Заступник голови Комітету Павло Сушко: «Воєнні злочини проти дітей — найболючіше в сьогоднішніх реаліях питання»

Комітет
24 травня 2022, 15:43

Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко інформує про ситуацію у сфері захисту прав дітей в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України.

Про це народний депутат пише на своїй сторінці в Facebook:

Щоденна страшна статистика Офісу Генерального Прокурора щодо вбитих і скалічених росією українських дітей не є остаточною. Очевидно, що в міру звільнення окупованих територій ці цифри зростатимуть. Дуже важливо, щоб кожен випадок загибелі дитини, поранення, вчинення над дитиною будь-якого насильства був зафіксований і належно розслідуваний.

Також вважаю за необхідне налагодити координацію та взаємообмін інформацією про ці злочини між різними державними інституціями. Не менш важлива складова — завчасна евакуація дітей з зони активних бойових дій чи потенційно небезпечних регіонів. Порушив це питання з перших днів війни.

Для безпеки — дітей з гарячих точок перевозять в спокійніші регіони України чи за кордон. Особлива увага приділяється дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Відповідальність за них, згідно з Конституцією, покладено саме на державу.

Сьогодні ця робота координується у межах нашого Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану, а рішення щодо евакуації приймається на рівні обласних адміністрацій. На жаль, в деяких регіонах країни досі з цим певні складнощі. Поряд з порятунком дітей від війни, ми також мусимо протидіяти вчиненню щодо дітей злочинів з боку злочинних угруповань. Наші діти, особливо ті, що перемістилися за кордон без батьків, можуть стати жертвами торгівлі дітьми або можуть бути незаконно усиновленні.

Наразі є нагальним питання виявлення та обліку всіх дітей, що виїхали за кордон та перемістилися в середині країни, особливо без супроводу батьків. І кінцева ланка цього ланцюжка нагальних питань в сфері дітей в умовах війни  — повернення їх додому. Коли ми переможемо.

Готувати ґрунт для цього потрібно вже сьогодні. А це вимагає побудови нової вертикалі органів захисту прав дітей, змін якості політики у сфері дитинства, змін до законодавства.

Уже зараз розробляється план повоєнного відновлення України. Маю відповідальність бути одним з кураторів групи, що займається питаннями захисту прав дітей.

Ми обов’язково переможемо! Бо нам є ради кого боротися! І для кого розбудовувати вільну незалежну країну! Ми все відбудуємо! А росія нестиме покарання за кожну зруйновану домівку, школу, лікарню, церкву і долю! За кожне втрачене життя! За кожну осиротілу дитину. За кожну смерть тих, хто лише починав жити! Ми не пробачимо жодну сльозу на дитячих очах!

Фото архівне.