Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко інформує про ситуацію у сфері захисту прав дітей в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України.

Про це народний депутат пише на своїй сторінці в Facebook:

Щоденна страшна статистика Офісу Генерального Прокурора щодо вбитих і скалічених росією українських дітей не є остаточною. Очевидно, що в міру звільнення окупованих територій ці цифри зростатимуть. Дуже важливо, щоб кожен випадок загибелі дитини, поранення, вчинення над дитиною будь-якого насильства був зафіксований і належно розслідуваний.

Також вважаю за необхідне налагодити координацію та взаємообмін інформацією про ці злочини між різними державними інституціями. Не менш важлива складова — завчасна евакуація дітей з зони активних бойових дій чи потенційно небезпечних регіонів. Порушив це питання з перших днів війни.

Для безпеки — дітей з гарячих точок перевозять в спокійніші регіони України чи за кордон. Особлива увага приділяється дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Відповідальність за них, згідно з Конституцією, покладено саме на державу.

Сьогодні ця робота координується у межах нашого Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану, а рішення щодо евакуації приймається на рівні обласних адміністрацій. На жаль, в деяких регіонах країни досі з цим певні складнощі. Поряд з порятунком дітей від війни, ми також мусимо протидіяти вчиненню щодо дітей злочинів з боку злочинних угруповань. Наші діти, особливо ті, що перемістилися за кордон без батьків, можуть стати жертвами торгівлі дітьми або можуть бути незаконно усиновленні.

Наразі є нагальним питання виявлення та обліку всіх дітей, що виїхали за кордон та перемістилися в середині країни, особливо без супроводу батьків. І кінцева ланка цього ланцюжка нагальних питань в сфері дітей в умовах війни  — повернення їх додому. Коли ми переможемо.

Готувати ґрунт для цього потрібно вже сьогодні. А це вимагає побудови нової вертикалі органів захисту прав дітей, змін якості політики у сфері дитинства, змін до законодавства.

Уже зараз розробляється план повоєнного відновлення України. Маю відповідальність бути одним з кураторів групи, що займається питаннями захисту прав дітей.

Ми обов’язково переможемо! Бо нам є ради кого боротися! І для кого розбудовувати вільну незалежну країну! Ми все відбудуємо! А росія нестиме покарання за кожну зруйновану домівку, школу, лікарню, церкву і долю! За кожне втрачене життя! За кожну осиротілу дитину. За кожну смерть тих, хто лише починав жити! Ми не пробачимо жодну сльозу на дитячих очах!

Фото архівне.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02
10 червня 2024 18:00