Прем’єр – міністру України

 

ЯЦЕНЮКУ А. П.

 

 

Шановний Арсенію Петровичу!

 

Комітет з питань культури і духовності вкотре висловлює занепокоєння ситуацією, яка склалася у зв’язку із продовженням утримання під вартою Російською Федерацією відомого українського кінематографіста Олега Сенцова. Цей арешт є грубим порушенням прав громадянина України Олега Сенцова і є неприпустимим згідно з Конституцією України та міжнародною Конвенцією з прав людини.

Олег Сенцов – відомий, талановитий український кінорежисер, сценарист, володар численних призів, кінопремій від міжнародних кінофестивалів та організацій, починаючи від дебютного повнометражного фільму «Гамер» і закінчуючи новим проектом «Носоріг», який на останньому Одеському кінофестивалі отримав премію, але робота над яким припинена, у зв’язку з арештом.

Кінорежисер був активним учасником протестного руху в Україні –  «Революції гідності». Під час кримської кризи часто їздив у рідний  Сімферополь і підтримував громадський рух «За єдину Україну», постачав продукти та інші предмети першої необхідності для українських військових, заблокованих у Криму. Саме за активну громадянську позицію під час акції протесту у Сімферополі 11 травня 2014 року його було заарештовано та інкриміновано участь у підготовці терористичних актів та незаконному поводженні зі зброєю. Через деякий час Сенцова перевезли до Москви у слідчий ізолятор у Лефортове. 7 липня Лефортовський суд Москви продовжив термін утримання під вартою до 11 жовтня, тобто до розгляду його справи.

Обурення щодо незаконного утримання під вартою відомого кінорежисера та підтримку висловили Президент України, Міністерство закордонних справ України, Генеральна прокуратура України, українська громада за кордоном, Європейська кіноакадемія, правозахисна організація «Міжнародна амністія» інші міжнародні кінематографічні та правозахисні організації, всесвітньовідомі кінорежисери Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Агнешка Холанд, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші. Всі вони виступили з вимогою до Президента Росії Путіна звільнити О.Сенцова.

Однак. за інформацією Генеральної прокуратури України будь-які спроби компетентних органів нашої держави встановити зв’язок зі своїм громадянином, а також намагання забезпечити йому консульські послуги, передбачені міжнародними конвенціями, зокрема Віденською конвенцією про консульські зносини від 1963 року, зухвало ігноруються відповідними органами Російської Федерації, адже, незважаючи на заяви О. Сенцова, російська сторона наголошує на автоматичному наданню йому громадянства Росії.

Президент України Петро Порошенко до Дня Незалежності України нагородив українського кінорежисера, сценариста Олега Сенцова, який знаходиться за гратами у Росії, орденом «За мужність» ІІІ ступеня

Зважаючи на пункт 5 Протоколу про тимчасове перемир’я, підписаного представниками ОБСЄ, України та Російської Федерації у ніч на 7 вересня у Мінську, про негайне звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб, прошу Вас, шановний Арсеніє Петровичу, вжити вичерпних заходів щодо визволення Олега Сенцова та взяти під особистий контроль вирішення цієї проблеми.

 

З повагою

Голова Комітету                                                         В’ячеслав  КИРИЛЕНКО

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 16:20
17 травня 2024 14:16
16 травня 2024 11:45
14 травня 2024 12:07
13 травня 2024 16:44
10 травня 2024 14:55
10 травня 2024 14:37
09 травня 2024 17:00
07 травня 2024 15:24
03 травня 2024 15:16