На своєму засіданні 30 червня в режимі відеоконференції Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув 4 питання порядку денного.

 Передусім народні депутати — члени Комітету погодили повернути авторам на доопрацювання законопроєкт № 5548 щодо врегулювання деяких питань у спорах щодо визначення місця проживання малолітньої дитини та законопроєкт № 5549 щодо відповідальності за викрадення дитини одним з батьків.

Профільний підкомітет під головуванням Тетяни Рябухи опрацював обидва документи та отримав до них чимало зауважень. Зокрема, свої застороги вислови Міністерство соціальної політики, Мін'юст та Міністерство внутрішніх справ. Так, наприклад, щодо проєкту Закону № 5548 Міністерство соціальної політики зазначило, що в акті не враховано потребу у спілкуванні з дитиною того з батьків, який є відповідачем у справі щодо визначення її місця проживання, не взято до уваги ймовірний ризик виникнення загрози життю і здоров’ю дитини внаслідок впровадження способу забезпечення позову щодо встановлення графіка побачень з малолітньою дитиною без будь-яких обмежень.

Усі зауваження та пропозиції, висловлені у висновках Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, буде направлено головним Комітетам із розгляду цих законопроєктів.

За участі народних депутатів Богдана Яременка та Тетяни Циби, керівника аналітичного напрямку Регіонального центру прав людини Сергія Мокренюка, представниці ГО «Євромайдан-Крим» Евеліни Кравченко, виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка, Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим Антона Кореневича, керівника Центру досліджень історико-культурної спадщини України Сергія Кота, керівника прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ігоря Поночовного й інших запрошених спікерів розглянули ситуацію із захистом культурної спадщини України на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, міста Севастополя. Основні форми порушень інтересів України:

умисне знищення пам’яток;

експропріація майна (примусове позбавлення власності);

 незаконні археологічні розкопки;

 вивезення артефактів, здобутих під час археологічних розкопок, за межі Кримського півострову;

недотримання вимог міжнародного права щодо забезпечення охорони та захисту пам’яток на окупованій території.

Із презентацією Регіонального центру з прав людини можна ознайомитися за посиланням.

У зв’язку зі зверненням Центру Довженка до Комітету про те, що Фонд державного майна України планує внести два корпуси Центру (площею майже 9 300 кв.м. по вул. Васильківська,1) до переліку об’єктів малої приватизації, заслухали представників Національного центру Олександра Довженка, Міністерства культури та інформаційної політики України, Фонду державного майна України, голову Державного агентства з питань кіно. Відповідно до інформації, наданої МКІП, Фондом держмайна та заявниками, Комітет вирішив тримати зазначене питання на контролі. Буде напрацьовано чітке рішення щодо виходу із цієї критичної ситуації, яке Комітет розгляне найближчим часом.

Запис засідання на нашому YouTube-каналі https://www.youtube.com/watch?v=c2eKWHWGzlM.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02
10 червня 2024 18:00