Станом на 3 вересня 2015 року

 

Текст проекту Закону №2669

Текст проекту Закону №2669-1

Зауваження та пропозиції, що надійшли

Кінцева редакція

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження контрактної форми
роботи в галузі культури

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних  закладів культури, театрів, бібліотек, музеїв)

Н.д. І. Подоляк

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» (щодо конкурсної процедури призначення керівників закладів культури, які включені до базової мережі закладів культури)

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури та конкурсної процедури призначення керівників державних і комунальних закладів культури»

 

 

 

 

Мінкультури

Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури

 

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

І. Верховна Рада України постановляє:

 

 

І. Внести зміни до таких законів України:

1. Внести такі зміни до Закону України «Про культуру» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2011, № 24, ст.168):

 

 

1. Статтю 21 Закону України “Про культуру” (Відомості Верховної Ради України, 2011 р., № 24, ст. 168) викласти в такій редакції:

1) частину першу статті 21 замінити частиною такого змісту:

 

 

“Стаття 21. Особливості трудових відносин та працевлаштування в державних та комунальних закладах культури

 

 

 

1. Керівники державних та комунальних закладів культури призначаються на посаду шляхом укладення контракту із засновником закладу культури строком на п’ять років.

«1. Керівників закладів культури призначають на посаду шляхом укладення з ними трудового договору (контракту) строком на п’ять років за результатами проведення конкурсної процедури. Керівником закладу культури може бути громадянин України, іноземець або особа без громадянства. Керівником закладу культури не може бути громадянин країни-агресора. Одна і та ж особа може обіймати посаду керівника закладу культури не більше двох строків підряд. Укладення контракту регулюється виключно законами України.

Н.д. І. Подоляк

1. Керівників закладів культури призначають на посаду шляхом укладення з ними трудового договору строком на п’ять років за результатами проведення конкурсної процедури. Одна і та ж особа може обіймати посаду керівника закладу культури не більше двох строків підряд. Укладення строкового трудового договору регулюється виключно законами України.

 

 

Рішення про укладення контракту з керівниками державних та комунальних закладів культури приймається за результатами проведення засновником закладу культури конкурсу.

 

Порядок проведення конкурсного відбору керівників державних та комунальних закладів культури визначається Кабінетом Міністрів України.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

1. Керівники закладів культури державної і комунальної форми власності призначаються на посаду в порядку, передбаченому цим Законом, на підставі строкового контракту.

Керівники театрально-видовищних закладів та національних закладів призначаються на конкурсних засадах в порядку, передбаченому цим Законом.

 

 

З керівниками театрально-видовищних закладів контракт укладається на строк, узгоджений сторонами, але не менше 3 і не більше 5 мистецьких сезонів. З керівниками інших закладів культури контракт укладається на строк, не менший 5 і більший 7 років.

Мистецький сезон починається 1 вересня, і закінчується 31 серпня.

Одна і та ж особа може обіймати посаду керівника одного і того ж закладу культури державної або комунальної форми власності не більше двох строків підряд.

 

 

Н. д. В. Новинський

1. Керівників закладів культури призначають на посаду шляхом укладення з ними трудового договору строком на п’ять років за результатами проведення конкурсної процедури. Укладення строкового трудового договору регулюється виключно законами України.

 

Формування кадрового складу (художнього та артистичного, крім технічного персоналу) закладів культури здійснюється на конкурсній основі шляхом укладення трудового договору строком на три роки. За результатами конкурсу укладається трудовий договір у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Порядок та умови проведення конкурсу для працівників художнього та артистичного персоналу закладу культури, визначається Кабінетом Міністрів України.

Керівник закладу культури має право залучати до здійснення художньої та артистичної діяльності осіб, які не входять до кадрового складу закладу культури. З такими особами керівник закладу культури укладає письмові цивільно-правові договори. Залучення керівником закладу культури до здійснення художньої та артистичної діяльності осіб, які не входять до кадрового складу закладу культури можливе виключно у випадку, коли здійснення в необхідному обсязі художньої та артистичної діяльності неможливе за рахунок кадрового складу закладу культури або відсутності в кадровому складі закладу культури працівників відповідної кваліфікації.

Перелік посад керівників структурних підрозділів, фахівців, працівників, які забезпечують і безпосередньо виконують творчі функції, визначається Кабінетом Міністрів України.

 

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

1. Керівники закладів культури призначаються на посаду за результатами проведення конкурсної процедури шляхом укладення контракту із уповноваженим органом засновника закладу культури строком на п’ять років.

 

Із п. 1 редакції н.д. І. Подоляк виключити:  «Керівником закладу культури не може бути громадянин держави-агресора».

 

 

 

Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

Додати:

«Після закінчення 5-річного строку пербування на посаді керівник готує звіт  щодо виконаної роботи та подає документи для участі у конкурсі на загальних умовах, прописаних у цьому законі».

 

 

 

Мінкультури

1. Керівників закладів культури призначають на посаду шляхом укладення з ними контракту строком на п’ять років за результатами проведення конкурсної процедури.

Укладення контракту регулюється виключно законами України.

 

 

 

 

Пропозиції Профспілки працівників культури України

1. Керівником закладу культури незалежно від форми власності закладу може бути призначено лише особу, яка відповідає єдиним кваліфікаційним вимогам, що встановлюються центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері культури.

Керівники державних та комунальних закладів культури призначаються на посаду за результатами проведення конкурсної процедури шляхом укладення трудового договору на випзначений термін із уповноваженим органом засновника закладу культури строком на п’ять років. Якщо після закінчення строку дії трудового договору на випзначений термін трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія договору вважається продовженою відповідно до закону.  Порядок укладення трудового договору на випзначений термін з керівником державного та комунального закладу культури, а також Типова форма такого договору затверджуються Кабінетом Міністрів України.

 

 

2. Трудові відносини з художнім та артистичним персоналом державних та комунальних закладів культури оформлюються шляхом укладення контрактів.

Формування кадрового складу (художнього та артистичного, крім технічного персоналу) закладів культури здійснюється на конкурсній основі шляхом укладення трудового договору (контракту) строком не менше трьох років. За результатами конкурсу укладається трудовий договір у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Керівник закладу культури може залучати до здійснення художньої та артистичної діяльності осіб, які не входять до кадрового складу закладу культури. З такими особами керівник закладу культури укладає письмові цивільно-правові договори.

Перелік посад керівників структурних підрозділів, фахівців, працівників, які забезпечують і безпосередньо виконують творчі функції, визначається Кабінетом Міністрів України».

Н.д. І. Подоляк

2. Трудові відносини з художнім та артистичним персоналом державних та комунальних закладів культури оформлюються шляхом укладення строкових трудових договорів.

 Формування кадрового складу художнього та артистичного персоналу державних та комунальних закладів культури здійснюється на конкурсній основі в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.

За результатами конкурсу з його переможцем укладається строковий трудовий договір на три роки за формою, визначеною центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.»

Керівник закладу культури може залучати до здійснення художньої та артистичної діяльності осіб, які не входять до кадрового складу закладу культури. З такими особами керівник закладу культури укладає письмові цивільно-правові договори.

 

Формування кадрового складу художнього та артистичного персоналу державних та комунальних закладів культури здійснюється на конкурсній основі в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.

 

За результатами конкурсу з його переможцем укладається контракт строком до трьох років за формою, визначеною центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.”.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

2. Трудові відносини з художнім та артистичним персоналом закладів культури державної і комунальної форми власності оформлюються шляхом укладення контрактів.

 

Формування кадрового складу художнього та артистичного персоналу закладів культури державної і комунальної форми власності здійснюється на конкурсній основі в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури і мистецтв.

 

З переможцем конкурсу укладається контракт на три роки за формою, визначеною центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури і мистецтв.

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

2. Трудові відносини з художнім та артистичним персоналом закладів культури оформлюються шляхом укладення контрактів.

Формування кадрового складу художнього та артистичного персоналу закладів культури здійснюється на конкурсній основі в порядку, визначеному установчими документами закладу культури.

Керівник закладу культури може залучати до здійснення художньої та артистичної діяльності осіб, які не входять до кадрового складу закладу культури. З такими особами керівник закладу культури укладає письмові цивільно-правові договори.

 

 

 

Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

Пункт другий виключити із Закону.

 

 

 

 

Мінкультури

2. Трудові відносини з художнім та артистичним персоналом державних та комунальних закладів культури оформлюються шляхом укладення контрактів.

Формування кадрового складу художнього та артистичного персоналу державних та комунальних закладів культури здійснюється на конкурсній основі в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.

За результатами конкурсу з його переможцем укладається контракт строком до трьох років за формою, визначеною центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.

Керівник закладу культури може залучати до здійснення художньої та артистичної діяльності осіб, які не входять до кадрового складу закладу культури. З такими особами керівник закладу культури укладає письмові цивільно-правові договори

 

 

 

 

Пропозиції Профспілки працівників культури України

Формування кадрового складу художнього та артистичного персоналу закладів культури незалежно від форми власності закладу здійснюється на конкурсній основі шляхом укладення трудового договору на випзначений термін строком не менше трьох років. Порядок проведення конкурсу, Порядок укладення трудового договору на випзначений термін з художнім та артистичним персоналом державного та комунального закладу, а також Типова форма  трудового договору на визначений термін затверджуються Кабінетом Міністрів України. Керівник закладу культури може залучати до здійснення художньої та артистичної діяльності осіб, які не входять до кадрового складу закладу культури. З такими особами керівник закладу культури укладає письмові цивільно-правові договори.

 

 

2) доповнити статтею 21-1 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 21-1. Вимоги до керівника державного та комунального закладу культури

Н. д. М. Княжицький

Стаття 21-1. Вимоги до керівника закладу культури державної і комунальної форми власності

 

 

 

Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

Стаття 21-1. Вимоги до керівника державного та комунального, національного та академічного закладу культури

 

 

1. Кандидат на посаду керівника державного та комунального закладу культури повинен відповідати таким вимогам:

1) наявність вищої освіти;

2) наявність стажу роботи не менше 3 років. Для керівників національних закладів культури необхідним є стаж роботи не менше 3 років на керівних посадах. 

3) володіння державною мовою;

4) дотримання професійної етики та здатність своїми діловими якостями, освітнім і професійним рівнем та станом здоров’я виконувати відповідні службові обов’язки.

Н.д. І. Подоляк

1. Керівником закладу культури може бути особа, яка має вищу освіту, стаж роботи у галузі культури не менше 3 років, володіє державною мовою та здатний за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні службові обов’язки. Керівником закладу культури може бути громадянин України, іноземець або особа без громадянства. Керівником закладу культури не може бути громадянин держави-агресора.

 

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

1. Керівником закладу культури державної і комунальної форми власності може бути особа, яка має вищу освіту, стаж роботи у галузі культури не менше 3 років, володіє державною мовою та здатна за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні службові обов’язки.

Керівником закладу культури загальнодержавного рівня може бути особа, яка має досвід не менше трьох років роботи на керівних посадах в державних органах або підприємствах всіх форм власності.

Керівником закладу культури може бути громадянин України, іноземець або особа без громадянства. Керівником закладу культури не може бути громадянин держави-агресора.

 

 

 

Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

 

Доповнити: що має  профільну вищу освіту;

стаж роботи у галузі культури не менше 10 років, для керівників національних закладів культури необхідним є також стаж роботи на керівних посадах не менше 5 років. 

 

Керівником закладу культури не може бути громадянин держави-агресора. Некоректне юридичне визначення.

 

 

 

 

Мінкультури

1. Керівником закладу культури може бути громадянин України, який має вищу освіту, стаж роботи у галузі культури не менше трьох років, володіє державною мовою та здатний за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні службові обов’язки.

Керівником національного закладу культури може бути особа, яка має досвід не менше трьох років роботи на керівних посадах в державних органах або підприємствах всіх форм власності.

 

 

 

2. Під час проведення конкурсу перевагу слід надавати кандидатам, які:

1) здобули післядипломну освіту в галузі управління; 

2) володіють ступенем MBA (Master of Business Administration), MPA (Master of Public Administration), магістра бізнес адміністрування чи магістра державного управління;

3) мають досвід роботи на керівних посадах в українських/міжнародних компаніях, установах, програмах, проектах ;

4) володіють хоча б однією іноземною мовою (крім російської);

5) мають досвід розроблення і реалізації інвестиційних та інноваційних проектів;

6) мають схвальні відгуки в українських та закордонних галузевих засобах масової інформації;

7) мають бездоганну ділову репутацію.

