Комітет на своєму засіданні розглянув порівняльну таблицю до проєкту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» та деяких інших законодавчих актів щодо основних засад розвитку туризму» (реєстр № 4162).

Підготовка цього євроінтеграційного законопроєкту здійснювалася завдяки спільним зусиллям народних депутатів України, комітетів, стейкхолдерів та фахівцями Вестмінстерської фундації за демократію, Всесвітньої туристичної організації UNWTO тощо.

У березні поточного року проведено робочу зустріч з представниками Комітету Європарламенту з транспорту та туризму, на якій відбувся обмін думками та практикою щодо відповідного регулювання сфери туризму Євросоюзу, за результатами якого вирішено питання дерегуляції, статистики, диджиталізації процесів, їхня наповненість та туристичні потоки, своєчасність вжиття необхідних заходів щодо нагальної проблеми туризму у світі  - overtourism.

Варто зазначити, що під час опрацювання правок, отриманих від суб’єктів права законодавчої ініціативи, органів виконавчої влади, інших зацікавлених сторін, а також пропозицій, висловлених на засіданнях підкомітету з питань туризму та курортів, законопроєкт до другого читання зазнав деяких концептуальних змін, зокрема:

створення дієвого механізму стратегічного планування у сфері туризму, основою якого буде єдиний стратегічний документ, що тепер затверджуватиметься на сім років і визначатиме стратегічні цілі, заходи, строки виконання та джерела фінансування, що дозволить системно підходити до розвитку туризму, враховуючи поточні проблеми та можливості;

запроваджується механізм фінансування місцевих програм та заходів через створення місцевих фондів розвитку туризму, який згідно перехідних положень вводиться в дію з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні. Ці фонди будуть заповнюватися за рахунок туристичного збору, грошових стягнень та добровільних внесків, що дозволять зосередитися на розвитку туристичної інфраструктури та привертанні більшої кількості туристів до регіонів Україні.

виправлено деякі технічні моменти щодо функціонування ЄТР, а саме механізм його утворення, технічні можливості. Також прибирається платність надання відомостей з Єдиного туристичного реєстру;

зазнали певних змін розділи щодо організації діяльності суб’єктів туристичної діяльності, а саме надано право ДАРТу приймати рішення про відмову суб’єкту господарювання у внесенні відомостей до Єдиного туристичного реєстру з обґрунтуванням. Доповнено додатковими підставами випадки щодо виключення з Реєстру, зокрема належність до держави-агресора, за власним бажанням та на підставі рішення суду;

доопрацьовано положення щодо договору на туристичне обслуговування в частині забезпечення захисту прав туриста та дотримання вимог директив ЄС;

відбулися зміни у частині стосовно організації діяльності фахівців туристичного супроводу. Реєстрація у ЄТР є добровільною та надає певні пільги;

доопрацьовано положення щодо відповідальності суб’єктів туристичної діяльності, підстави та порядок застосування адміністративно-господарських штрафів, які відраховуватимуться до державного та місцевого бюджетів;

законопроєкт пропонується вносити з відстрочкою набрання чинності, що надасть можливість створити перехідний період для прийняття відповідних нормативно-правових актів.

Під час обговорення учасники засідання, зокрема народні депутати України Микола Княжицький, Галина Васильченко та Ігор Фріс, висловили низку застережень щодо положень, а також сформулювали пропозиції, які потребують внесення до вищезазначеного законопроєкту у зв’язку з вже прийнятими законами України. Учасники обговорення погодились щодо необхідності врахування таких пропозицій.

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти порівняльну таблицю до проєкту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» та деяких інших законодавчих актів щодо основних засад розвитку туризму» (реєстр. № 4162) у другому читанні та в цілому.

Комітет вирішив заслухати на найближчих засіданнях очільників Міністерства культури та інформаційної політики України та Міністерства соціальної політики України з метою обговорення діяльності відомств під час воєнного стану.

Відповідно до Плану роботи Комітету народні депутати здійснять виїзні засідання до м. Луцьк на тему: «Реалізація гуманітарно-культурних політик в умовах війни і поствоєнного часу: регіональні моделі, їх множинність і трансформації» та м.Полтави у зв’язку з контролем за виконанням Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Окрім того, на засіданні обрано нового голову підкомітету з питань розвитку гуманітарної сфери в умовах децентралізації. Ним став народний депутат України – Боблях Андрій Ростиславович.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 15:15
29 квітня 2024 13:21
25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00