22 лютого 2023 року відбулося засідання підкомітету у справах сім’ї та дітей, на якому детально обговорили питання доцільності запровадження та правові аспекти врегулювання відеофіксації освітнього процесу.

Дискусію модерувала голова підкомітету Тетяна Скрипка. Також  у засіданні взяли участь народні депутати — члени підкомітету Павло Сушко, Андрій Боблях,  Єлізавета Богуцька, освітній омбудсмен України Сергій Горбачов, заступниця начальника відділу Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора України Яна Томіліна, заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина, начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Кононенко, заступниця голови Комітету з сімейного права Національної асоціації адвокатів України Лариса Гретченко, заступниця директора Департаменту моніторингу додержання прав дитини та сім’ї, молоді та спорту — начальник відділу прав дитини та сім'ї, молоді та спорту секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Алла Тарасюк та ін.

Ініціатива проведення експертного обговорення окресленої теми належить заступнику голови Комітету Павлові Сушку, який закцентував на нещодавньому випадку порушення прав дітей у приватному садочку міста Києва. За повідомленням Головного управління Нацполіції в Києві, персонал установи систематично вчиняв щодо дітей насильницькі дії та катування. Чотирьом працівницям закладу оголошено підозри.

«Коли побачив ці кадри, перше, що спало на думку, — чому у нас немає відеокамер у закладах освіти. Це могло б стати запобіжником у таких справах. Часто, з чим ми стикаємося у нашій роботі, це є порушення прав дітей з особливими освітніми потребами. Цим дітям буває складно пояснити своїм батькам, що з ними відбувається. Ми маємо стати на захист таких дітей та дітей загалом. Аналізуючи подібні відео, можу зробити висновок, що не всі викладачі, педагоги вміють працювати з дітьми з особливими освітніми потребами. І така відеофіксація, по-перше, допоможе контролювати, чи правильно працюють з дітьми, по-друге, допоможе запобігати таким випадкам», — зауважив Павло Сушко.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов презентував правові аспекти запровадження відеофіксації освітнього процесу. «Ключова проблема, яка може виникати під час обговорення цього питання, — це баланс між правом людини на приватність і правом на безпеку та захист», — підкреслив Сергій Горбачов. Він додав, що стосовно цього аспекту служба омбудсмена зараз готує розлогий допис про досвід різних країн, який невдовзі буде оприлюднено. За його словами, перевагами запровадження відеоспостереження є зменшення ймовірності порушень та протиправної поведінки, протидія курінню, вживанню та розповсюдженню наркотичних засобів, можливість отримати релевантні дані щодо інцидентів між учнями та вчителями. Водночас, як зазначив посадовець, використання камер потребує складної процедури захисту персональних даних і фінансових ресурсів для встановлення та адміністрування системи відеоспостереження.

Учасники засідання дійшли висновку, що тема обговорення потребує додаткового аналізу, зокрема міжнародної практики відеофіксації в закладах освіти.

З огляду на це, підкомітет продовжить вивчення вказаного питання: шляхами його врегулювання можуть стати зміни у законодавстві або ж рекомендації від профільного міністерства.

Найближчим часом народні депутати планують розглянути дорожню карту розв’язання зазначеної проблеми. З проханням сформувати таку дорожню карту голова підкомітету Тетяна Скрипка звернулася до Міністерства освіти і науки України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02
10 червня 2024 18:00