Н.д. І. Подоляк, н.д. А. Шкрум

2. Під час проведення конкурсу перевагу слід надавати кандидатам, які:

1) здобули післядипломну освіту в галузі управління;

2) мають ступінь MBA (Master of Business Administration), MPA (Master of Public Administration), магістра бізнес адміністрування чи магістра державного управління;

3) мають науковий ступінь доктора філософії (кандидата наук), чи доктора наук;

4)мають досвід роботи на керівних посадах в українських/міжнародних компаніях, установах, програмах, проектах в галузі культури;

5) володіють хоча б однією іноземною мовою (крім російської);

6) мають досвід розроблення і реалізації інвестиційних та інноваційних проектів;

7) мають схвальні відгуки в українських та закордонних галузевих засобах масової інформації;

8) мають бездоганну ділову репутацію.

 

 

 

Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

Додати:

1) мають досвід роботи на керівних посадах відповідного профілю не менше 3 років.

 

 

3. Не може бути призначена на посаду керівника закладу культури особа, яка:

1) за рішенням суду визнана недієздатною або її дієздатність обмежена;

2) має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

3) є близькою особою або членом сім’ї керівників  органу, який здійснює управління закладом культури, а саме центрального органу виконавчої влади, органу влади АРК, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, департаментів та управлінь (надалі – уповноважений орган).»

Н.д. І. Подоляк, н.д. А. Шкрум

3. Не може бути призначена на посаду керівника закладу культури особа, яка:

1) за рішенням суду визнана недієздатною або її дієздатність обмежена;

2) має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

3) є близькою особою або членом сім’ї керівників органу, який здійснює управління закладом культури, а саме центрального органу виконавчої влади, органу влади АРК, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, департаментів та управлінь (надалі – уповноважений орган).

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

3. Не може бути призначена на посаду керівника закладу культури особа, яка:

1) за рішенням суду визнана недієздатною або її дієздатність обмежена;

2) має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

3) є близькою особою або членом сім’ї керівників органу, який відповідно до статутних документів здійснює управління закладом культури, а саме центрального органу виконавчої влади, органу влади АРК, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, департаментів та управлінь (надалі – уповноважений орган).

 

 

 

Мінкультури

3. Не може бути призначена на посаду керівника закладу культури особа, яка:

1) за рішенням суду визнана недієздатною або її дієздатність обмежена;

2) має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

3) є близькою особою або членом сім’ї керівників органу, який відповідно до статутних документів здійснює управління закладом культури, а саме центрального органу виконавчої влади, органу влади АРК, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, департаментів та управлінь (надалі – уповноважений орган).

 

 

3) доповнити статтею 21-2 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 21-2. Порядок конкурсного добору керівника державного і комунального закладу культури

Н.д. І. Подоляк

Стаття 21-2. Порядок конкурсного добору керівника державного і комунального закладу культури

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

Стаття 21-2. Загальні положення про конкурс на зайняття посади керівника закладу культури державної і комунальної форми власності

 

 

 

Мінкультури

Стаття 21-2. Порядок конкурсного відбору керівника закладу культури

 

 

1.Кандидатів (кандидаток) на посаду керівника закладу культури визначає конкурсна комісією за  результатами відкритого та публічного конкурсного добору на зайняття цієї посади.

Н.д. Р. Семенуха

1.Кандидатів (кандидаток) на посаду керівника закладу культури визначає конкурсна комісією за результатами відкритого та публічного конкурсного добору на зайняття цієї посади.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

1.Кандидатів на посаду керівника закладу культури визначає конкурсна комісією за результатами відкритого та публічного конкурсного добору на зайняття цієї посади.

 

 

 

Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

Пропонуємо додати:

У національних та академічних закладах культури проводиться таємне голосування серед кандидатів на посаду керівника у колективі даного закладу культури

 

 

 

Мінкультури

1.Кандидатів на посаду керівника закладу культури визначає конкурсна комісія за результатами відкритого та публічного конкурсного добору на зайняття цієї посади.

 

 

 

2. Конкурсний добір керівника державного і комунального закладу культури складається з таких стадій:

1) оголошення уповноваженим органом конкурсу на посаду керівника закладу культури;

2) формування складу конкурсної комісії;

3) подання документів кандидатами на посаду керівника закладу культури;

4) добір кандидатів на посаду керівника закладу культури;

5) призначення уповноваженим органом керівника закладу культури.

Н.д. Р. Семенуха

2. Конкурсний добір керівника державного і комунального закладу культури складається з таких стадій:

1) оголошення уповноваженим органом конкурсу на посаду керівника закладу культури;

2) формування складу конкурсної комісії;

3) подання документів кандидатами на посаду керівника закладу культури;

4) добір кандидатів на посаду керівника закладу культури;

5) призначення уповноваженим органом керівника закладу культури.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

2. Конкурсний добір керівника державного і комунального закладу культури складається з таких стадій:

1) оголошення уповноваженим органом конкурсу на посаду керівника закладу культури;

2) формування складу конкурсної комісії;

3) подання документів кандидатами на посаду керівника закладу культури;

4) добір кандидатів на посаду керівника закладу культури;

5) призначення уповноваженим органом керівника закладу культури.

 

 

 

Мінкультури

2. Конкурсний відбір керівника закладу культури складається з таких стадій:

1) оголошення уповноваженим органом конкурсу на посаду керівника закладу культури;

2) формування складу конкурсної комісії;

3) подання документів кандидатами на посаду керівника закладу культури;

4) добір кандидатів на посаду керівника закладу культури;

5) призначення уповноваженим органом керівника закладу культури.

 

 

3. Організацію та проведення конкурсного добору, а також роботу Конкурсної комісії забезпечує уповноважений орган.

Н.д. Р. Семенуха

3. Організацію та проведення конкурсного добору, а також роботу Конкурсної комісії забезпечує уповноважений орган.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

3. Організацію та проведення конкурсного добору, а також роботу Конкурсної комісії забезпечує уповноважений орган.

 

 

 

Мінкультури

3. Організацію та проведення конкурсного відобору, а також роботу Конкурсної комісії забезпечує уповноважений орган.

 

 

4. Не пізніше, ніж за два місяці до завершення строку повноважень керівника закладу культури відповідно до контракту (трудового договору), або через 30 днів від дня дострокового припинення його повноважень уповноважений орган оголошує конкурс на посаду керівника закладу культури в друкованих виданнях відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування (якщо такі є), на офіційному веб-сайті уповноваженого органу, в глобальній мережі Інтернет (інформаційних сайтах, сайтах професійного спрямування, сайтах установ культури) та в будь-який інший спосіб. Оголошення про конкурс на посаду керівника закладу культури має містити інформацію про початок формування конкурсної комісії, умови, строки проведення конкурсу та вимоги до кандидатів (кандидаток). Уповноважений орган також зобов’язаний опублікувати на своєму веб-сайті інформацію про штатний розпис, структуру, фінансово-господарський стан закладу культури, для якого оголошений конкурс на посаду керівника.»

Н.д. Р. Семенуха

4. Не пізніше, ніж за два місяці до завершення строку повноважень керівника закладу культури відповідно до строкового трудового договору, або через 30 днів від дня дострокового припинення його повноважень уповноважений орган оголошує конкурс на посаду керівника закладу культури в друкованих виданнях відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування (якщо такі є), на офіційному веб-сайті уповноваженого органу, в глобальній мережі Інтернет (інформаційних сайтах, сайтах професійного спрямування, сайтах установ культури) та в будь-який інший спосіб. Оголошення про конкурс на посаду керівника закладу культури має містити інформацію про початок формування конкурсної комісії, умови, строки проведення конкурсу та вимоги до кандидатів (кандидаток). Уповноважений орган також зобов’язаний опублікувати на своєму веб-сайті інформацію про штатний розпис, структуру, фінансово-господарський стан закладу культури, для якого оголошений конкурс на посаду керівника.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

4. Не пізніше, ніж за два місяці до завершення строку повноважень керівника закладу культури відповідно до строкового трудового договору, або через 30 днів від дня дострокового припинення його повноважень уповноважений орган оголошує конкурс на посаду керівника закладу культури в друкованих виданнях відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування (якщо такі є), на офіційному веб-сайті уповноваженого органу, в глобальній мережі Інтернет (інформаційних сайтах, сайтах професійного спрямування, сайтах установ культури) та в будь-який інший спосіб. Оголошення про конкурс на посаду керівника закладу культури має містити інформацію про початок формування конкурсної комісії, умови, строки проведення конкурсу, умови конкурсу та вимоги до кандидатів (кандидаток). Уповноважений орган також зобов’язаний опублікувати на своєму веб-сайті інформацію про штатний розпис, структуру, фінансово-господарський стан закладу культури, для якого оголошений конкурс на посаду керівника.

 

Умови конкурсу можуть містити вимоги творчого, адміністративно-управлінського, організаційного характеру, шляхи виконання яких мають надаватись кандидатом під час проведення конкурсу.

5. Порядок проведення конкурсу встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури і мистецтв. Цей Порядок повинен відповідати вимогам цього Закону та містити детальні процедури реалізації кожної зі стадій, встановлених частиною другою цієї статті Закону.

 

 

Мінкультури

4. Не пізніше, ніж за два місяці до завершення строку повноважень керівника закладу культури відповідно до строкового трудового договору, або через 30 днів від дня дострокового припинення його повноважень уповноважений орган оголошує конкурс на посаду керівника закладу культури в друкованих виданнях відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування (якщо такі є), на офіційному веб-сайті уповноваженого органу, в глобальній мережі Інтернет (інформаційних сайтах, сайтах професійного спрямування, сайтах установ культури) та в будь-який інший спосіб. Оголошення про конкурс на посаду керівника закладу культури має містити інформацію про початок формування конкурсної комісії, умови, строки проведення конкурсу та вимоги до кандидатів (кандидаток).

 

 

4) доповнити статтею 21-3 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 21-3. Склад, порядок формування і повноваження Конкурсної комісії

Н.д. І. Подоляк

Стаття 21-3. Склад, порядок формування і повноваження конкурсної комісії

Н. д. М. Княжицький

Стаття 21-3. Склад, порядок формування і повноваження конкурсної комісії

Мінкультури

Стаття 21-3. Склад, порядок формування і повноваження конкурсної комісії

 

 

1.     Конкурсна комісія складається з дев'яти членів.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк 

1.     Конкурсна комісія складається з дев'яти членів.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

1.     Конкурсна комісія складається з дев'яти членів

 

 

 

Н. д. В. Новинський

1.         Максимальний персональний склад конкурсної комісії не повинен перевищувати дев’яти осіб.

 

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

Чисельний склад конкурсної комісії встановлюється уповноваженим органом засновника закладу культури, має бути непарним та становить не менше 3 та не більше 9 членів.

 

 

 

 

Мінкультури

1. Конкурсна комісія складається з дев'яти членів.

 

 

2.     Персональний склад конкурсної комісії та зміни до нього (у разі необхідності) своїм наказом затверджує уповноважений орган, який проводить конкурсний добір. Уповноважений орган повинен сформувати персональний склад конкурсної комісії не пізніше, ніж 30 днів після оголошення конкурсу на посаду керівника закладу культури.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк 

2.     Персональний склад конкурсної комісії та зміни до нього (у разі необхідності) своїм наказом затверджує уповноважений орган, який проводить конкурсний добір. Уповноважений орган повинен сформувати персональний склад конкурсної комісії не пізніше, ніж 30 днів після оголошення конкурсу на посаду керівника закладу культури.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

2.     Персональний склад конкурсної комісії та зміни до нього (у разі необхідності) своїм наказом затверджує уповноважений орган, який проводить конкурсний добір. Уповноважений орган повинен сформувати персональний склад конкурсної комісії не пізніше, ніж 30 днів після оголошення конкурсу на посаду керівника закладу культури.

 

 

 

Мінкультури

2.     Персональний склад конкурсної комісії та зміни до нього (у разі необхідності) своїм наказом затверджує уповноважений орган, який проводить конкурсний відбір. Уповноважений орган повинен сформувати персональний склад конкурсної комісії не пізніше 30 днів після оголошення конкурсу на посаду керівника закладу культури.

 

 

3.     У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника закладу культури, яким управляє центральний орган виконавчої влади по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності та сам уповноважений орган.

Н.д. О. Юринець,  А. Романова, І.Подоляк, С. Тарута 

3.     У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника закладу культури, яким управляє центральний орган виконавчої влади по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, громадські організації у сфері культури та сам уповноважений орган.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

3.     У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника закладу культури, яким управляє центральний орган виконавчої влади по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають професійні спілки, первинні організації яких діють в закладі культури, громадські організації або професійні обєднання у сфері культури та сам уповноважений орган.

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

3. У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника закладу культури, яким управляє центральний орган виконавчої влади по 1/3 складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, громадські організації у сфері культури та сам уповноважений орган.

