19 січня 2023 року на своєму засіданні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув декілька законопроєктів у сфері культури.

За участю представників Міністерства культури та інформаційної політики України першим обговорили проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо унормування конкурсної процедури призначення керівників комунальних закладів культури та формування базової мережі закладів культури (реєстр. № 8216). Метою акта є врегулювання питань щодо спрощеної процедури призначення керівників комунальних закладів культури в населених пунктах з чисельністю жителів до 5 тисяч осіб і створення більш зрозумілої системи отримання погодження на виключення закладу культури з базової мережі, його реорганізацію чи ліквідацію. Також проєктом передбачено скасування неактуальної норми щодо проведення атестації в театрах.  
Комітет рекомендував Верховній Раді України ухвалити цей законопроєкт за основу.

Другим члени Комітету розглянули проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України та вилучення з Державного реєстру нерухомих пам'яток України окремих об'єктів культурної спадщини (реєстр. № 8273).
«Ціла низка російських діячів історії та культури у великій мірі присутня в нашому публічному просторі у вигляді пам’яток, монументів чи в інших проявах монументального мистецтва. Оскільки ці
пам’ятки мають певний охоронний статус, ми постали перед питанням необхідності законодавчої бази для того, щоб на законних підставах доповнити ті критерії, за якими ми можемо очистити громадський простір України від таких імперських маркерів», —  зазначила заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва, коментуючи законопроєкт.

Більшістю голосів Комітет вирішив рекомендувати Парламенту ухвалити проєкт Закону № 8273 за основу. Водночас народні депутати нагадали про два раніше зареєстровані законопроєкти: про деколонізацію гуманітарної сфери України (реєстр. № 7721) та про подальшу деколонізацію, деокупацію та суверенізацію культурного простору України (реєстр. № 7721-1), які мають схожу мету.  З метою підготовки доопрацьованого проєкту Закону на основі цих законопроєктів (реєстр. № 7721 та реєстр. № 7721-1) на засіданні Комітету було створено відповідну робочу групу.

Крім того, за основу підтримали проєкт Закону про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо вдосконалення регулювання інформаційного забезпечення виборів та здійснення передвиборної агітації (реєстр. № 8310).

Проєкт Закону про оголошення природних територій міста Моршина, природних територій Моршинського родовища мінеральних лікувальних розсолів та природних територій Нинівського родовища мінеральних лікувальних розсолів Львівської області курортом державного значення (реєстр. № 8319) Комітет рекомендував Верховній Раді України ухвалити за основу та в цілому. «Надання статусу курорту державного значення стимулюватиме розвиток оздоровчого туризму у регіоні та приваблюватиме інвестиції»,  — підкреслила заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук.

Серед інших питань — затвердили Рішення Комітету щодо ресурсного стану українського телерадіомовлення в умовах війни на тимчасово окупованих територіях, у районах ведення бойових дій та у прифронтових регіонах України на доступ до офіційної інформації про події в Україні та світі, а також розглянули звернення викладачів, студентів Національної музичної академії України і представників громадськості щодо вилучення імені Петра Ілліча Чайковського з назви Національної музичної академії України. Як зауважив голова Комітету Микита Потураєв, у липні Комітет надсилав листа до закладу, у якому зазначав, що вітатиме перейменування академії на честь музичних діячів, які розбудовували українську культуру. Сьогодні, за його словами, найкращою реакцією Комітету буде комплексне врегулювання питання на рівні закону, в якому і будуть виписані чіткі підстави для перейменування закладів.

Наприкінці засідання члени Комітету підтримали ініціативу народного депутата Андрія Бобляха щодо виїзного засідання на Полтавщину для ознайомлення зі станом справ у наданні культурних послуг під час війни.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30
11 квітня 2024 09:30
09 квітня 2024 15:27
06 квітня 2024 14:30