Інформація щодо роботи Комітету з питань культури і духовності за період IV сесії Верховної Ради України восьмого скликання

 

 

За період четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання  Комітет з питань культури і духовності провів 15 засідань, на яких було розглянуто 64 питань, в тому числі по контролю за виконанням законів та постанов.

 За результатами опрацювання у Комітеті на розгляд Верховної Ради подано 19 законопроектів, з них 3 були підготовлені до другого читання, а саме:

1)   проект Закону про державну підтримку кінематографії (реєстр. №3081-д), метою якого є створення механізмів державної підтримки національного кінематографу та захист суб’єктів кінематографу від піратства з боку інших осіб;

2)   проект Закону про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» (щодо надання об’єктам підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу), реєстр. № 2129а, метою якого є взяття під особливу охорону об’єктів підводної культурної спадщини шляхом надання їм статусу Морських меморіалів;

3)   проект Закону  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійних текстових повідомлень» (реєстр.№ 2297), метою якого є реформування діючого законодавства для створення сприятливих умов для впровадження і розвитку благодійності шляхом надсилання текстових повідомлень.

На пленарних засіданнях за поданням Комітету прийнято в цілому Закон України «Про внесення зміни до статті 151 -Закону України «Про кінематографію» та Постанову Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Його Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні». Також  схвалено низку постанов, в яких визначено перелік найважливіших подій у суспільно-політичному житті України та ювілеїв видатних осіб, які у 2016 році повинні відзначатися на загальнодержавному рівні.

У порядку контролю за виконанням вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» 24 червня 2016 року Комітет з питань культури і духовності провів у селі Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області спільне засідання з депутатами місцевих рад щодо збереження культурної спадщини в регіоні. За результатами засідання Комітет ухвалив рішення ініціювати перед Кабінетом Міністрів питання створення на території села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області історико-меморіальної заповідної території, а також забезпечення фінансування робіт, пов’язаних з розвитком туристичної інфраструктури регіону.

На підставі статті 21 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» Комітет неодноразово надавав роз’яснення з питань застосування деяких статей Закону України «Про культуру» в частині організації та проведення конкурсу на посади керівників державних та комунальних закладів культури на запити державних органів, установ та організацій, зокрема Державного управління справами та органів місцевого самоврядування.

В рамках впровадження децентралізації Комітет спільно з Українським центром культурних досліджень Міністерства культури України провів 09 червня 2016 року семінар на тему: «Регіональна культурна політика: завдання, інструменти, перспективи» за участі керівника Відділу проблем регіональної культури Міністерства культури Литовської Республіки Ядвіги Лісивічуте, начальника Департаменту культури і спорту муніципалітету Варена (Литва) Регіни Свірскєнє, директора Інституту культурології НАМУ Юрія Богуцького, представників обласних закладів культури, управлінь культури, науковців. Захід проведено з метою вивчення європейського досвіду та визначення пріоритетних напрямів удосконалення регіональної культурної політики в Україні.

Впродовж четвертої сесії восьмого скликання в Комітеті з питань культури і духовності опрацьовано 946 документів, з них 144 звернення від громадян та 10 інформаційних запитів.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 16:20
17 травня 2024 14:16
16 травня 2024 11:45
14 травня 2024 12:07
13 травня 2024 16:44
10 травня 2024 14:55
10 травня 2024 14:37
09 травня 2024 17:00
07 травня 2024 15:24
03 травня 2024 15:16