 

 

 

 

Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

Додати:

творчі професійні  спілки та всеукраїнські громадські організації,що є членами міжнародних організацій відповідного профілю.

Члени колективу надають своїх кандидатів до складу конкурсної комісії,що обираються на загальних зборах шляхом таємного голосування.При цьому загальна кількість творчих, працівників закладу культури повинна становити не менше 75 відсотків загальної кількості осіб, які мають право брати участь у голосуванні.

Голосування вважається таким, що відбулося, якщо участь у ньому взяли більше 50 відсотків загальної кількості осіб, які мають право брати участь у голосуванні, кожен з яких має один голос і голосує особисто.

 

5.     У разі виявлення фактів, що можуть свідчити про конфлікт інтересів члена конкурсної комісії, такий член конкурсної комісії бере участь у засіданнях комісії без права голосу .

 

 

 

 

Мінкультури

3.     У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника закладу культури, яким управляє центральний орган виконавчої влади по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, громадські організації у сфері культури та сам уповноважений орган.

 

 

4.     У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника закладу культури, якими управляють органи влади АРК, місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, профільний комітет/комісія відповідної ради та сам уповноважений орган.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк 

4.     У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника закладу культури, якими управляють органи влади АРК, місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, профільний комітет/комісія відповідної ради та сам уповноважений орган.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

4.         У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника закладу культури, якими управляють органи влади АРК, місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, профільний комітет/комісія відповідної ради та сам уповноважений орган.

 

У випадку, якщо в закладі культури відсутні первинні профспілкові організації, її квота в конкурсній комісії в кількості трьох осіб заповнюється за рахунок представників трудового колективу, обраних на зборах трудового колективу, де присутні більше ніж 2/3 штатних співробітників закладу культури.

Обрання членів трудового колективу, а також визначення представників громадських організацій або професійних асоціацій для участі в конкурсній комісії визначається Порядком проведення конкурсу.

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

4. У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника закладу культури, якими управляють органи влади АРК, місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування по 1/3 складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, місцеві громадські організації у сфері культури та сам уповноважений орган.

 

 

 

Мінкультури

4.         У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника закладу культури, якими управляють органи влади АРК, місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, профільний комітет/комісія відповідної ради та сам уповноважений орган.

 

 

5.     У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника національного закладу культури по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають Президент України, Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України.

. Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

 

Пункт вилучити з документу.

 

 

6.     Члени конкурсної комісії повинні мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні якості та суспільний авторитет.

Членами конкурсної комісії можуть бути:

- незалежні фахівці у сфері культури, публічного або бізнес адміністрування,

- члени професійних, творчих спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури, зареєстрованих відповідно до законів України;

члени міжнародних та національних спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк 

5.    Члени конкурсної комісії повинні мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні якості та суспільний авторитет.

Члени конкурсної комісії повинні мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні якості та суспільний авторитет. Членами конкурсної комісії можуть бути:

- незалежні фахівці у сфері культури, публічного або бізнес адміністрування;

- члени професійних, творчих спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури, зареєстрованих відповідно до законів України;

- члени міжнародних та національних спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури.

 

 

 

. Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

 

Додати:

-          члени професійних, творчих спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури, що є членами міжнародних організацій та зареєстровані відповідно до законів України;

 

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

5.    Члени конкурсної комісії повинні мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні якості та суспільний авторитет.

Членами конкурсної комісії можуть бути:

- незалежні фахівці у сфері культури, публічного або бізнес адміністрування;

- члени професійних, творчих спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури, зареєстрованих відповідно до законів України;

- члени міжнародних та національних спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури.

 

 

7.     Членами конкурсної комісії не можуть бути члени трудового колективу закладу культури, народні депутати, депутати Верховної Ради АРК, депутати місцевих рад, а також посадові та службові особи органів, визначених  в частинах 3-5 цієї статті.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк 

6.     Членами конкурсної комісії не можуть бути члени трудового колективу закладу культури, депутати Верховної Ради АРК, депутати місцевих рад, а також посадові та службові особи органів, визначених в частинах 3, 4 цієї статті.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

6.     Членами конкурсної комісії не можуть депутати Верховної Ради АРК, депутати місцевих рад.

 

 

 

Н. д. В. Новинський

6.         Членами конкурсної комісії не можуть бути кандидати, які приймають участі у конкурсі, депутати Верховної Ради АРК, депутати місцевих рад, а також посадові та службові особи органів, визначених в частинах 3, 4 цієї статті.

 

 

 

8.     Конкурсна комісія вважається повноважною в разі затвердження в її складі не менше шести осіб.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк 

7.     Конкурсна комісія вважається повноважною в разі затвердження в її складі не менше шести осіб.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

7.     Конкурсна комісія вважається повноважною в разі присутності на відповідному засіданні з розгляду кандидатур не менше шести осіб.

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

7. Конкурсна комісія вважається повноважною в разі затвердження в її складі не менше 2/3 її чисельного складу за умови додержання принципу пропорційного формування визначеному в п.3 або п. 4 цієї статті відповідно.

 

 

 

Мінкультури

7.     Конкурсна комісія вважається повноважною в разі присутності на відповідному засіданні з розгляду кандидатур не менше шести осіб.

 

 

9.     Уповноважений орган призначає секретаря конкурсної комісії, який бере участь у засіданнях комісії без права голосу.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк 

8.     Уповноважений орган призначає секретаря конкурсної комісії, який бере участь у засіданнях комісії без права голосу.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

8.     Уповноважений орган призначає секретаря конкурсної комісії, який не є її членом, але бере участь у засіданнях комісії без права голосу.

 

 

 

Мінкультури

8.     Уповноважений орган призначає секретаря конкурсної комісії, який бере участь у засіданнях комісії без права голосу.

 

 

10.   Голова конкурсної комісії обирається нею з числа членів конкурсної комісії.»

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк 

9.     Голова конкурсної комісії обирається нею з числа членів конкурсної комісії.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

9.     Голова конкурсної комісії обирається нею з числа членів конкурсної комісії.

 

 

 

Мінкультури

9.     Голова конкурсної комісії обирається нею з числа членів конкурсної комісії.

 

 

 

Мінкультури

10. Конкурсних комісій може бути сформовано декілька з урахуванням специфіки закладів культури у яких утворюються вакансії керівників.

 

 

5) доповнити статтею 21-4 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 21-4. Подання документів кандидатами на посаду керівника закладу культури

Н.д. І. Подоляк

Стаття 21-4. Подання документів кандидатами на посаду керівника закладу культури

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

Стаття 21-4. Подання документів для участі в конкурсі

 

 

 

Мінкультури

Стаття 21-4. Подання документів для участі в конкурсі

 

 

1.     Участь у конкурсі на посаду керівника закладу культури можуть брати всі зацікавлені особи.

Н.д. І. Подоляк

1.     Участь у конкурсі на посаду керівника закладу культури можуть взяти всі зацікавлені особи.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

1.     Участь у конкурсі на посаду керівника закладу культури можуть взяти всі зацікавлені особи, що відповідають вимогам до директора закладу культури, встановлених цим Законом.

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

1.     Участь у конкурсі на посаду керівника закладу культури можуть взяти всі зацікавлені особи, які відповідають критеріям, визначеним в статті 21-1.

 

 

 

Мінкультури

1.     Участь у конкурсі на посаду керівника закладу культури можуть взяти всі зацікавлені особи, що відповідають вимогам, встановленим цим Законом.

 

 

2.     Особа, яка бере участь у конкурсі, у визначений у частині 3 цієї статті строк подає до уповноваженого органу такі документи:

1) заяву про участь у конкурсі з наданням згоди  на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних";

2) автобіографію;

3) копії документів про освіту, наукові ступені, вчені звання, копії сертифікатів тощо;

4) програму розвитку закладу культури на один та  п’ять років (на паперовому та електронному носії);

5) два рекомендаційні листи;

6) мотиваційний лист.

Автобіографія повинна містити прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік і місце народження, інформацію про громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (у тому числі на виборних посадах), контактний номер телефону та адресу електронної пошти, відомості про наявність чи відсутність судимості, офіційний засіб зв’язку .

Перелік документів, зазначених цій статті є вичерпним. За бажанням особи можуть бути надані інші документи, які на її думку можуть розширювати інформацію щодо самої особи.

Н.д. І. Подоляк, С.Тарута (підпункт 4)

2.    Особа, яка бере участь у конкурсі, впродовж 30 днів з дня оголошення конкурсу, надіславши їх на поштову та електронну адресу уповноваженого органу, може подати такі документи:

1) автобіографію (прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік і місце народження, інформацію про громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (у тому числі на виборних посадах), контактний номер телефону та адресу електронної пошти, відомості про наявність чи відсутність судимості, офіційний засіб зв’язку);

2) заяву про участь у конкурсі з наданням згоди на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних";

3) копії документів про освіту, наукові ступені, вчені звання, копії сертифікатів тощо;

4) програму розвитку закладу культури на один та п’ять років (на паперовому та електронному носії);

5) два рекомендаційні листи;

6) мотиваційний лист.

Перелік документів, зазначених цій статті є вичерпним. За бажанням особи можуть бути надані інші документи, які на її думку можуть розширювати інформацію щодо особи.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

2.    Особа, яка бере участь у конкурсі, впродовж 30 днів з дня оголошення конкурсу, надіславши їх на поштову та електронну адресу уповноваженого органу, може подати такі документи:

1) автобіографію (прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік і місце народження, інформацію про громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (у тому числі на виборних посадах), контактний номер телефону та адресу електронної пошти, відомості про наявність чи відсутність судимості, офіційний засіб зв’язку);

2) заяву про участь у конкурсі з наданням згоди на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних";

3) копії документів про освіту, наукові ступені, вчені звання, копії сертифікатів тощо;

4) програму розвитку закладу культури на один та п’ять років (на паперовому та електронному носії);

5) два рекомендаційні листи;

6) мотиваційний лист.

Не допускається вимагання від кандидатів будь-яких інших документів або інформації крім тих, що вказані в частині другій цієї статті.

За бажанням кандидата можуть бути надані інші документи, які на його думку можуть розширювати інформацію щодо особи.

 

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

2.    Особа, яка бере участь у конкурсі, впродовж 30 днів з дня оголошення конкурсу, надіславши їх на поштову та електронну адресу уповноваженого органу, подає такі документи:

1) автобіографію (прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік і місце народження, інформацію про громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (у тому числі на виборних посадах), контактний номер телефону та адресу електронної пошти, відомості про наявність чи відсутність судимості, офіційний засіб зв’язку);

2) заяву про участь у конкурсі з наданням згоди на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних";

3) копії документів про освіту, наукові ступені, вчені звання, копії сертифікатів тощо;

4) концепцію розвитку закладу культури на один та п’ять років (на паперовому та електронному носії);

5) два рекомендаційні листи або, у випадку висування керівника закладу культури на наступний термін, висновку (профільної) громадської організації у сфері культури щодо виконання концепції за якою він був обраний на посаду;

Перелік документів, зазначених цій статті є вичерпним. За бажанням особи можуть бути надані інші документи, які на їх думку можуть розширювати інформацію щодо особи.

 

 

 

Мінкультури

2. Особа, яка бере участь у конкурсі, впродовж 30 днів з дня оголошення конкурсу разом із заявою із зазначенням прізвища, імені, по-батькові, місця роботи і проживання, номерів телефону та адреси електронної пошти, з наданням згоди на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних":

1) належним чином завірені копію документа, що посвідчує особу, витяг із трудової книжки, копії документів про повну вищу освіту; копії дипломів про підвищення кваліфікації, присвоєння вченого звання, присудження наукового ступеня (за наявності);

2) заповнений аркуш обліку кадрів;

3) інформацію про досвід успішної роботи;

4) довідку про стан здоров’я;

5) довідку про відсутність в особи судимості;

6) два рекомендаційні листи;

7) мотиваційний лист.

Не допускається вимагання від кандидатів будь-яких інших документів або інформації крім тих, що вказані в частині другій цієї статті.

За бажанням кандидата можуть бути надані інші документи, які на його думку можуть розширювати інформацію щодо особи.

 

 

3.     Уповноважений орган чи конкурсна комісія не мають права вимагати надання додаткових документів.

Н.д. І. Подоляк

3.     Уповноважений орган чи конкурсна комісія не мають права вимагати надання додаткових документів.

 

 

4.     Особа, яка бере участь у конкурсі може подати документи впродовж 30 днів з дня оголошення конкурсу надіславши їх на поштову та електронну адресу уповноваженого органу.

 

 

 

5.     Особа, яка подає документи, відповідає за достовірність даних, вказаних у цих документах.

