«Чим підкорив нас Вроцлав, і що Україна може дати Польщі у відповідь?» — голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Тетяна Скрипка розповідає про результати триденної робочої поїздки українських парламентарів до Польщі.

Зокрема, народна депутатка акцентує на темі захисту прав дітей.

«Серед наших друзів — фонд "SEE ME". Український дім, який вони відкрили, дає притулок двом сотням дітей та жінок, що втекли від війни. Для них не лише умови для проживання, а й мовні курси, українська школа і садочок, культурні заходи і психологічна підтримка, — зазначає Тетяна Скрипка та додає:

Першими українцями, які відчули турботу фонду і оселилися в Українському домі, стали юні футболісти. 67 спортсменів із Києва приїхали на турнір, перетнувши польсько-український кордон за дві години до початку повномасштабної війни. Дітей не змогли відправити назад, а через три дні ними вже опікувався фонд "SEE ME".

Одним із головних напрямків діяльності благодійного фонду є допомога дітям з вадами здоров'я. Тут створили сенсорний садок для незрячих дітей, організовували музичні майстер-класи та концерти для глухих діток та тих, що слабо чують, проводять терапевтичні майстерні, зокрема для дітей із синдромом Дауна. У планах — відкрити пансіон у Вроцлаві для дітей-сиріт, віком до 3 років, які мають різні захворювання.

На відміну від України Польща не відмовляється повністю від інтернатних закладів. Пояснюють це просто — замість великих закладів можна відкрити маленькі, для різних категорій дітей, в залежності від віку і ситуації, в якій перебуває дитина. Адже завжди є діти, які не можуть виховуватися в родинах, через захворювання або необхідність особливого догляду. Так, родина це пріоритет, але що робити з малечею, яку вилучили із сім'ї? Де така дитина має перебувати тимчасово? Цей досвід важливий. Тож потребуємо глибокого аналізу ситуації, що містить вивчення потреб власних громад в різних типах закладів, задоволення потреб дітей, і потім вирішення питання ліквідації закладів. Лише створивши альтернативу, якою не завжди є сімейні форми виховання, можемо відмовлятися від великих інтернатів. Потреба в них зникне, коли діти будуть влаштовані в невеликі профільні заклади».

Щодо реформи децентралізації голова профільного підкомітету також зауважує, що в роботі — спільні проєкти на рівні громад.

«Оздоровлення дітей — найважливіше для мене питання. Польща прийняла понад 2 мільйони українців і продовжує створювати умови для реабілітації українських дітей. Маю надію на те, що це літо стане часом довгоочікуваного відпочинку для малечі, яка зазнає щоденних стресів, спричинених війною», — пише Тетяна Скрипка.

Корисний досвід, яким сьогодні ділиться Україна, за її словами, лежить у площині психологічної підтримки населення та розвитку технологій. «Сьогодні в Україні формується унікальна психологічна кампанія, спрямована на відновлення ментального здоров’я людей. Так, ми воліли б не мати цього досвіду, але маємо. За рік ми опрацювали найкращі практики американських, ізраїльських фахівців і створили власні методики — як жити, працювати, навчатися і боротися в умовах щоденних атак. І наостанок — наші технології. Звісно, своїми знахідками, а ще душевним теплом і словами вдячності готові ділитися з польськими друзями».

 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30