28 березня 2024
1000

У Києві відбудеться круглий стіл «Меморіалізація російсько-української війни: виклики та завдання».

Під час заходу буде обговорено питання:

меморіалізація російсько-української війни зараз. Проблеми й виклики. Співпраця «держава – наука – громадськість» у процесах меморіалізації;

державна та стихійна (народна) меморіалізації;

військові кладовища;

монументальне мистецтво, простір та меморіалізація;

формування державної стратегії меморіалізації російсько-української війни.

Участь у заході візьмуть народні депутати України представники Комітету Верховної ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Ірина Констанкевич, Євгенія Кравчук, Володимир В’ятрович, Єлізавета Богуцька, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв,  голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, голова наглядової ради Українського культурного фонду Наталія Кривда, голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів, а також інші представники центральних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, науковці, експерти і громадські діячі.

Захід триватиме з 10:00 до 13:00 у приміщенні інформаційної агенції «Укрінформ».

З питань організації круглого столу звертатись за ел. поштою: ivanstychynskyi@gmail.com (Іван Стичинський, УІНП).

 

Російсько-українська війна триває вже десять років. За цей час виникло чимало питань, пов’язаних зі збереженням пам’яті про полеглих захисників і захисниць, про жертв серед цивільного населення, про військові події. Ці теми сьогодні є актуальними та гострими з огляду на великі людські втрати та руйнування.

Історія спротиву Сил Безпеки та Оборони, цивільних українок та українців російській збройній агресії нині є тим, що консолідує державу, і в майбутньому буде наріжним каменем національної пам’яті.

Попри складнощі через воєнний стан меморіалізація не може бути поставлена на паузу. Сучасний досвід України це яскраво проілюстрував (створення народних меморіалів, фундацій, пов’язаних з пам’яттю, тощо).

Тому це обговорення тем, пов’язаних з пам’яттю та комеморацією, в колі представників органів державної влади, місцевого самоврядування, науковців, музейників, громадськості є вкрай важливими.

 


Повернутись до календаря подій
Ще анонсовані події
Відвідай слухання у Комітеті!
Подати заявку Правила перебування