Н.д. І. Подоляк

4.     Особа, яка подає документи, відповідає за достовірність даних, вказаних у цих документах.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

4.     Особа, яка подає документи, відповідає за достовірність даних, вказаних у цих документах.

 

 

 

Мінкультури

4.     Особа, яка подає документи, несе відповідальність за достовірність даних, вказаних у цих документах.

 

 

6.     Упродовж трьох робочих днів після закінчення строку подання уповноважений орган оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті документи, визначені в частині 2 цієї статті (крім відомостей про контактний номер телефону, поштову адресу та адресу електронної пошти кандидата (кандидатки)).

Н.д. І. Подоляк

5.     Упродовж трьох робочих днів після закінчення строку подання уповноважений орган оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті документи, визначені в частині 2 цієї статті (крім відомостей про контактний номер телефону, поштову адресу та адресу електронної пошти кандидата (кандидатки)).

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

5.     Упродовж трьох робочих днів після закінчення строку подання уповноважений орган оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті документи, визначені в частині 2 цієї статті (крім відомостей про контактний номер телефону, поштову адресу та адресу електронної пошти кандидата (кандидатки).

 

 

 

Мінкультури

5.         Упродовж трьох робочих днів після закінчення строку подання уповноважений орган оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті документи, визначені в частині 2 цієї статті (крім відомостей про контактний номер телефону, поштову адресу та адресу електронної пошти кандидата).

 

 

7.     Усі зацікавлені особи протягом 7 днів з дня оприлюднення відомостей про кандидатів можуть подавати пропозиції та зауваження щодо кандидатур та їхніх програм на офіційну адресу електронної пошти уповноваженого органу.

Н.д. І. Подоляк

6.     Усі зацікавлені особи протягом 7 днів з дня оприлюднення відомостей про кандидатів можуть подавати пропозиції та зауваження щодо кандидатур та їхніх програм на офіційну адресу електронної пошти уповноваженого органу.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

6.     Усі зацікавлені особи протягом 7 днів з дня оприлюднення відомостей про кандидатів можуть подавати пропозиції та зауваження щодо кандидатур та їхніх програм на офіційну адресу електронної пошти уповноваженого органу.

 

 

 

Мінкультури

6.         Усі зацікавлені особи протягом 7 днів з дня оприлюднення відомостей про кандидатів можуть подавати пропозиції та зауваження щодо кандидатур та їхніх програм на офіційну адресу електронної пошти уповноваженого органу, які передаються до конкурсної комісії.

 

 

 

8.     Під час проведення конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

Н.д. І. Подоляк

7.         Під час проведення конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

7.     Під час проведення конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

 

 

 

Мінкультури

7.     Під час проведення конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

 

 

6) доповнити статтею 21-5 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 21-5. Процедура проведення конкурсного добору керівника державного і комунального закладу культури

Н.д. І. Подоляк

Стаття 21-5. Процедура проведення конкурсного добору керівника державного і комунального закладу культури

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

Стаття 21-5. Проведення конкурсу на зайняття посади керівника закладу культури державної і комунальної форми власності

 

 

 

Мінкультури

Стаття 21-5. Проведення конкурсу на зайняття посади керівника закладу культури

 

 

1.     Засідання конкурсної комісії є відкритими. Уповноважений орган забезпечує відео та аудіо фіксацію засідань конкурсної комісії та розміщує матеріали засідань конкурсної комісії на своєму офіційному веб-сайті.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк

1.     Засідання конкурсної комісії є відкритими. Уповноважений орган забезпечує відео та аудіо фіксацію засідань конкурсної комісії та розміщує матеріали засідань конкурсної комісії на своєму офіційному веб-сайті.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

1.     Засідання конкурсної комісії є відкритими. Уповноважений орган забезпечує відео та аудіо фіксацію засідань конкурсної комісії та розміщує матеріали засідань конкурсної комісії на своєму офіційному веб-сайті.

 

 

 

Мінкультури

1. Обов'язковою умовою проведення конкурсу є його відкритість. Представники засобів масової інформації, громадськості мають право бути присутніми на засіданнях комісії:

під час розкриття пакетів документів, поданих претендентами, голосування комісії для визначення переможця, підрахунку голосів та оголошення переможця.

Уповноважений орган забезпечує відео та аудіо фіксацію усіх засідань конкурсної комісії та розміщує матеріали засідань конкурсної комісії на своєму офіційному веб-сайті.

 

 

2.     Уповноважений орган не пізніше ніж за сім днів до дня проведення засідання конкурсної комісії оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про час та місце проведення такого засідання.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк

2.     Уповноважений орган не пізніше ніж за сім днів до дня проведення засідання конкурсної комісії оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про час та місце проведення такого засідання.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

2.     Уповноважений орган не пізніше ніж за сім днів до дня проведення засідання конкурсної комісії оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про час та місце проведення такого засідання.

 

 

 

Мінкультури

2.     Уповноважений орган не пізніше ніж за три дні до дня проведення засідання конкурсної комісії оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про час та місце проведення засідань комісії.

 

 

 

Мінкультури

3. За рішенням комісії претендент не допускається до участі в конкурсному відборі в разі неподання ним одного із зазначених у частині другій Статті 21-4 цього Закону документів, невідповідності вимогам, зазначеним у Статті 21-1.

 

 

 

 

Мінкультури

4. Кандидати, допущені до конкурсного відбору подають на розгляд комісії програму розвитку закладу культури на п’ять років (письмово викладена мотивація претендента та концептуальне бачення роботи і розвитку закладу). Для підготовки програму розвитку закладу культури кандидати мають право ознайомлюватися у строк та в порядку, що визначені комісією, з умовами праці та станом закладу, плановою та звітною документацією за попередній період, отримувати в порядку, визначеному чинним законодавством, інформацію про фінансово-економічний стан закладу тощо.

Програми розвитку закладу культури, подані кандидатами, невідкладно оприлюднюються органом управління на офіційному веб-сайті.

 

 

 

Мінкультури

5. Приймання від кандидатів програм розвитку закладу культури розпочинається комісією з дня ухвалення рішення про допущення учасників до конкурсного відбору та закінчується за день до початку засідання комісії з їхнього розгляду, але не раніше ніж через 10 календарних днів після ухвалення такого рішення.

 

 

 

 

Мінкультури

6. Заслуховування Комісією кандидатів щодо програм розвитку закладу культури відбувається на закритому засіданні. Одним з основних критеріїв визначення переможця конкурсного відбору є спрямованість конкурсної пропозиції на ефективне використання потенціалу закладу.

Уповноважений орган забезпечує онлайн трансляцію засідання на своємі офіційному веб-сайті.

 

 

 

 

Мінкультури

7. За рішенням комісії конкурсний відбір може тривати у два чи більше етапів. У такому разі допущення учасників до наступного етапу здійснюється за результатами рейтингового голосування. Учасники, допущені до фінального етапу, перед остаточним голосуванням та ухваленням рішення щодо переможця конкурсу мають зустрітися з трудовим колективом закладу

 

 

 

 

Мінкультури

8. Переможець визначається за результатами таємного голосування членів комісії.

 

 

3.     Конкурсна комісія на своїх засіданнях:

1) розглядає документи, подані кандидатами (кандидатками) на посаду керівника закладу культури, на відповідність їх кваліфікаційним вимогам. Результати розгляду повідомляються кандидатам (кандидаткам) електронною поштою чи іншим засобом зв’язку, вказаним в автобіографії;

2) проводить співбесіду з кандидатами (кандидатками) та заслуховує публічні презентації програми розвитку закладу культури на один та п’ять років;

3) приймає рішення шляхом відкритого голосування про добір з числа кандидатів, які відповідають вимогам, що ставляться до керівника закладу культури, та мають найкращі професійний досвід, знання і якості для виконання службових обов’язків керівника закладу культури;

4) оприлюднює інформацію про кандидатів (кандидаток), які подали заяву на участь у конкурсі, а також рішення конкурсної комісії про добір кандидатів для подання їх кандидатур на розгляд уповноваженого органу на офіційному веб-сайті уповноваженого органу та інформує їх про результати конкурсного добору не пізніше наступного робочого дня з дня проведення конкурсу.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк

3.    Конкурсна комісія на своїх засіданнях:

1) розглядає документи, подані кандидатами (кандидатками) на посаду керівника закладу культури, на відповідність їх кваліфікаційним вимогам. Результати розгляду повідомляються кандидатам (кандидаткам) електронною поштою чи іншим засобом зв’язку, вказаним в автобіографії;

2) проводить співбесіду з кандидатами (кандидатками) та заслуховує публічні презентації програми розвитку закладу культури на один та п’ять років;

3) приймає рішення шляхом відкритого голосування про добір з числа кандидатів, які відповідають вимогам, що ставляться до керівника закладу культури, та мають найкращі професійний досвід, знання і якості для виконання службових обов’язків керівника закладу культури;

4) оприлюднює інформацію про кандидатів (кандидаток), які подали заяву на участь у конкурсі, а також рішення конкурсної комісії про добір кандидатів для подання їх кандидатур на розгляд уповноваженого органу на офіційному веб-сайті уповноваженого органу та інформує їх про результати конкурсного добору не пізніше наступного робочого дня з дня проведення конкурсу.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

3.    Конкурсна комісія на своїх засіданнях:

1) розглядає документи, подані кандидатами на посаду керівника закладу культури, на відповідність їх кваліфікаційним вимогам. Результати розгляду повідомляються кандидатам (кандидаткам) електронною поштою чи іншим засобом зв’язку, вказаним в автобіографії;

2) проводить співбесіду з кандидатами та заслуховує публічні презентації програми розвитку закладу культури на один та п’ять років;

3) приймає рішення шляхом відкритого голосування про обрання переможця конкурсу з числа кандидатів, які відповідають вимогам, що ставляться до керівника закладу культури, та мають найкращі професійний досвід, знання і якості для виконання службових обов’язків керівника закладу культури;

4) оприлюднює інформацію про кандидатів, які подали заяву на участь у конкурсі, а також рішення конкурсної комісії про добір кандидатів для подання їх кандидатур на розгляд уповноваженого органу на офіційному веб-сайті уповноваженого органу та інформує їх про результати конкурсного добору не пізніше наступного робочого дня з дня проведення конкурсу.

4. Під час проведення конкурсу перевага надається кандидатам, які:

1) здобули післядипломну освіту в галузі управління;

2) мають ступінь MBA (Master of Business Administration), MPA (Master of Public Administration), магістра бізнес адміністрування чи магістра державного управління;

3) мають науковий ступінь доктора філософії (кандидата наук), чи доктора наук;

4) мають досвід роботи на керівних посадах в українських/міжнародних компаніях, установах, програмах, проектах в галузі культури;

5) володіють хоча б однією іноземною мовою (крім російської);

6) мають досвід розроблення і реалізації інвестиційних та інноваційних проектів;

7) мають схвальні відгуки в українських та закордонних галузевих засобах масової інформації;

8) мають бездоганну ділову репутацію.

 

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

В п.2) проводить співбесіду з кандидатами (кандидатками) та заслуховує публічні презентації програми розвитку закладу культури на один та п’ять років; - замінити «програма» на «концепція»

В п. 3) приймає рішення шляхом закритого голосування про обрання кандидата, концепція якого визнана комісією найкращою.

 

виключити (повторна норма) - які відповідають вимогам, що ставляться до керівника закладу культури, та мають найкращі професійний досвід, знання і якості для виконання службових обов’язків керівника закладу культури. 

 

 

 

4.     Рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього на засіданні конкурсної комісії проголосувало не менше п’яти членів від її складу.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк

4.     Рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього на засіданні конкурсної комісії проголосувало не менше п’яти членів від її складу.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

5.     Рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього на засіданні конкурсної комісії проголосувало не менше п’яти її членів.

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

4. Рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього на засіданні конкурсної комісії проголосувало не менше 2/3 членів від її складу.

 

 

 

Мінкультури

9.     Рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього на засіданні конкурсної комісії проголосувало не менше п’яти її членів.

 

 

5.     У разі виявлення фактів, що можуть свідчити про конфлікт інтересів члена конкурсної комісії, такий член конкурсної комісії не бере участі в голосуванні.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк

5.     У разі виявлення фактів, що можуть свідчити про конфлікт інтересів члена конкурсної комісії, такий член конкурсної комісії не бере участі в голосуванні.

 

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

6.     У разі виявлення фактів, що можуть свідчити про конфлікт інтересів члена конкурсної комісії ту будь-яким з кандидатів, такий член конкурсної комісії не бере участі в голосуванні.

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

5. У разі виявлення фактів, що можуть свідчити про конфлікт інтересів члена конкурсної комісії, такий член за кваліфікованим рішенням конкурсної комісії не бере участі в голосуванні.

