11 квітня 2023 року у Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики відбувся круглий стіл на тему: «Стан виявлення та надання статусу дитини–сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, під час війни». У заході взяли участь народні депутати України, Радник – Уповноважений Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з прав дітей, сім’ї, молоді та спорту,  представники центральних органів виконавчої влади, обласних військових (державних) адміністрацій, ЮНІСЕФ в Україні, Української Гельсінської спілки з прав людини та ін.


«Тема сьогоднішнього круглого столу надскладна. На превеликий жаль, війна показала слабкі сторони в державній політиці, і це пов’язано не тільки зі сферою захисту дітей. Але ми маємо спільно, включаючи всі гілки влади, органи місцевої  влади та місцевого самоврядування, вирішувати поставлені перед нами завдання, і у нас немає ні часу, ні права на помилки. Ключове питання, на  яке ми маємо відповісти на нашому заході, — в якій ланці державного управління, місцевого самоврядування відбувся збій, який призвів до того, що в умовах війни, попри колосальні людські втрати як серед військових, так і серед мирного населення, у нас зменшилась кількість дітей, які осиротіли протягом 2022 року. І головне, на 8 тисяч  зменшилася загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Я очікую від сьогоднішнього заходу почути чітку відповідь, де зараз ці діти. Чому їх не обліковують? Хто ними сьогодні опікується?» — окреслив проблему голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв у вступному слові.


Очільниця профільного підкомітету Тетяна Скрипка також наголосила на складності становища у цьому питанні. «Війна завжди дає зростання кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Завжди й в усіх країнах. А в Україні за останній рік кількість таких дітей не тільки не зросла, а й зменшилася на 8 тисяч. Зменшилася і кількість дітей без батьків, яких виявили протягом року повномасштабного вторгнення», — сказала народна депутатка.


Передусім учасники заходу розглянули статистику, надану Міністерством соціальної політики та Національною соціальною сервісною службою. Зокрема, відповідно до звіту, як уже було зазначено, в Україні зменшилась загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (2022 рік – 59 727 дітей).

Міністерство соціальної політики та Національна сервісна служба пояснюють це тим, що в загальній кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не враховано інформацію стосовно тих регіонів України, території яких тимчасово окуповані станом на 2022 р. Крім того, за словами Міністра соціальної політики України Оксани Жолнович, багато соціальних працівників виїхали за кордон або перемістилися в межах України, що ускладнило збирання статистики, але зараз цей процес контролюється. «Ми провели роботу із синхронізації даних з європейськими країнами, і на сьогодні організовано обмін інформацією з усіма країнами ЄС щодо тих дітей, які не мають сімей», — розповіла Оксана Жолнович.

Також  пані Міністр наголосила на необхідності підвищення рівня кваліфікації працівників служб у справах дітей та необхідності вдосконалення законодавства в цій сфері.

За уточненою інформацією Національної соціальної сервісної служби під час круглого столу було зазначено, що загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у 2022 році становить 66 552 дитини.

Водночас, як зауважила Тетяна Скрипка, статистика загалом викликає недовіру.

Статистика показала, що практично в усіх областях, де відбувалися\відбуваються активні бойові дії та\або є окуповані території, відбулося зменшення кількості нововиявлених дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та зменшилась і кількість рішень у цих регіонах про влаштування дітей у будь-які форми. «А з дітей, які до повномасштабного вторгнення жили на підконтрольній Україні території Луганської області, жодна дитина не втратила батьківське піклування і не стала сиротою. Що дуже нелогічно», — наголосила голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Тетяна Скрипка. Вона додала, що «у регіонах, куди були евакуйовані діти, не відбулося суттєвого зростання загальної кількості дітей зі статусом. Очікуваного зростання влаштування дітей у сімейні форми виховання також не відбулося. Відчутно зросло тимчасове влаштування (без фінансового забезпечення дітей з боку держави). Влаштування в інтернатні заклади залишилося на тому ж рівні, що і до 24 лютого 2022 року. Під опіку зросло влаштування лише у Закарпатській, Івано-Франківській та  Львівській областях. Тобто кількість виявлених дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування у зоні бойових дій зменшилась, але вона не зросла і в регіонах, куди дітей евакуювали».

Зі словом виступив заступник голови Комітету Павло Сушко. «Ще один рік, коли ця сфера потерпає від безсистемності. Ми як народні депутати працюємо над виправленням ситуації, але ми не є виконавчою владою, ми пишемо закони і контролюємо їхнє виконання. Конституційною більшістю було прийнято Закон щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей, який, проте, не впроваджується. Треба, щоб щось запрацювало для того, щоб щось вдосконалювати», — сказав народний депутат.  «Ми їздимо у громади і знаємо їхні проблеми. Я особисто знаю випадки, коли така дитина (прим. авт. — дитина-сирота чи позбавлена батьківського піклування) місяцями проживає в лікарні. Йде велике навантаження на медичних працівників, при цьому ця дитина не отримує ніякої допомоги від держави», — додав Павло Сушко.

З огляду на аналіз, проведений у Комітеті, народні депутати дійшли таких висновків:

1. Збір статистичної інформації проведено з порушенням законодавства, понад 8 тисяч дітей безпідставно виключено зі статистичного обліку дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

2. Надана на сьогодні статистика стверджує, що в Україні фактично  немає дітей, які втратили батьківське піклування через те, що їхні батьки є військовополоненими, зникли безвісти за особливих обставин, перебувають у фільтраційних таборах або ув’язнені агресором. Так бути не може.

3. Валідність наданої інформації не перевірена, оскільки ЄІАС «Діти» не підключена у понад 30% територій і не утримує повної, передбаченої законодавством, персональної інформації про дітей.

«Наостанок хочу сказати: приховати реальне сирітство неможливо. Рано чи пізно держава побачить тих дітей, яких сьогодні з різних причин бачити не хоче або не може. Вчасне виявлення і надання статусу дитині є запорукою недопущення безпритульності дітей та порушення їхніх прав. От таке враження справила на нас статистика щодо дітей за 2022 рік», — підкреслила голова профільного підкомітету.

За результатами круглого столу Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики звернеться до Прем’єр-міністра України з проханням особисто втрутитись у проблемну ситуацію із захистом дітей, які залишились без батьківської опіки.

Також Комітет звертається до Міністерства соціальної політики з проханням провести не формальну, а дієву оцінку результатів круглого столу та якнайшвидше доповісти Комітету, як центральний орган виконавчої влади буде виправляти та змінювати ситуацію щодо захисту прав дітей.

Варто додати, члени Комітету відзначили роботу та подякували фахівцям служб у справах дітей за титанічну працю із захисту прав дітей. І особливо —  тим областям, які показали гідний приклад: службам Запорізької області за те, що попри всі трудності, продовжують ефективно піклуватися  про дітей, службам Черкаської області за створення прийомних сімей та будинків сімейного типу, Львівській області за величезну роботу з евакуації дітей-сиріт з інших регіонів.

 

Текст підготовлено Комітетом Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. Фото Андрія Нестеренка.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30
11 квітня 2024 09:30
09 квітня 2024 15:27
06 квітня 2024 14:30