У 2022 році Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики працював над оновленням та вдосконаленням законодавчої бази у сферах культури, інформаційної політики, реклами, туризму, захисту прав сім’ї та дітей, книговидання та мовної політики, над посиленням інформаційної обороноздатності країни тощо.

Від початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України Комітет зайняв чітку позицію у боротьбі з окупантом на культурному та медійному фронтах.

Наприкінці року Комітет інформує про ключові напрямки діяльності, над якими тривала плідна робота.

Захист інформаційного простору держави.

Опубліковано заяву про підтримку ініціативи українських науковців, експертів, журналістів, політологів, громадськості про введення до наукового, фахового і розмовного дискурсів терміну «рашизм» як визначення ідеології, вибудуваної в росії, що сьогодні виявляє себе у військових діях армії рф в Україні та ставленні російського суспільства до цієї війни; заклик до журналістів та медіаорганізацій до повноцінного і частого вживання слова «рашизм» та похідних від нього у своїх публікаціях та ефірах для поступового органічного його входження до наукового, фахового і розмовного дискурсів;

Ухвалено Закон України «Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну» (№ 2265-IX), Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора» (№ 2109-IX) та ін.

Прийнято Закон України «Про медіа»: запроваджено сучасні правила для галузі (проєкт Закону № 2693-д). Головні цілі акта стосуються зменшення приватного інтересу в медійній сфері, підсилення ролі незалежного медійного регулятора, імплементації Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.

Культурний спротив та підтримка українського контенту.

Ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» (№ 2313-IX), яким передбачено відшкодування витрат на оренду приміщень книгарням та надання сертифікатів на придбання книжок українською мовою при народженні дитини і при досягненні дитиною 14-річного віку, Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора» (№ 2310-IX) та ін.

Утворення Державної служби України у справах дітей.

З цією метою ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей» (проєкт Закону реєстр. № 7087), яким передбачено створення відповідної Служби.

Уникнення правопорушень, незаконного і безконтрольного вивезення дітей за кордон.

Представники Комітету виступили одними з ініціаторів та увійшли до Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану.

Ухвалено Постанову Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Комітету ООН з прав людини, Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН, Верховного комісара ООН у справах біженців про порушення Російською Федерацією міжнародних договорів (конвенцій) та про неприпустимість передання дітей - громадян України та дітей, які проживали на території України, викрадених та примусово вивезених до держави-агресора, інших держав або переміщених у межах окупованих територій України, в сім’ї російських громадян» (№ 2306- IX) та ін.

Відзначення 300-річчя Григорія Сковороди на державному рівні.  Комітет контролював виконання Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди» (№ 973-IX).

Голодомор  — геноцид українського народу.

За участі членів Комітету підготована та прийнята Верховною Радою України Постанова «Про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом Українського народу» (№ 2740-IX).

Більше про діяльність Комітету у 2022 році — у презентації за посиланням: https://kompkd.rada.gov.ua/uploads/documents/34548.pdf

Дякуємо за увагу до роботи Комітету. Працюємо далі на законодавчому фронті! 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02
10 червня 2024 18:00