 

 

 

Мінкультури

10.   У разі виявлення фактів, що можуть свідчити про конфлікт інтересів члена конкурсної, такий член конкурсної комісії не бере участі в голосуванні.

 

 

6.     За результатами конкурсного добору конкурсна комісія подає на розгляд керівника уповноваженого органу не менше двох кандидатур. У разі відхилення конкурсною комісією всіх кандидатів (кандидаток) конкурсна комісія проводить повторний конкурс. Повторний конкурс проводиться у порядку, визначеному статтями 21-2 – 21-5 цього Закону.

Н.д. О.Юринець, А.Романова,І.Подоляк

6.     За результатами конкурсного добору конкурсна комісія подає на розгляд керівника уповноваженого органу не менше двох кандидатур. У разі відхилення конкурсною комісією всіх кандидатів (кандидаток) конкурсна комісія проводить повторний конкурс. Повторний конкурс проводиться у порядку, визначеному статтями 21-2 – 21-5 цього Закону.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

7.     За результатами конкурсного добору конкурсна комісія визначає не менше двох переможців і вносить їх кандидатури на розгляд керівника уповноваженого органу. У разі відхилення конкурсною комісією всіх кандидатів (кандидаток) конкурсна комісія проводить повторний конкурс.

Якщо обраний лише одинн переможець, за рішенням уповноваженого орану або проводиться повторний конкурс в порядку, визначеному статтями 21-2 – 21-5 цього Закону, або розглядається кандидатура цього переможця для зайняття посади керівника.

Для проведення повторного конкурсу новий склад конкурсної комісії не створюється.

 

 

 

Н. д. В. Новинський

6.         За результатами конкурсного добору конкурсна комісія подає на розгляд керівника уповноваженого органу дві кандидатури на посаду керівника закладу культури. У разі відхилення конкурсною комісією всіх кандидатів (кандидаток) конкурсна комісія проводить повторний конкурс. Повторний конкурс проводиться у порядку, визначеному статтями 21-2 – 21-5 цього Закону.

 

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

6. За результатами конкурсного добору конкурсна комісія визначає переможця конкурсу. У разі відхилення конкурсною комісією всіх кандидатів (кандидаток) конкурсна комісія проводить повторний конкурс. Повторний конкурс проводиться у порядку, визначеному статтями 21-2 – 21-5 цього Закону

 

 

 

Мінкультури

11. Переможець конкурсу оголошується на засіданні комісії з дотриманням вимог частини першої цієї статті.

Результати відбору оприлюднюються на офіційному сайті органу управління та в засобах масової інформації.

 

 

 

7.     Керівник уповноваженого органу проводить співбесіду з поданими кандидатурами, за результатами якої видає наказ призначення керівника закладу культури та укладає з ним трудовий договір (контракт). Керівник уповноваженого органу зобов’язаний призначити керівника державного і комунального закладу культури не пізніше двох місяців з дня оголошення конкурсу. Програма розвитку закладу культури на один та п’ять років є невід’ємною частиною трудового договору (контракту).»

Н.д. О. Юринець,  А. Романова, І.Подоляк, С. Тарута (абзац 2)

7.     Керівник уповноваженого органу проводить співбесіду з поданими кандидатурами, за результатами якої видає наказ призначення керівника закладу культури та укладає з ним строковий трудовий договір. Керівник уповноваженого органу зобов’язаний призначити керівника державного і комунального закладу культури не пізніше двох місяців з дня оголошення конкурсу.

Програма розвитку закладу культури на один та п’ять років є невід’ємною частиною строкового трудового договору.

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

8.     Керівник уповноваженого органу або інша повноважна особа, яка має відповідні повноваження, проводить співбесіду з поданими кандидатурами. За результатами співбесіди видається наказ про призначення керівника закладу культури, який вступає в дію з дати підписання контракту.

Керівник уповноваженого органу зобов’язаний призначити керівника державного і комунального закладу культури не пізніше двох місяців з дня оголошення конкурсу.

 

 

 

Н. д. В. Новинський

7.    Керівник уповноваженого органу проводить співбесіду з поданими кандидатурами, за результатами якої видає наказ призначення керівника закладу культури та укладає з ним строковий трудовий договір. Керівник уповноваженого органу зобов’язаний призначити керівника державного і комунального закладу культури не пізніше одного місяця з дня подання йому на розгляд кандидатур конкурсною комісією. Програма розвитку закладу культури на один та п’ять років є невід’ємною частиною строкового трудового договору.

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

7.    Керівник уповноваженого органу на підставі рішення конкурсної комісії  видає наказ про призначення керівника закладу культури та укладає з ним контракт. Керівник уповноваженого органу зобов’язаний призначити керівника державного і комунального закладу культури не пізніше двох місяців з дня оголошення конкурсу. Концепція розвитку закладу культури на один та п’ять років є невід’ємною частиною строкового трудового договору

 

 

 

Н. д. М. Княжицький

9. Підписання контракту між уповноваженим органом та керівником закладу культури передує призначенню керівника на посаду.

Контракт висуває основні вимоги до діяльності закладу культури, виконання яких є обов’язковим для директора, та інші умови. Зокрема, контракт визначає:

- програму розвитку закладу культури на один та п’ять років;

- умови оплати праці керівника;

- критерії оцінки праці керівника;

- особливості порядку здійснення контролю за діяльністю закладу культури;

- заходи відповідальності за невиконання або неналежне виконання умов контракту.;

- особливі підстави для дострокового розірвання контракту та відповідні наслідки для його сторін.

Типові форми контрактів затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури і мистецтв.

 

 

 

Мінкультури

12. Керівник уповноваженого органу зобов’язаний призначити переможця конкурсу на посаду не пізніше одного місяця з дня оголошення конкурсу.

Наказ про призначення керівника закладу культури вступає в дію з дати підписання контракту.

 

 

 

 

Мінкультури

13. Підписання контракту між уповноваженим органом та керівником закладу культури передує призначенню керівника на посаду.

Контракт висуває основні вимоги до діяльності закладу культури, виконання яких є обов’язковим для директора, та інші умови. Зокрема, контракт визначає:

- програму розвитку закладу культури на п’ять років, яка розглядалася на засіданні конкурсної комісії;

- умови оплати праці керівника;

- критерії оцінки праці керівника;

- особливості порядку здійснення контролю за діяльністю закладу культури;

- заходи відповідальності за невиконання або неналежне виконання умов контракту.;

- особливі підстави для дострокового розірвання контракту та відповідні наслідки для його сторін

Типові форми контрактів затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури і мистецтв.

 

 

 

Мінкультури

14. Про виконання умов контракту керівник закладу культури щорічно звітує перед органом управління.

 

2. У Законі України “Про театри і театральну справу” (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 26, ст. 350; 2014 р., № 5, ст. 62):

2. Внести такі зміни до Закону України «Про театри і театральну діяльність» (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2005, № 26, ст.350):

 

 

1) у статті 19:

1)  викласти статтю 19 в такій редакції:

 

 

частину другу викласти в такій редакції:

«Стаття 19. Управління державними та комунальними театрами

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування поряд з іншими засновниками беруть участь у координації діяльності державних і комунальних театрів у порядку, передбаченому законодавством.

Керівництво діяльністю державних та комунальних театрів у порядку, передбаченому їх установчими документами, здійснюється директором, з яким засновник (засновники) укладає трудовий договір (контракт) строком на п'ять років за результатами проведення конкурсної процедури. Одна і та ж особа може обіймати цю посаду не більше двох строків підряд. Директором театру може бути громадянин України, іноземець або особа без громадянства. Директором театру не може бути громадянин країни-агресора.

Директор театру, з яким засновником (засновниками) укладається відповідний договір (контракт), у межах наданих йому повноважень:

приймає на роботу та звільняє з роботи працівників театру;

розпоряджається майном і коштами;

укладає угоди;

застосовує до працівників заходи заохочення та заходи дисциплінарного впливу;

приймає рішення щодо надання творчим працівникам театру відпусток для їх участі в конкурсах, фестивалях тощо відповідно до Положення про порядок проведення конкурсів, фестивалів та відповідно до Порядку формування творчих груп, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв;

затверджує за погодженням з головним режисером, постановниками (режисером, художником, диригентом, балетмейстером, хормейстером тощо), керівниками виробничих цехів театру склади постановочних груп та виконавців, ескізи і макети оформлення вистав, плани роботи над новими постановками та виставами і визначає в установленому порядку їх готовність і терміни випуску;

затверджує календарні плани публічного виконання та публічного показу вистав та інших заходів;

організує і забезпечує проведення вистав та інших заходів;

забезпечує охорону праці, дотримання законності та порядку в театрі.».

Стаття 19. Управління державними та комунальними театрами

 

“Керівництво діяльністю державних та комунальних театрів у порядку, передбаченому їх установчими документами, здійснюється директором або художнім керівником театру, з яким засновник укладає контракт строком на п’ять років, або на основі розмежування повноважень між директором і художнім керівником театру, з кожним з яких засновник укладає контракт строком на п’ять років. Рішення про укладення відповідного контракту приймається засновником театру за результатами конкурсу.”;

Н.д. І. Подоляк

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування поряд з іншими засновниками беруть участь у координації діяльності державних і комунальних театрів у порядку, передбаченому законодавством.

Керівництво діяльністю державних та комунальних театрів у порядку, передбаченому їх установчими документами, здійснюється директором, з яким засновник (засновники) укладає трудовий договір строком на п'ять років за результатами проведення конкурсної процедури. Одна і та ж особа може обіймати цю посаду не більше двох строків підряд.

….

 

 

Н. д. В. Новинський

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування поряд з іншими засновниками беруть участь у координації діяльності державних і комунальних театрів у порядку, передбаченому законодавством.

 

Керівництво діяльністю державних та комунальних театрів у порядку, передбаченому їх установчими документами, здійснюється директором, з яким засновник (засновники) укладає трудовий договір строком на п’ять років за результатами проведення конкурсної процедури. Порядок проведення конкурсної процедури та вимоги до кандидатів на посаду директора театру визначаються статтями 21-1 – 21-5 Закону України «Про культуру».

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

 

В редакції з/проекту 2669

 Керівництво діяльністю державних та комунальних театрів у порядку, передбаченому їх установчими документами, здійснюється директором або художнім керівником театру, або на основі розмежування повноважень між директором і художнім керівником театру, з кожним з яких уповноважений орган засновника укладає контракт строком на п’ять років. Рішення про укладення відповідного контракту приймається за результатами конкурсу, проведеного відповідно до положень Закону України «Про культуру».”

 

 

. Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

Додати:

Після закінчення 5-річного строку перебування на посаді керівник готує звіт щодо виконаної роботи та подає документи для участі у конкурсі на загальних умовах, прописаних у цьому Законі.

 

 

Мінкультури

ІІ. У Законі України “Про театри і театральну справу” (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 26, ст. 350; 2014 р., № 5, ст. 62):

1) у статті 19:

частину другу викласти в такій редакції:

“Керівництво діяльністю державних та комунальних театрів у порядку, передбаченому їх установчими документами, здійснюється директором або художнім керівником театру, з яким засновник укладає контракт строком на п’ять років, або на основі розмежування повноважень між директором і художнім керівником театру, з кожним з яких засновник укладає контракт строком на п’ять років. Рішення про укладення відповідного контракту приймається засновником театру за результатами конкурсу у порядку, визначеному Законом України «Про культуру»;

в абзаці першому частини третьої слово “(засновниками)” виключити, а слова “відповідний договір (контракт)” замінити словом “контракт”;

 

 

в абзаці першому частини третьої слово “(засновниками)” виключити, а слова “відповідний договір (контракт)” замінити словом “контракт”;

 

 

 

2) доповнити статтею 19-1 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 19-1 Вимоги до директора державного та комунального театру

 

 

 

Кандидат на посаду директора державного та комунального театру повинен відповідати таким вимогам:

- наявність вищої освіти;

- наявність стажу роботи не менше 3 років. Для директорів національних театрів необхідним є стаж роботи не менше 3 років на керівних посадах. 

-  володіння державною мовою;

- дотримання професійної етики та здатність своїми діловими якостями, освітнім і професійним рівнем та станом здоров’я виконувати відповідні службові обов’язки.

. Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

 

-            наявність профільної вищої освіти;

-            наявність стажу роботи не менше 5 років.

Для директорів національних театрів необхідним є стаж роботи не менше 5  років на керівних посадах. 

