Книгу Володимира В’ятровича та Любомира Луцюка «Ворожі архіви. Радянські протиповстанські операції та Український націоналістичний рух» реакція The American Library Association вилучила зі списку найкращих історичних матеріалів 2023 року.

Сталось це у відповідь на безпідставні наклепи Лєва Голінкіна у публікації в The Nation. Там сказано, що книга нібито відбілює нацистських колаборантів.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики стурбований цією ситуацією. Вважаємо, що у статті Голінкіна немає жодних доказів, які обґрунтовували б його тезу.

Поява книги стала можливою завдяки ухваленому Парламентом України у 2015 році Закону про повний доступ до таємних архівів комуністичного тоталітарного режиму.

У результаті багаторічної праці з розсекреченими документами НКВД-КГБ автори — відомі історики Володимир В’ятрович та Любомир Луцюк уклали збірку майже двохсот документів з архіву Служби безпеки України.

Це документи УПА та ОУН, конфісковані радянськими спецслужбами, та документи самого НКВД-КГБ, де йдеться про боротьбу з українськими повстанцями. Уперше ці документи повністю перекладені англійською мовою.

Відзначення The American Library Association книги «Ворожі архіви» і внесення її до списку найкращих історичних матеріалів 2023 року стало, безумовно, важливим і правильним рішенням.

Це допомогло привернути увагу американської професійної спільноти до маловідомої та спотвореної радянською/російською пропагандою сторінки української історії та нашого руху опору двом тоталітарним режимам — нацистському та німецькому. Важливо, що книга пропонує першоджерела, перекладені англійською мовою, які створюють можливість для критичного аналізу.

Відзначення The American Library Association цієї книги широко привернуло увагу англомовної академічної спільноти до того факту, що в Україні повністю відкритий доступ до широкого корпусу унікальних і збережених (на відміну від архівів країн Балтії) матеріалів радянської спецслужби, що значно розширює можливості soviet studies, вивчення історії тоталітаризму, СССР, України, Росії та всього комуністичного блоку із країнами Східної та Центральної Європи включно, історії репресій, геноцидів, зокрема Голодомору та Голокосту.

Розширення джерельної бази для таких студій сприятиме також аналізу традиції та причин нинішньої агресії Росії проти України та демократичного світу. Це дозволить науковцям і аналітикам із країн-союзників України краще зрозуміти суть та механізми урядування в авторитарній Росії і шукати оптимальні рішення задля зміцнення демократій та досягнення стабільного справедливого миру у світі. 

Як в минулому, так і зараз Москва веде війну не лише проти України, а й проти всього вільного світу, і вагомою частиною цієї агресії є російська пропаганда, базована на відвертих наклепах і фальсифікації історичних фактів.

Тому нас не здивувала публікація Лєва Голінкіна у The Nation з наклепницькими і цілковито брехливими звинуваченнями проти авторів книги «Ворожі архіви». Адже пан Голінкін послідовно просуває у своїх публікаціях тези російської пропаганди, звинувачуючи в «нацизмі», зокрема, й нинішніх захисників України. Дипломати Росії публічно рекомендують статті Лєва Голінкіна, що також недивно.

Ми щиро сподіваємося, що The American Library Association докладно розбереться в ситуації, додатково проаналізує книгу «Ворожі архіви» і, переконавшись у бездоказовому наклепницькому характері статті пана Голінкіна, поверне книгу до списку кращих історичних матеріалів 2023 року.

Маємо боротися з російською пропагандою.

Додаємо також публікацію Центру протидії дезінформації, який проаналізував маніпуляції Льва Голінкіна.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 15:16
03 травня 2024 10:17
02 травня 2024 15:30
02 травня 2024 12:56
01 травня 2024 14:43
01 травня 2024 12:51
29 квітня 2024 15:15
29 квітня 2024 13:21
25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04