Про відповідну нараду заступник голови Комітету Павло Сушко написав у соціальних мережах.

В обговоренні теми щодо виявлення та забезпечення обліку дітей, які потребують підтримки з боку держави, також взяли участь Уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, Керівниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова, Міністр освіти і науки Оксен Лісовий та його заступники Євгенія Смірнова та Дмитро Завгородній, заступник Міністра соціальної політики України Костянтин Кошеленко.

Серед проблемних питань, які порушили:

·                   Необхідність налагодження системи виявлення дітей, які залишилися без батьківської опіки («прихованих» сиріт) у закладах МОНу. Через відсутність чіткого алгоритму Мінсоц до числа інституціалізованих дітей (дітей, які не мають батьківської опіки) відносить всіх дітей лише за єдиною ознакою — проживання  у пансіоні закладу освіти, що є очевидною помилкою та призводить до викривленого сприйняття потреб дітей.

·                   Можливості використання систем та бази обліку МОНу для виявлення дітей, які потребують захисту з боку держави. Це також стосується дітей, щодо яких наразі немає інформації про місце перебування.

·                   Необхідність забезпечення повного та правдивого обліку дітей, які потребують підтримки з боку держави. Окрему увагу приділили вирішенню проблеми належного обліку дітей, які підлягають усиновленню, та забезпечення наповнення Банку даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

·                   Необхідність вдосконалення ЄІАС «Діти» та забезпечення належного рівня захисту внесених персональних даних.

«Під час зустрічі дійшли висновку, що без створення окремого центрального органу виконавчої влади, який би опікувався проблемами захисту дітей та усиновлення, неможливо вирішити всі ті виклики, які наразі маємо у цій сфері. Закон (проєкт № 7087) дає підґрунтя для запуску цього органу.

Окремо також мав плідну дискусію з Керівницею Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Іриною Туляковою щодо шляхів вирішення управлінських проблем у сфері захисту дітей.

Вдячний Михайлу Федорову та всім присутнім за конструктивний діалог і спільний пошук вирішення цих проблемних питань.

Сподіваюся на подальшу плідну співпрацю в цьому напрямку.

Лише разом зможемо забезпечити належний рівень захисту наших дітей!» —  написав Павло Сушко.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

13 травня 2024 16:44
10 травня 2024 14:55
10 травня 2024 14:37
09 травня 2024 17:00
07 травня 2024 15:24
03 травня 2024 15:16
03 травня 2024 10:17
02 травня 2024 15:30
02 травня 2024 12:56
01 травня 2024 14:43