 

 

Під час проведення конкурсу перевагу слід надавати кандидатам, які:

- здобули післядипломну освіту в галузі управління; 

- володіють ступенем MBA (Master of Business Administration), MPA (Master of Public Administration), магістра бізнес адміністрування чи магістра державного управління;

- мають досвід роботи на керівних посадах в українських/ міжнародних компаніях, установах, програмах, проектах;

- володіють хоча б однією іноземною мовою (крім російської);

- мають досвід розроблення і реалізації інвестиційних та інноваційних проектів;

- мають схвальні відгуки в українських та закордонних галузевих засобах масової інформації;

- мають бездоганну ділову репутацію.

 

 

 

Не може бути призначена на посаду директора театру особа, яка:

- за рішенням суду визнана недієздатною або її дієздатність обмежена;

- має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

- є близькою особою або членом сім’ї керівників  органу, який здійснює управління театром, а саме центрального органу виконавчої влади, органу влади АРК, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, департаментів та управлінь (надалі – уповноважений орган).».

 

 

 

3) доповнити статтею 19-2 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 19-2. Порядок конкурсного добору директора державного і комунального театру

 

 

 

Кандидатів (кандидаток) на посаду директора театру визначає конкурсна комісія за  результатами відкритого та публічного конкурсного добору на зайняття цієї посади.

 

 

 

Конкурсний добір директора державного і комунального театру складається з таких стадій:

- оголошення уповноваженим органом конкурсу на посаду директора театру;

- формування складу конкурсної комісії;

- подання документів кандидатами на посаду директора театру;

-  добір кандидатів на посаду директора театру;

- призначення уповноваженим органом директора театру.

 

 

 

Організацію та проведення конкурсного добору, а також роботу Конкурсної комісії забезпечує уповноважений орган.

 

 

 

Не пізніше, ніж за два місяці до завершення строку повноважень директора театру відповідно до контракту (трудового договору) або через 30 днів від дня дострокового припинення його повноважень уповноважений орган оголошує конкурс на посаду директора театру в друкованих виданнях відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування (якщо такі є), на офіційному веб-сайті уповноваженого органу, в глобальній мережі Інтернет (інформаційних сайтах, сайтах професійного спрямування, сайтах установ культури) та в будь-який інший спосіб. Оголошення про конкурс на посаду директора театру має містити інформацію про початок формування конкурсної комісії, умови, строки проведення конкурсу та вимоги до кандидатів (кандидаток). Уповноважений орган також зобов’язаний опублікувати на своєму веб-сайті інформацію про штатний розпис, структуру, фінансово-господарський стан театру, для якого оголошений конкурс на посаду керівника.».

 

 

 

4) доповнити статтею 19-3 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 19-3. Склад, порядок формування і повноваження Конкурсної комісії

 

 

 

Конкурсна комісія складається з дев'яти членів.

 

 

 

Персональний склад конкурсної комісії та зміни до нього (у разі необхідності) своїм наказом затверджує уповноважений орган, який проводить конкурсний добір. Уповноважений орган повинен сформувати персональний склад конкурсної комісії не пізніше, ніж 30 днів після оголошення конкурсу на посаду директора театру.

 

 

 

У разі проведення конкурсного добору на посаду директора театру, яким управляє центральний орган виконавчої влади по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності та сам уповноважений орган.

 

 

 

У разі проведення конкурсного добору на посаду директора театру, якими управляють органи влади АРК, місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, профільний комітет/комісія відповідної ради та сам уповноважений орган.

 

 

 

У разі проведення конкурсного добору на посаду директора національного театру по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають Президент України, Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України.

. Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

подають Президент України, Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України – ВИЛУЧИТИ всюди по тексту законопроекту.

Замінити на:

У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника закладу культури, яким управляє центральний орган виконавчої влади по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, професійні творчі спілки та всеукраїнські громадські організації відповідного мистецького профілю, що є членами міжнародниз організацій та сам уповноважений орган.

 

 

Члени конкурсної комісії повинні мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні якості та суспільний авторитет. Членами конкурсної комісії можуть бути:

- незалежні фахівці у сфері культури, публічного або бізнес адміністрування,

- члени професійних, творчих спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури, зареєстрованих відповідно до законів України;

- члени міжнародних та національних спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури.

 

 

 

Членами конкурсної комісії не можуть бути члени трудового колективу театру, народні депутати, депутати Верховної Ради АРК, депутати місцевих рад, а також посадові та службові особи органів, визначених  в частинах 3-5 цієї статті.

. Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

 

«Членами конкурсної комісії не можуть бути члени трудового колективу театру» -вилучити!

 

 

Конкурсна комісія вважається повноважною в разі затвердження в її складі не менше шести осіб.

 

 

 

Уповноважений орган призначає секретаря конкурсної комісії, який бере участь у засіданнях комісії без права голосу .

 

 

 

Голова конкурсної комісії обирається нею з числа членів конкурсної комісії.»

 

 

 

5) доповнити статтею 19-4 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 19-4. Подання документів кандидатами на посаду директора театру

 

 

 

Участь у конкурсі на посаду директора театру можуть брати всі зацікавлені особи.

 

 

 

Особа, яка бере участь у конкурсі, у визначений у частині 3 цієї статті строк подає до уповноваженого органу такі документи:

- заяву про участь у конкурсі з наданням згоди  на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних";

- автобіографію;

- копії документів про освіту, наукові ступені, вчені звання, копії сертифікатів тощо;

- програму розвитку закладу культури на один та  п’ять років (на паперовому та електронному носії);

- два рекомендаційні листи;

- мотиваційний лист.

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

 

 

- два рекомендаційні листи або, у випадку висування керівника закладу культури на наступний термін, висновку громадської організації у сфері культури щодо виконання концепції за якою він був обраний на посаду;

 

 

 

Автобіографія повинна містити прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік і місце народження, інформацію про громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (у тому числі на виборних посадах), контактний номер телефону та адресу електронної пошти, відомості про наявність чи відсутність судимості, офіційний засіб зв’язку .

 

 

 

Перелік документів, зазначених цій статті є вичерпним. За бажанням особи можуть бути надані інші документи, які на її думку можуть розширювати інформацію щодо самої особи.

 

 

 

Уповноважений орган чи конкурсна комісія не мають права вимагати надання додаткових документів.

 

 

 

Особа, яка бере участь у конкурсі може подати документи впродовж 30 днів з дня оголошення конкурсу надіславши їх на поштову та електронну адресу уповноваженого органу.

 

 

 

Особа, яка подає документи, відповідає за достовірність даних, вказаних у цих документах.

 

 

 

Упродовж трьох робочих днів після закінчення строку подання уповноважений орган оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті документи, визначені в частині 2 цієї статті (крім відомостей про контактний номер телефону, поштову адресу та адресу електронної пошти кандидата (кандидатки)).

 

 

 

Усі зацікавлені особи протягом 7 днів з дня оприлюднення відомостей про кандидатів можуть подавати пропозиції та зауваження щодо кандидатур та їхніх програм на офіційну адресу електронної пошти уповноваженого органу.

 

 

 

Під час проведення конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

 

 

 

6) доповнити статтею 19-5 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 19-5. Процедура проведення конкурсного добору директора державного і комунального театру

 

 

 

Засідання конкурсної комісії є відкритими. Уповноважений орган забезпечує відео та аудіо фіксацію засідань конкурсної комісії та розміщує матеріали засідань конкурсної комісії на своєму офіційному веб-сайті.

 

 

 

Уповноважений орган не пізніше ніж за сім днів до дня проведення засідання конкурсної комісії оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про час та місце проведення такого засідання.

 

 

 

Конкурсна комісія на своїх засіданнях:

- розглядає документи, подані кандидатами (кандидатками) на посаду директора театру, на відповідність їх кваліфікаційним вимогам. Результати розгляду повідомляються кандидатам (кандидаткам) електронною поштою чи іншим засобом зв’язку, вказаним в автобіографії;

- проводить співбесіду з кандидатами (кандидатками) та заслуховує публічні презентації програми розвитку театрів на один та п’ять років;

- приймає рішення шляхом відкритого голосування про добір з числа кандидатів, які відповідають вимогам, що ставляться до директора театру, та мають найкращі професійний досвід, знання і якості для виконання службових обов’язків директора театру;

- оприлюднює інформацію про кандидатів (кандидаток), які подали заяву на участь у конкурсі, а також рішення конкурсної комісії про добір кандидатів для подання їх кандидатур на розгляд уповноваженого органу на офіційному веб-сайті уповноваженого органу та інформує їх про результати конкурсного добору не пізніше наступного робочого дня з дня проведення конкурсу;

 

 

 

Рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього на засіданні конкурсної комісії проголосувало не менше п’яти членів від її складу.

 

 

 

У разі виявлення фактів, що можуть свідчити про конфлікт інтересів члена конкурсної комісії, такий член конкурсної комісії не бере участі в голосуванні.

 

 

 

За результатами конкурсного добору конкурсна комісія подає на розгляд керівника уповноваженого органу не менше двох кандидатур. У разі відхилення конкурсною комісією всіх кандидатів (кандидаток) конкурсна комісія проводить повторний конкурс. Повторний конкурс проводиться у порядку, визначеному статтями 19-1 – 19-5 цього Закону.

 

 

 

Керівник уповноваженого органу проводить співбесіду з поданими кандидатурами, за результатами якої видає наказ призначення директора театру та укладає з ним трудовий договір (контракт). Керівник уповноваженого органу зобов’язаний призначити директора державного і комунального театру не пізніше двох місяців з дня оголошення конкурсу. Програма розвитку театру на один та п’ять років є невід’ємною частиною трудового договору (контракту).»

 

 

2) статтю 20 викласти в такій редакції:

 

 

 

“Стаття 20. Діяльність професійних творчих працівників театрів

До професійних творчих працівників театру належить художній та артистичний персонал театру, з якого формується творчий склад театру.

Діяльність професійних творчих працівників театрів, яка пов’язана з підготовкою та участю у театральній постановці (виставі), здійснюється виключно на підставі контрактів.

Формування кадрового складу художнього та артистичного персоналу театрів здійснюється на конкурсній основі в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.

За результатами конкурсу укладається контракт строком до трьох років.

Перелік професійних творчих працівників театрів і перелік посад (спеціальностей) працівників інших специфічних театральних професій затверджуються Кабінетом Міністрів України з урахуванням пропозицій центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.”.

 

Мінкультури

2) статтю 20 викласти в такій редакції:

«Стаття 20. Діяльність професійних творчих працівників театрів

До професійних творчих працівників театру належить художній та артистичний персонал театру, з якого формується творчий склад театру.

Діяльність професійних творчих працівників театрів, яка пов’язана з підготовкою та участю у театральній постановці (виставі), здійснюється виключно на підставі контрактів.

Формування кадрового складу художнього та артистичного персоналу театрів здійснюється на конкурсній основі в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.

За результатами конкурсу укладається контракт строком до трьох років.

Перелік професійних творчих працівників театрів і перелік посад (спеціальностей) працівників інших специфічних театральних професій затверджуються Кабінетом Міністрів України з урахуванням пропозицій центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.”

 

 

 

Пропозиції Професійної спілки працівників культури

«До професійних творчих працівників театру належить художній та артистичний персонал театру, з якого формується творчий склад театру.

Діяльність професійних творчих працівників театрів, яка пов’язана з підготовкою та участю у театральній постановці (виставі), здійснюється виключно на підставі законів.

Формування кадрового складу художнього та артистичного персоналу театрів здійснюється на конкурсній основі  шляхом укладення трудового договору на випзначений термін строком не менше трьох років. Порядок проведення конкурсу, Порядок укладення трудового договору на випзначений термін з художнім та артистичним персоналом театрів, а також Типова форма такого договору затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Перелік професійних творчих працівників театрів і перелік посад (спеціальностей) працівників інших специфічних театральних професій затверджуються Кабінетом Міністрів України з урахуванням пропозицій центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.

Керівник закладу культури може залучати до здійснення художньої та артистичної діяльності осіб, які не входять до кадрового складу художнього та артистичного персоналу театрів. З такими особами керівник закладу укладає письмові цивільно-правові договори».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Внести такі зміни до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1995, N 7, ст.45):

 

 

 

1) доповнити статтею 24-1 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 24-1. Особливості трудових відносин та працевлаштування в бібліотеках

Керівники бібліотек призначаються на посаду шляхом укладення з ними трудового договору (контракту) строком на п’ять років за результатами проведення конкурсної процедури. Одна і та ж особа може обіймати цю посаду не більше двох строків підряд. Керівником бібліотеки може бути громадянин України, іноземець або особа без громадянства. Керівником бібліотеки не може бути громадянин країни-агресора.  Укладення контракту регулюється виключно законами України.».

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

 

 

Крім вимоги щодо не більше двох строків.

