16 травня у Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» відбулася презентація проєкту Nezlamni.UA від Благодійного фонду «Культура.UA». Проєкт покликаний мовою мистецтва розповісти історії українців, які щодня жертовно працюють задля наближення перемоги.

Серце проєкту — 24 портрети українських героїв та героїнь, написані сучасними українськими художниками. Це історії парамедиків, військовослужбовців, рятівників, працівників комунальних служб. Виставки картин пройдуть у найбільших містах України, згодом за кордоном, зокрема у Нью-Йорку та Парижі.

Презентували цей проєкт у форматі круглого столу, до якого доєдналися представники влади, митці, громадські активісти. Дискусію модерував Олег Панюта, журналіст, ведучий телеканалу «Ми — Україна».

Насамперед учасники зустрічі відзначили роль мистецтва під час війни.

«Уже два роки Україна в умовах повномасштабної війни. І, очевидно, багато ресурсів спрямовують на перемогу, оминаючи культурну сферу, бо “не на часі”. Однак, попри обставини, митці будуть продовжувати творити, щоб закарбувати сучасні події, зберегти нашу культуру та передати надбання нащадкам. Бо поки живе нація — існуватиме культура»,  вважає Микита Потураєв, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Марія Мезенцева, заступниця голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом, голова Постійної делегації у ПАРЄ, наголосила, що культура — це дипломатичний засіб: «Культура тісно вплетена в діяльність Комітету рівності Парламентської асамблеї Ради Європи. Тому, як голова Комітету, засвідчую, що ми будемо раді сприяти впровадженню культурних інструментів також на рівні всіх дипломатичних і культурних установ, зокрема в ЮНЕСКО та в інших штаб-квартирах у світі, які поєднані з організаціями ООН. Перемога повинна стати спільною. І культура цьому повинна сприяти».

Про цінність культури в часи війни говорили заступник начальника управління, начальник відділу національно-патріотичного виховання та соціальної роботи Прикордонної служби Юрій Шидлюк і прессекретар Газотранспортної системи України Віталій Литвин. За їхніми словами, навіть у сфері охорони державного кордону і галузі газопостачання культура має почесне місце, адже мистецтво допомагає людям дізнаватися про сучасні події та глибше усвідомити, що відбувається.

Для  народної депутатки, представниці Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольги Стефанишиної презентація проєкту стала особистісною подією, адже це можливість зберегти памʼять про її чоловіка Богдана Стефанишина, героя проєкту Nezlamni.UA (посмертно): «Для кожної родини, яка втратила рідних, дуже важливо пам’ятати про близьких, зокрема через мистецтво. Ця картина дуже схожа нього (прим. ред. Богдана Стефанишина). Вона збереже памʼять про патріотизм Богдана та те, що він робив усе можливе, щоб Україна перемогла».

Герої проєкту Nezlamni.UA — це люди, які жили чи живуть серед нас, а їхні вчинки є свідченням щоденної сміливості, жертовності, безкорисливості та щирої любові до нашої держави й своїх земляків.

«24 історії, про які розповідає проєкт Nezlamni.UA це символічна кількість: 24 області України, 24 серпня Україна проголосила незалежність, 24 лютого почалося повномасштабне вторгнення… Проте найбільшим викликом проєкту для команди стало обмежитися лише числом 24, адже таких історій не злічити. Щодня українці ризикують своїм життям для збереження себе як нації. І ми маємо розповідати про це світу, використовуючи потужний потенціал культурної дипломатії: мовою мистецтва привертати увагу до України і важливості не полишати її одну у цьому двобої», — зазначив керівник проєкту Nezlamni.UA Ігор Болдін.

Авторами робіт є відомі українські художники Юрій Гончаренко, Тарас Гончаренко, Олександра Кирилова, Петро Зикунов, Валерій Вітер, Михайло Гуйда та Катерина Корнійчук. Озвучать історії героїв Любко Дереш, Тарас Прохасько, Олег Панюта й інші діячі культури. Записи можна буде послухати за qr-кодом, розміщеного поруч з картинами.

Логістичний партнер проєкту — компанія «Нова пошта».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02
10 червня 2024 18:00