В роботі круглого столу, окрім народних депутатів України – ініціаторів законопроекту, взяли участь археологи, музейні працівники, любителі металодетекторного пошуку, торгівці антикваріатом, приватні колекціонери, представники заінтересованих міністерств і відомств, місцевих органів охорони культурної спадщини, а також правоохоронних органів.

Відкриваючи захід, Голова Комітету В’ячеслав Кириленко наголосив, що з огляду на те, що законодавча пропозиція викликала широку дискусію серед кола зацікавлених осіб, Комітет з питань культури і духовності вирішив провести фахове обговорення законопроекту у форматі круглого столу.

Голова Комітету зазначив, що проблема охорони археологічної спадщини регулюється Законами України «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», «Про ратифікацію Європейської конвенції про охорону археологічної спадщини (переглянутої)», «Про ратифікацію Конвенції про охорону підводної культурної спадщини», Кримінальним кодексом України, Кодексом України про адміністративні правопорушення. Попри значний масив законодавчого регулювання, Україна протягом останніх десятиліть перетворилася в одного з найбільших постачальників незаконно набутих археологічних предметів на світових ринках.

Також В.Кириленко наголосив, що в Україні, на відміну від багатьох країн світу, до цього часу не регламентовано використання обладнання, за допомогою якого можна здійснювати пошук археологічних предметів.

«Склалася ситуація, коли нелегально викопується велика кількість унікальних артефактів, які мають загальносвітову культурну та історичну цінність. Потрапляючи на тіньовий антикварний ринок, вони у кращому випадку поповнюють приватні колекції громадян України, а в гіршому – незаконно вивозяться за межі країниЩороку десятки, якщо не сотні, тисяч артефактів потрапляють на «чорний» ринок і український народ може вже їх ніколи не побачити, бо вони, як правило, ніде не реєструються, не обліковуються і не експонуютьсяЦьому сприяє те, що в офіційному обігу за нашими даними перебуває лише близько 40-а металодетекторів. Разом з тим від 50 до 90 тисяч металодетекторів та пристосованих приладів застосовуються, як правило, для нелегальних археологічних розкопок. Наша мета – припинити нелегальні розкопки та обіг незаконно набутих артефактів», сказав В’ячеслав Кириленко.

У цьому контексті обговорюваний законопроект пропонує конкретні шляхи подолання «чорної археології» в Україні, протидії незаконному набуттю, незаконній торгівлі та вивезенню археологічних предметів.

Підтримуючи взагалі ідею нормативно-правового врегулювання проблеми «чорної археології» та незаконного обігу археологічних предметів, учасники круглого столу висловили низку думок щодо інструментів вирішення цієї проблеми. 

За результатами круглого столу було вирішено створити при Комітеті з питань культури і духовності робочу групу з доопрацювання запропонованого законопроекту для врахування пропозицій і зауважень, які були висловлені під час обговорення.   

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 травня 2024 14:55
10 травня 2024 14:37
09 травня 2024 17:00
07 травня 2024 15:24
03 травня 2024 15:16
03 травня 2024 10:17
02 травня 2024 15:30
02 травня 2024 12:56
01 травня 2024 14:43
01 травня 2024 12:51