 

 

2) доповнити статтею 24-2 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 24-2. Вимоги до керівника державної та комунальної бібліотеки

Кандидат на посаду керівника державної та комунальної бібліотеки повинен відповідати таким вимогам:

- наявність вищої освіти;

- наявність стажу роботи не менше 3 років. Для керівників національних бібліотек необхідним є стаж роботи не менше 3 років на керівних посадах. 

- володіння державною мовою;

- дотримання професійної етики та здатність своїми діловими якостями, освітнім і професійним рівнем та станом здоров’я виконувати відповідні службові обов’язки.

Під час проведення конкурсу перевагу слід надавати кандидатам, які:

- здобули післядипломну освіту в галузі управління; 

- володіють ступенем MBA (Master of Business Administration), MPA (Master of Public Administration), магістра бізнес адміністрування чи магістра державного управління;

- мають досвід роботи на керівних посадах в українських/міжнародних компаніях, установах, програмах, проектах;

- володіють хоча б однією іноземною мовою (крім російської);

- мають досвід розроблення і реалізації інвестиційних та інноваційних проектів;

- мають схвальні відгуки в українських та закордонних галузевих засобах масової інформації;

- мають бездоганну ділову репутацію.

Не може бути призначена на посаду керівника бібліотеки особа, яка:

- за рішенням суду визнана недієздатною або її дієздатність обмежена;

- має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

- є близькою особою або членом сім’ї керівників  органу, який здійснює управління бібліотекою, а саме центрального органу виконавчої влади, органу влади АРК, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, департаментів та управлінь (надалі – уповноважений орган).».

 

 

 

3) доповнити статтею 24-3 такого змісту:

 

 

 

«Кандидатів (кандидаток) на посаду керівника бібліотеки визначає конкурсна комісія за  результатами відкритого та публічного конкурсного добору на зайняття цієї посади.

Конкурсний добір керівника державної і комунальної бібліотеки складається з таких стадій:

- оголошення уповноваженим органом конкурсу на посаду керівника бібліотеки;

- формування складу конкурсної комісії;

- подання документів кандидатами на посаду керівника бібліотеки;

- добір кандидатів на посаду керівника бібліотеки;

- призначення уповноваженим органом керівника бібліотеки.

Організацію та проведення конкурсного добору, а також роботу Конкурсної комісії забезпечує уповноважений орган.

Не пізніше, ніж за два місяці до завершення строку повноважень керівника бібліотеки відповідно до контракту (трудового договору) або через 30 днів від дня дострокового припинення його повноважень уповноважений орган оголошує конкурс на посаду керівника бібліотеки в друкованих виданнях відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування (якщо такі є), на офіційному веб-сайті уповноваженого органу, в глобальній мережі Інтернет (інформаційних сайтах, сайтах професійного спрямування, сайтах установ культури) та в будь-який інший спосіб. Оголошення про конкурс на посаду керівника бібліотеки має містити інформацію про початок формування конкурсної комісії, умови, строки проведення конкурсу та вимоги до кандидатів (кандидаток). Уповноважений орган також зобов’язаний опублікувати на своєму веб-сайті інформацію про штатний розпис, структуру, фінансово-господарський стан бібліотеки, для якого оголошений конкурс на посаду керівника.»

 

 

 

4) доповнити статтею 24-4 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 24-4. Склад, порядок формування і повноваження конкурсної комісії

Конкурсна комісія складається з дев'яти членів.

Персональний склад конкурсної комісії та зміни до нього (у разі необхідності) своїм наказом затверджує уповноважений орган, який проводить конкурсний добір. Уповноважений орган повинен сформувати персональний склад конкурсної комісії не пізніше, ніж 30 днів після оголошення конкурсу на посаду керівника бібліотеки.

У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника бібліотеки, якою управляє центральний орган виконавчої влади по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності та сам уповноважений орган.

У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника бібліотеки, якою управляють органи влади АРК, місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, профільний комітет/комісія відповідної ради та сам уповноважений орган.

У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника національної бібліотеки по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають Президент України, Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України.

Члени конкурсної комісії повинні мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні якості та суспільний авторитет. Членами конкурсної комісії можуть бути:

- незалежні фахівці у сфері культури, публічного або бізнес адміністрування;

- члени професійних, творчих спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури, зареєстрованих відповідно до законів України;

- члени міжнародних та національних спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури.

Членами конкурсної комісії не можуть бути члени трудового колективу бібліотеки, народні депутати, депутати Верховної Ради АРК, депутати місцевих рад, а також посадові та службові особи органів, визначених  в частинах 3-5 цієї статті.

Конкурсна комісія вважається повноважною в разі затвердження в її складі не менше шести осіб.

Уповноважений орган призначає секретаря конкурсної комісії, який бере участь у засіданнях комісії без права голосу .

Голова конкурсної комісії обирається нею з числа членів конкурсної комісії.»

 

 

 

5) доповнити статтею 24-5 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 24-5. Подання документів кандидатами на посаду керівника бібліотеки

Участь у конкурсі на посаду керівника бібліотеки можуть брати всі зацікавлені особи.

Особа, яка бере участь у конкурсі, у визначений у частині 3 цієї статті строк подає до уповноваженого органу такі документи:

- заяву про участь у конкурсі з наданням згоди  на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних";

- автобіографію;

- копії документів про освіту, наукові ступені, вчені звання, копії сертифікатів тощо;

- програму розвитку бібліотеки на один та  п’ять років (на паперовому та електронному носії);

- два рекомендаційні листи;

- мотиваційний лист.

Автобіографія повинна містити прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік і місце народження, інформацію про громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (у тому числі на виборних посадах), контактний номер телефону та адресу електронної пошти, відомості про наявність чи відсутність судимості, офіційний засіб зв’язку .

Перелік документів, зазначених цій статті є вичерпним. За бажанням особи можуть бути надані інші документи, які на її думку можуть розширювати інформацію щодо самої особи.

Уповноважений орган чи конкурсна комісія не мають права вимагати надання додаткових документів.

Особа, яка бере участь у конкурсі може подати документи впродовж 30 днів з дня оголошення конкурсу надіславши їх на поштову та електронну адресу уповноваженого органу. 

Особа, яка подає документи, відповідає за достовірність даних, вказаних у цих документах.

Упродовж трьох робочих днів після закінчення строку подання уповноважений орган оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті документи, визначені в частині 2 цієї статті (крім відомостей про контактний номер телефону, поштову адресу та адресу електронної пошти кандидата (кандидатки)).

Усі зацікавлені особи протягом 7 днів з дня оприлюднення відомостей про кандидатів можуть подавати пропозиції та зауваження щодо кандидатур та їхніх програм на офіційну адресу електронної пошти уповноваженого органу.

Під час проведення конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».»

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

 

- два рекомендаційні листи або, у випадку висування керівника закладу культури на наступний термін, висновку громадської організації у сфері культури щодо виконання концепції за якою він був обраний на посаду;

 

 

 

6) доповнити статтею 24-6 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 24-6. Процедура проведення конкурсного добору керівника державної і комунальної бібліотеки

Засідання конкурсної комісії є відкритими. Уповноважений орган забезпечує відео та аудіо фіксацію засідань конкурсної комісії та розміщує матеріали засідань конкурсної комісії на своєму офіційному веб-сайті.

Уповноважений орган не пізніше ніж за сім днів до дня проведення засідання конкурсної комісії оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про час та місце проведення такого засідання.

Конкурсна комісія на своїх засіданнях:

- розглядає документи, подані кандидатами (кандидатками) на посаду керівника бібліотеки, на відповідність їх кваліфікаційним вимогам. Результати розгляду повідомляються кандидатам (кандидаткам) електронною поштою чи іншим засобом зв’язку, вказаним в автобіографії;

- проводить співбесіду з кандидатами (кандидатками) та заслуховує публічні презентації програми розвитку бібліотеки на один та п’ять років;

- приймає рішення шляхом відкритого голосування про добір з числа кандидатів, які відповідають вимогам, що ставляться до керівника бібліотеки, та мають найкращі професійний досвід, знання і якості для виконання службових обов’язків керівника бібліотеки;

- оприлюднює інформацію про кандидатів (кандидаток), які подали заяву на участь у конкурсі, а також рішення конкурсної комісії про добір кандидатів для подання їх кандидатур на розгляд уповноваженого органу на офіційному веб-сайті уповноваженого органу та інформує їх про результати конкурсного добору не пізніше наступного робочого дня з дня проведення конкурсу;

Рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього на засіданні конкурсної комісії проголосувало не менше п’яти членів від її складу.

У разі виявлення фактів, що можуть свідчити про конфлікт інтересів члена конкурсної комісії, такий член конкурсної комісії не бере участі в голосуванні.

За результатами конкурсного добору конкурсна комісія подає на розгляд керівника уповноваженого органу не менше двох кандидатур. У разі відхилення конкурсною комісією всіх кандидатів (кандидаток) конкурсна комісія проводить повторний конкурс. Повторний конкурс проводиться у порядку, визначеному статтями 24-1 – 21-5 цього Закону.

Керівник уповноваженого органу проводить співбесіду з поданими кандидатурами, за результатами якої видає наказ призначення керівника бібліотеки та укладає з ним трудовий договір (контракт). Керівник уповноваженого органу зобов’язаний призначити керівника державної і комунальної бібліотеки не пізніше двох місяців з дня оголошення конкурсу. Програма розвитку бібліотеки на один та п’ять років є невід’ємною частиною трудового договору (контракту).»

 

 

 

4. Внести такі зміни до Закону України «Про музеї і музейну справу» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1995, № 25, ст. 191):

 

 

 

1) доповнити статтею 29-1 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 29-1. Особливості трудових відносин та працевлаштування в музеях

Керівники музеїв призначаються на посаду шляхом укладення з ними трудового договору (контракту) строком на п’ять років за результатами проведення конкурсної процедури. Одна і та ж особа може обіймати цю посаду не більше двох строків підряд. Керівником музею може бути громадянин України, іноземець або особа без громадянства. Керівником музею не може бути громадянин країни-агресора. Укладення контракту регулюється виключно законами України.»

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

 

Крім вимоги щодо не більше двох строків

 

 

2) доповнити статтею  29-2 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 29-2. Вимоги до керівника державного та комунального музею

Кандидат на посаду керівника державного та комунального музею повинен відповідати таким вимогам:

- наявність вищої освіти;

- наявність стажу роботи не менше 3 років. Для керівників національних музеїв необхідним є стаж роботи не менше 3 років на керівних посадах. 

- володіння державною мовою;

- дотримання професійної етики та здатність своїми діловими якостями, освітнім і професійним рівнем та станом здоров’я виконувати відповідні службові обов’язки.

Під час проведення конкурсу перевагу слід надавати кандидатам, які:

- здобули післядипломну освіту в галузі управління; 

- володіють ступенем MBA (Master of Business Administration), MPA (Master of Public Administration), магістра бізнес адміністрування чи магістра державного управління;

- мають досвід роботи на керівних посадах в українських/міжнародних компаніях, установах, програмах, проектах;

- володіють хоча б однією іноземною мовою (крім російської);

- мають досвід розроблення і реалізації інвестиційних та інноваційних проектів;

- мають схвальні відгуки в українських та закордонних галузевих засобах масової інформації;

- мають бездоганну ділову репутацію.

Не може бути призначена на посаду керівника музею особа, яка:

- за рішенням суду визнана недієздатною або її дієздатність обмежена;

- має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

- є близькою особою або членом сім’ї керівників  органу, який здійснює управління закладом культури, а саме центрального органу виконавчої влади, органу влади АРК, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, департаментів та управліннь (надалі – уповноважений орган).»

 

 

 

3) доповнити статтею   29-3 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 29-3. Порядок конкурсного добору керівника державного і комунального музею

Кандидатів (кандидаток) на посаду керівника музею визначає конкурсна комісія за  результатами відкритого та публічного конкурсного добору на зайняття цієї посади.

Конкурсний добір керівника державного і комунального музею складається з таких стадій:

- оголошення уповноваженим органом конкурсу на посаду керівника музею;

- формування складу конкурсної комісії;

- подання документів кандидатами на посаду керівника музею;

- добір кандидатів на посаду керівника музею;

- призначення уповноваженим органом керівника музею.

Організацію та проведення конкурсного добору, а також роботу Конкурсної комісії забезпечує уповноважений орган.

