23 серпня на своєму засіданні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проєкт Закону про медіа, доопрацьований Комітетом (реєстр. № 2693-д від 02.07.2020).

Зокрема, учасники засідання ознайомилися із презентацією ключових новел нової редакції закону про медіа, яку представив член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Бурмагін. Експерт наголосив, що законопроєкт про медіа є одним із ключових євроінтеграційних законів, і головні цілі документа стосуються зменшення приватного інтересу в медійній сфері, підсилення ролі незалежного медійного регулятора, імплементації Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.

Також заслухали пропозиції та зауваження до законопроєкту народних депутатів Миколи Княжицького і Володимира В’ятрович, представника громадянської спільноти «Мова об'єднує» Тараса Шамайди.

За результатами розгляду більшістю голосів Комітет рекомендував Верховній Раді України ухвалити проєкт закону про медіа за основу та збільшити термін подання пропозицій до законопроєкту до 21 дня.

Крім того, на засіданні обговорили пропозиції Президента України до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей» (реєстр. № 7087). Законом, серед іншого, вносяться зміни до Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», Закону України «Про охорону дитинства», зокрема в частині наділення прокуратури функцією нагляду за дотриманням норм законодавства органами опіки та піклування у діяльності з питань захисту прав та інтересів дитини. На думку Президента України, передбачені Законом функції прокуратури не відповідають зобов'язанням, взятим Україною під час вступу до Ради Європи, та не узгоджуються з конституційними засадами діяльності прокуратури України, визначеними статтею 131-1 Конституції України.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України підтримати пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей» та прийняти Закон в цілому з врахуванням цих пропозицій.

Комітет також підтримав проєкт  Закону про внесення змін до Закону України «Про Службу військового капеланства» щодо уточнення вимог до військового капелана (реєстр. № 7680). Законопроєкт має на меті систематизувати вимоги до заняття посад військових капеланів, а також встановити єдиний перехідний період для вимог щодо наявності у капеланів вищої богословської освіти та укладеного на підставах та в порядку, передбачених Законом, контракту про проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу (виключно на посадах Служби військового капеланства) у підрозділах Збройних Сил України, Національної гвардії України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Державної прикордонної служби України. Такі зміни є актуальними особливо під час воєнного стану, адже дадуть можливість безперешкодного укомплектування Служби військового капеланства, а також повноцінного забезпечення реалізації духовно-релігійних потреб військовослужбовців та їхніх конституційних прав на свободу світогляду.

 

На наступному засіданні Комітету планується розглянути питання про реорганізацію ДП «Національний центр Олександра Довженка» та передавання повноважень до державної установи «Науковий центр кінематографії України».


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:55
28 березня 2024 12:51
27 березня 2024 13:59
26 березня 2024 16:08
22 березня 2024 15:13
21 березня 2024 13:33
19 березня 2024 17:34
18 березня 2024 10:50
14 березня 2024 11:30
12 березня 2024 16:19