Сьогодні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики подав на реєстрацію у Верховну Раду пакет законопроектів, направлених на економічну підтримку культури та креативних індустрій у зв’язку з дією обмежувальних заходів спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби.

Зміни пропонуються до Бюджетного та Податкового кодексів України, а також до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу тощо.

Напрацьовані законопроекти є результатом спільної роботи депутатів різних фракцій, представників Міністерства культури та інформаційної політики, а також представників інституцій культури, креативних індустрій і сфери туризму.

Нагадаємо, що за даними Держстату, 9,5% від загальної кількості суб’єктів господарювання становлять підприємства креативної індустрії. Їхній прямий внесок в економіку становить 4% ВВП, а також ці індустрії демонструють найбільший відсоток росту, зокрема у доданій вартості. У креативній індустрії та сфері культури на сьогодні задіяні 1 млн. осіб.

Згідно з дослідженням стану креативних індустрій у березні 2020 року 72% опитаних підприємців у сфері креативних індустрій вважають свій бізнес у цілому більш чутливим до наслідків COVID-19, ніж інші сфери. Всі сектори креативних індустрій за перші два тижні карантину продемонстрували падіння продажів у середньому 50%, а 38% опитаних втратили більшу частину доходів під час карантину.

Аналіз показав, що втрати доходу в сфері культури, креативних індустрій та туризму за період з 16 березня по 1 травня 2020 року становитимуть 5,8-8,7 млрд грн. Скорочення робочих місць – на рівні 20% від задіяних осіб.

Голова Комітету Олександр Ткаченко переконаний, що напрацювання по креативних індустріях можна масштабувати на весь малий та середній бізнес в Україні. Фактично креативні індустрії входять у категорію МСБ, який загалом формує 54% ВВП країни. Для прикладу, сфера послуг — це так само креативні індустрії.

Заходи, передбачені законопроектами, пропонують наступні рішення:

1. Введення податкових пільг та преференцій зі сплати орендної плати та податку за земельні ділянки державної та комунальної власності

2. Звільнення деяких операцій від:

- сплати податку на додану вартість,

- податку на прибуток,

- туристичного збору,

- податку на доходи фізичних осіб,

- єдиного соціального внеску,

- податку на нежитлову нерухомість

- включення до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу суми коштів або вартість майна у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, для провадження діяльності у сфері культури.

3. Надається можливість зменшення орендної плати за користування нерухомим майном.

4. До переліку захищених статей бюджету додається:

- оплата праці закладів культури, що отримують фінансову підтримку з державного бюджету;

- заходи з охорони культурної спадщини: облік, запобігання руйнуванню або заподіянню шкоди, забезпечення захисту, збереження, утримання, відповідного використання, консервації, реставрації, ремонту, реабілітації, пристосування та музеєфікації об'єктів культурної спадщини.

5. Спрощується процедура отримання державної допомоги суб’єктами господарювання, які зазнали втрат через обмеження або заборону діяльності в умовах карантину.

6. Державна підтримка кінематографії до кінця року доповнюється новою формою - наданням державної субсидії на розвиток кінопроекту обсягом до 100% включно загальної кошторисної вартості розвитку відповідного кінопроекту.

7. Удосконалюється законодавче поле у разі надання закладом культури в користування іншим суб'єктам державного та комунального майна.

8. Телерадіоорганізації та провайдери програмної послуги, що використовують радіочастотний ресурс, звільняються від оплати 50% вартості послуг Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

9. Встановлюється ставка ПДВ у розмірі 10% для операцій з постачання комунальних послуг та електричної енергії.

10. Вводиться поняття гранту, який надається Українським культурним фондом, у податковому і бюджетному законодавстві, доповнюються підстави та порядок його надання й оподаткування.

 Додатково Кабінету Міністрів України рекомендується :

1. Уточнити та деталізувати перелік суб’єктів господарювання, діяльність яких знаходиться під впливом запроваджених обмежень та/або заборон на час карантину.

2. Перерозподілити для закладів культури видатків розвитку на видатки споживання, зважаючи на неможливість проведення публічних заходів, зокрема на оплату праці.

3. Дозволити закладам культури суми орендних платежів не перераховувати до державного бюджету, а залишити таким закладам культури для відшкодування збитків, пов’язаних із недоотриманням доходів.

4. Зменшити відрахування закладами культури до державного бюджету частини чистого прибутку та встановити його на рівні 30%.

5. Передбачити одноразову фінансову підтримку у розмірі до 100 000 гривень для самозайнятих осіб та суб’єктів господарювання з кількістю штатних працівників до 15 осіб та оборотом до 5 мільйонів гривень на рік на часткове покриття видатків, пов’язаних, зокрема, із сплатою орендних платежів, виплатою заробітної плати, податків та зборів.

6. Передбачити безвідсоткове кредитування під зобов’язання не скорочувати найнятих працівників у розмірі тримісячного обороту такого суб’єкта господарювання.

7. Забезпечити компенсації частини відсотків по банківських кредитах для суб’єктів господарювання, у штаті яких офіційно працевлаштовані не менше ніж 50 осіб, і які під час карантину не проводили скорочень працівників або створять щонайменше 50 робочих місць після закінчення карантину.

8. Розглянути надання адресної фінансової підтримки туроператорам, які понесли значні, незаплановані витрати.

9. Встановити зобов’язання здійснення оплати праці у повному обсязі за умови, що працівники виконують роботу. При відсутності такої роботи або у зв’язку із неможливістю виконувати роботу дистанційно час простою не з вини працівника оплачується в розмірі не менше 2/3 посадового окладу або не менше тарифної ставки.

10. Передбачити компенсації за часткове безробіття працівників як державного, так і приватного сектору.

11. Передбачити державне субсидування 50% вартості витрат Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення на електричну енергію.

12. Передбачити можливість Українському культурному фонду здійснювати фінансування грантового проекту частинами.

З урахуванням тривалого періоду, необхідного для подолання креативними індустріями економічних наслідків, відтермінування низки положень деяких законів та законодавчих актів, а також доповнення чинних норм, що регламентують їхню діяльність, матиме позитивний ефект для креативних індустрій, які повинні зберегти та швидко відновити свою стабільну роботу, а також упередити негативні наслідки у майбутньому.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:55
28 березня 2024 12:51
27 березня 2024 13:59
26 березня 2024 16:08
22 березня 2024 15:13
21 березня 2024 13:33
19 березня 2024 17:34
18 березня 2024 10:50
14 березня 2024 11:30
12 березня 2024 16:19