Не пізніше, ніж за два місяці до завершення строку повноважень керівника музею відповідно до контракту (трудового договору) або через 30 днів від дня дострокового припинення його повноважень уповноважений орган оголошує конкурс на посаду керівника музею в друкованих виданнях відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування (якщо такі є), на офіційному веб-сайті уповноваженого органу, в глобальній мережі Інтернет (інформаційних сайтах, сайтах професійного спрямування, сайтах установ культури) та в будь-який інший спосіб. Оголошення про конкурс на посаду керівника музею має містити інформацію про початок формування конкурсної комісії, умови, строки проведення конкурсу та вимоги до кандидатів (кандидаток). Уповноважений орган також зобов’язаний опублікувати на своєму веб-сайті інформацію про штатний розпис, структуру, фінансово-господарський стан музею, для якого оголошений конкурс на посаду керівника.»

 

 

 

4) доповнити статтею   29-4 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 29-4. Склад, порядок формування і повноваження конкурсної комісії

Конкурсна комісія складається з дев'яти членів.

Персональний склад конкурсної комісії та зміни до нього (у разі необхідності) своїм наказом затверджує уповноважений орган, який проводить конкурсний добір. Уповноважений орган повинен сформувати персональний склад конкурсної комісії не пізніше, ніж 30 днів після оголошення конкурсу на посаду керівника музею.

У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника музею, яким управляє центральний орган виконавчої влади по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності та сам уповноважений орган.

У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника музею, якими управляють органи влади АРК, місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають члени трудового колективу, профільний комітет/комісія відповідної ради та сам уповноважений орган.

У разі проведення конкурсного добору на посаду керівника національного музею по три кандидатури до складу конкурсної комісії подають Президент України, Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України.

Члени конкурсної комісії повинні мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні якості та суспільний авторитет. Членами конкурсної комісії можуть бути:

- незалежні фахівці у сфері культури, публічного або бізнес адміністрування;

- члени професійних, творчих спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури, зареєстрованих відповідно до законів України;

- члени міжнародних та національних спілок, об’єднань, асоціацій, організацій в галузях культури;

- члени національних комітетів асоційованих з ЮНЕСКО громадських організацій, в тому числі Міжнародної ради музеїв (ICOM), Міжнародної ради з питань пам’яток та визначних місць (ICOMOS).

Членами конкурсної комісії не можуть бути члени трудового колективу музею, народні депутати, депутати Верховної Ради АРК, депутати місцевих рад, а також посадові та службові особи органів, визначених  в частинах 3-5 цієї статті.

Конкурсна комісія вважається повноважною в разі затвердження в її складі не менше шести осіб.

Уповноважений орган призначає секретаря конкурсної комісії, який бере участь у засіданнях комісії без права голосу .

Голова конкурсної комісії обирається нею з числа членів конкурсної комісії.»

 

 

 

5) доповнити статтею   29-5 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 29-5. Подання документів кандидатами на посаду керівника музею

Участь у конкурсі на посаду керівника музею можуть брати всі зацікавлені особи.

Особа, яка бере участь у конкурсі, у визначений у частині 3 цієї статті строк подає до уповноваженого органу такі документи:

- заяву про участь у конкурсі з наданням згоди  на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних";

- автобіографію;

- копії документів про освіту, наукові ступені, вчені звання, копії сертифікатів тощо;

- програму розвитку музею на один та  п’ять років (на паперовому та електронному носії);

- два рекомендаційні листи;

- мотиваційний лист.

Автобіографія повинна містити прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік і місце народження, інформацію про громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (у тому числі на виборних посадах), контактний номер телефону та адресу електронної пошти, відомості про наявність чи відсутність судимості, офіційний засіб зв’язку .

Перелік документів, зазначених цій статті є вичерпним. За бажанням особи можуть бути надані інші документи, які на її думку можуть розширювати інформацію щодо самої особи.

Уповноважений орган чи конкурсна комісія не мають права вимагати надання додаткових документів.

Особа, яка бере участь у конкурсі може подати документи впродовж 30 днів з дня оголошення конкурсу надіславши їх на поштову та електронну адресу уповноваженого органу. 

Особа, яка подає документи, відповідає за достовірність даних, вказаних у цих документах.

Упродовж трьох робочих днів після закінчення строку подання уповноважений орган оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті документи, визначені в частині 2 цієї статті (крім відомостей про контактний номер телефону, поштову адресу та адресу електронної пошти кандидата (кандидатки)).

Усі зацікавлені особи протягом 7 днів з дня оприлюднення відомостей про кандидатів можуть подавати пропозиції та зауваження щодо кандидатур та їхніх програм на офіційну адресу електронної пошти уповноваженого органу.

Під час проведення конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».»

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

 

- два рекомендаційні листи або, у випадку висування керівника закладу культури на наступний термін, висновку громадської організації, яка проводить діяльність у сфері культури щодо виконання концепції за якою він був обраний на посаду;

 

 

 

6) доповнити статтею   29-6 такого змісту:

 

 

 

«Стаття 29-6. Процедура проведення конкурсного добору керівника державного і комунального музею

Засідання конкурсної комісії є відкритими. Уповноважений орган забезпечує відео та аудіо фіксацію засідань конкурсної комісії та розміщує матеріали засідань конкурсної комісії на своєму офіційному веб-сайті.

Уповноважений орган не пізніше ніж за сім днів до дня проведення засідання конкурсної комісії оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про час та місце проведення такого засідання.

Конкурсна комісія на своїх засіданнях:

- розглядає документи, подані кандидатами (кандидатками) на посаду керівника музею, на відповідність їх кваліфікаційним вимогам. Результати розгляду повідомляються кандидатам (кандидаткам) електронною поштою чи іншим засобом зв’язку, вказаним в автобіографії;

- проводить співбесіду з кандидатами (кандидатками) та заслуховує публічні презентації програми розвитку музею на один та п’ять років;

- приймає рішення шляхом відкритого голосування про добір з числа кандидатів, які відповідають вимогам, що ставляться до керівника музею, та мають найкращі професійний досвід, знання і якості для виконання службових обов’язків керівника музею;

- оприлюднює інформацію про кандидатів (кандидаток), які подали заяву на участь у конкурсі, а також рішення конкурсної комісії про добір кандидатів для подання їх кандидатур на розгляд уповноваженого органу на офіційному веб-сайті уповноваженого органу та інформує їх про результати конкурсного добору не пізніше наступного робочого дня з дня проведення конкурсу;

Рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього на засіданні конкурсної комісії проголосувало не менше п’яти членів від її складу.

У разі виявлення фактів, що можуть свідчити про конфлікт інтересів члена конкурсної комісії, такий член конкурсної комісії не бере участі в голосуванні.

За результатами конкурсного добору конкурсна комісія подає на розгляд керівника уповноваженого органу не менше двох кандидатур. У разі відхилення конкурсною комісією всіх кандидатів (кандидаток) конкурсна комісія проводить повторний конкурс. Повторний конкурс проводиться у порядку, визначеному статтями 21-2 – 21-5 цього Закону.

Керівник уповноваженого органу проводить співбесіду з поданими кандидатурами, за результатами якої видає наказ призначення керівника музею та укладає з ним трудовий договір (контракт). Керівник уповноваженого органу зобов’язаний призначити керівника державного і комунального музею не пізніше двох місяців з дня оголошення конкурсу. Програма розвитку музею на один та п’ять років є невід’ємною частиною трудового договору (контракту).»

 

 

 

5. В частині першій статті 39-1 Кодексу законів про працю після слів «Якщо після закінчення строку трудового договору (пункти 2 і 3 статті 23) трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк» додати слова «якщо інше не передбачене законом».

 

 

ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

ІІ. Прикінцеві положення.

ІІ. Прикінцеві положення.

 

 

 

Мінкультури

ІІІ. Прикінцеві та перехідні положення

 

 

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

 

2. З працівниками художнього та артистичного персоналу, які перебувають у трудових відносинах з державними та комунальними закладами культури, протягом року з дня набрання чинності цим Законом укладається контракт строком до трьох років без проведення конкурсу.

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

 

Виключити

 

 

 

Мінкультури

2. З працівниками художнього та артистичного персоналу, які перебувають у трудових відносинах з державними та комунальними закладами культури, протягом року з дня набрання чинності цим Законом укладається контракт строком до трьох років без проведення конкурсу.

 

 

 

Пропозиції Профспілки працівників культури України

 

Виключити

 

 

3. З керівниками державних та комунальних закладів культури, з якими на момент набрання чинності цим Законом засновниками укладено безстроковий трудовий договір, протягом року з дня набрання чинності цим Законом укладається контракт строком на п’ять років без проведення конкурсу.

2. З керівниками державних та комунальних закладів культури, директорами державних та комунальних театрів, керівниками державних та комунальних бібліотек, керівниками державних та комунальних музеїв, з якими на момент набрання чинності цим Законом уповноваженими органами укладено безстроковий трудовий договір, протягом півроку з дня набрання чинності цим Законом укладається строковий трудовий договір (контракт) строком на п’ять років з попереднім проведенням конкурсної процедури.

Н.д. І. Подоляк, С. Тарута

2. З керівниками державних та комунальних закладів культури, з якими на момент набрання чинності цим Законом уповноваженими органами укладено безстроковий трудовий договір, протягом півроку з дня набрання чинності цим Законом укладається строковий трудовий договір (контракт) строком на п’ять років з попереднім проведенням конкурсної процедури.

 

 

 

Пропозиції групи Культура – Реанімаційного Пакету Реформ

1. Цей закон застосовується для призначення керівників в державних та комунальних закладах культури, які мають статус національного або знаходяться у містах і населених пунктах з населенням більш ніж 300 тисяч осіб з моменту його оприлюднення.

2. Цей закон застосовується для призначення керівників в державних та комунальних закладах культури, які знаходяться у містах і населених пунктах з населенням більш ніж 50 тисяч осіб на протязі другого року з моменту його оприлюднення.

3. Цей закон застосовується для призначення керівників в державних та комунальних закладах культури, які знаходяться у містах і населених пунктах з населенням менш ніж 50 тисяч осіб на протязі третього року з моменту його оприлюднення.

 

 

 

Мінкультури

3. З керівниками закладів культури, з якими на момент набрання чинності цим Законом уповноваженими органами укладено безстроковий трудовий договір, протягом півроку з дня набрання чинності цим Законом укладається контракт строком на п’ять років з попереднім проведенням передбаченої цим Законом конкурсної процедури.

 

 

 

Пропозиції Профспілки працівників культури України

 

Виключити.

 

 

4. Керівники державних та комунальних закладів культури, з якими на момент набрання чинності цим Законом укладено контракт, перебувають на посаді до закінчення строку його дії.

3. Керівники державних та комунальних закладів культури, директори державних та комунальних театрів, керівники державних та комунальних бібліотек, керівники державних та комунальних музеїв, з якими на момент набрання чинності цим Законом укладено строковий трудовий договір (контракт), перебувають на посаді до закінчення строку його дії.

Н.д. І. Подоляк

3. Керівники державних та комунальних закладів культури, директори державних та комунальних театрів, керівники державних та комунальних бібліотек, керівники державних та комунальних музеїв, з якими на момент набрання чинності цим Законом укладено строковий трудовий договір (контракт), перебувають на посаді до закінчення строку його дії.

 

 

 

Мінкультури

4. Керівники державних та комунальних закладів культури, з якими на момент набрання чинності цим Законом укладено контракт, перебувають на посаді до закінчення строку його дії.

 

 

 

4. Відповідні уповноважені органи можуть не застосовувати конкурсну процедуру призначення керівників закладів культури, директорів державних та комунальних театрів, керівників державних та комунальних бібліотек, керівників державних та комунальних музеїв у населених пунктах з населенням до однієї тисячі жителів.

Н.д. І. Подоляк

4. Відповідні уповноважені органи можуть не застосовувати конкурсну процедуру призначення керівників закладів культури, директорів державних та комунальних театрів, керівників державних та комунальних бібліотек, керівників державних та комунальних музеїв у населених пунктах з населенням до однієї тисячі жителів.

 

 

 

. Всеукраїнська громадська організація

«Спілка музикантів України»

Відповідні уповноважені органи можуть не застосовувати конкурсну процедуру призначення керівників закладів культури, директорів державних та комунальних театрів, керівників державних та комунальних бібліотек, керівників державних та комунальних музеїв у населенням до десяти тисяч жителів.

 

 

 

 

Мінкультури

5. Відповідні уповноважені органи можуть не застосовувати конкурсну процедуру призначення керівників закладів культури, у населених пунктах з населенням до однієї тисячі жителів.

 

 

 

 

 

 

5. Уповноваженим органам у місячний строк з дня набрання чинності цього Закону забезпечити приведення їхніх нормативно-правових актів у відповідність з цим Законом.

Н.д. І. Подоляк

5. Уповноваженим органам у місячний строк з дня набрання чинності цього Закону забезпечити приведення їхніх нормативно-правових актів у відповідність з цим Законом.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02
10 червня 2024 18:00