15 червня 2023 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Креативний потенціал економіки культури у повоєнному відновленні України».

У заході взяли участь українські парламентарі, представники провідних наукових і культурних установ України, міжнародні експерти, журналісти та ін.

«Для нас це дуже важливо. З одного боку, ми констатуємо, що українська культура зробила значний внесок у розвиток людського потенціалу. І сьогодні цей внесок матеріалізується на фронтах, в тилу, у волонтерстві. Нині кожен українець, кожна людина, яка живе в Україні, демонструє людське в людині. І, на мій погляд, це і є основним мірилом самої культури, її стану, її величі, її розвитку. Тому що цим ми категорично відрізняємося від рашистів, цим ми входимо у європейський простір, цим ми демонструємо нашу значущість, нашу потужність і наші можливості. З іншого боку, у повоєнній відбудові України нам би дуже хотілося, щоб окрім такого людського потенціалу, велику роль у відбудові, у наповненні внутрішнього валового продукту несли і українські культурні індустрії. Наше зібрання і спрямоване на те, щоб обговорити ці питання», — відкрила конференцію директорка Інституту культурології НАМ України, академік Ганна Чміль.

Учасників заходу привітав Ернесто Оттоне Рамірес, заступник генерального директора ЮНЕСКО з питань культури. «ЮНЕСКО твердо вірить у фундаментальний внесок митців у зміцнення соціальної згуртованості та підвищення стійкості громад. Особливо в надзвичайних ситуаціях люди звертаються до мистецтва і культури, щоб знайти в них силу, почуття приналежності, надію і солідарність. Від початку війни в Україні ЮНЕСКО працює над підтримкою митців та працівників культури в Україні. Завдяки партнерству з Музеєм сучасного мистецтва України та Фінською неурядовою організацією «Artists at Risk» («Митці в небезпеці») ми зробили внесок у продовження мистецької творчості та доступ до культурного життя в Україні, фінансували творчі проєкти», — розповів представник міжнародної організації. Ернесто Оттоне Рамірес зазначив, що ЮНЕСКО всіляко підтримує митців-переселенців та виступає із закликами щодо гуманітарної допомоги українським діячам культури.

На важливості креативних індустрій для повоєнної відбудови України як і в економічній площині, так і у відновленні людського потенціалу країни наголосив також голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв. «Креативні індустрії можуть не просто дати можливість знайти себе у новому мирному житті для тисяч ветеранів цієї жахливої війни, яку веде росія на знищення української держави, — креативні індустрії можуть допомогти у соціальній (психологічній) реабілітації», — сказав Микита Потураєв. Народний депутат висловив впевненість, що і після війни Україна буде дивувати Європу та світ загалом витворами мистецтва. «Це будуть книжки, це будуть кінострічки, театральні вистави, нові музейні надсучасні експозиції, відеоігри й інше. Проте на сьогодні ми стикаємось з тим, що перше, чим ми займатимемося після перемоги, буде відновлення зруйнованого, бо росіяни прийшли на нашу землю, щоби цілеспрямовано знищувати українську культуру, українську національну культурну ідентичність», — зауважив парламентар та ще раз акцентував, що першочерговим завданням у повоєнний час буде відновлення «культурної екосистеми». У цьому процесі, за словами депутата, Україна сподівається на спільні дії з міжнародними партнерами.

Під час основної частини конференції її учасники заслухали представників світових наукових та культурних інституцій. Панель № 1 «Креативний потенціал економіки культури» містила виступи:

  «Інвестиції, орієнтовані на міське відновлення в середовищі після конфлікту» (Девід Тросбі, Австралія);

— «Мистецтво і культура в повоєнному суспільстві: балканський досвід (культурна економіка, що спирається на місцеву солідарність та міжнародну зацікавленість)» (Мілена Драґічевич-Шешич, Сербія);

— «Великомасштабні події як можливість подолати соціальну і колективну травму — приклад європейських столиць культури» (Кріс Болдвін, Велика Британія-Іспанія-Болгарія);

— «Мистецтво і культури — основа відродження суспільної довіри після травми» (Саймон Манді, Шотландія-Вельс).

Панель № 2 стосувалася української перспективи («Культурна і регіональна політики в Україні: рушії повоєнного розвитку»).

Переглянути запис конференції можна за посиланням.

Модерував захід письменник, мистецтвознавець Олександр Буценко.

Організатори події: Інститут культурології Національної академії мистецтв України спільно з Інститутом філософії ім. Г. Сковороди НАН України, Міністерством культури та інформаційної політики України, Комітетом Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Фундацією «Суспільність», Центром розвитку «Демократія через культуру».

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02
10 червня 2024 18:00