ПРЕС-РЕЛІЗ

 

У Верховній Раді України зареєстровано законопроекти на підтримку вітчизняної кінематографії

 

10 грудня 2014 року було зареєстровано проекти законів про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії (реєстр. № 1354), про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо відрахувань від проведення державних лотерей (реєстр. № 1358) та про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії (реєстр. № 1359). Автори законопроектів - голова Комітету з питань культури і духовності М.Л. Княжицький та член Комітету С.О.Тарута. Також з ініціативи Миколи Княжицького було зареєстровано проект Постанови про віднесення питання діяльності державних лотерей до предмету відання Комітету з питань культури та духовності (реєстр. № 1353).

У Пояснювальній записці проекту Постанови № 1353 зазначається, що, на жаль, на сьогоднішній момент культурно-просвітницька сфера не отримує належної державної фінансової підтримки, а будь-які видатки на культуру з Державного бюджету постійно підлягають скороченню. Однак, в сьогоднішніх умовах не менш важливим завданням держави поряд з боротьбою за територіальну цілісність є також стимулювання розвитку української культури та сприяння самоідентифікації українців через популяризацію українського кінематографу, української книги тощо. При цьому фінансову основу для підтримки культурних заходів можуть складати саме відрахування від проведення державних лотерей. Тому  зазначений вище проект Постанови пропонує віднести питання щодо діяльності державних лотерей та азартних ігор до предмету відання Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, виключивши їх з переліку предмету відання Комітету з питань податкової та митної політики.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії (реєстр. № 1354) передбачає створення Фонду розвитку кіно, за прикладом Франції, Польщі та інших європейських країн. Вказаний Фонд буде неприбутковою державною установою, що виконуватиме спеціальні функції у сфері фінансової підтримки кінематографії. У межах Фонду, за проектом, створюватиметься окремий рахунок, кошти якого використовуватимуться виключно на фінансову підтримку конкретних вітчизняних проектів. Проектом також передбачається внесення змін до Закону України «Про державні лотереї в Україні» щодо зміни цільового призначення відрахувань від проведення лотерей  - на фінансування заходів культури.

Метою проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо відрахувань від проведення державних лотерей (реєстр. № 1358) є передбачення в Бюджетному кодексі України спрямування відрахувань від проведення державних лотерей до Фонду Державного бюджету України на фінансування лікування дітей, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання, а також на фінансування розвитку вітчизняної кінематографії.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії (реєстр. № 1359) подає деталі, як саме буде здійснюватися оподаткування операторів лотерей: його пропонується збільшити, встановивши ставку податку у 25% (замість  існуючого - за ставкою 18%), а також почати оподатковувати кошти оператора державних лотерей, які залишилися невиплаченими гравцям – тобто, залишковий фонд. Крім того, проект пропонує створити умови для фінансової підтримки вітчизняної кінематографії через запровадження збору за трансляцію фільмів  у розмірі 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати за 1 хвилину бази оподаткування. Варто зазначити, що за 1 хвилину бази оподаткування відносно фільмів, студія-виробник яких є резидентом країни-окупанта, ставка збору має бути збільшена до розміру у 50 відсотків від мінімальної заробітної плати, а  1 хвилина бази оподаткування для національних фільмів та наукових та науково-популярних фільмів та передач ставка збору навпаки знизиться до 2 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

 

За прогнозами авторів, прийняття і практична реалізація описаних законопроектів забезпечить стабільність та нормальне функціонування вітчизняної кінематографії, а також додаткове наповнення Державного бюджету України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 16:20
17 травня 2024 14:16
16 травня 2024 11:45
14 травня 2024 12:07
13 травня 2024 16:44
10 травня 2024 14:55
10 травня 2024 14:37
09 травня 2024 17:00
07 травня 2024 15:24
03 травня 2024 15:16