Голова Комітету з питань культури і духовності зустрівся з делегацією ОБСЄ

 

 

У Комітеті з питань культури і духовності відбулася зустріч Голови Комітету Миколи Княжицького з делегацією ОБСЄ на чолі з Верховним Комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Турс.

Особливу увагу учасники зустрічі приділили питанням мовної, релігійної політики та правам людини.

Зацікавлення пані Турс викликало правове врегулювання мовної політики. Микола Княжицький детально ознайомив присутніх зі станом законодавчого забезпечення у цій сфері. Він також наголосив, що мовне законодавство станом на сьогодні потребує удосконалення шляхом формування законодавчої бази, яка б відповідала гармонізації відносин. Учасники зустрічі окремо торкнулися Закону України «Про засади державної мовної політики» (т.зв. «Закону Колесніченка-Ківалова»), який став механізмом обмеження простору та розвитку української мови.

Загалом, Голова Комітету пояснив представникам ОБСЄ, що жодних конфронтацій на тлі мовних питань в Україні не існує, натомість, констатував наявність сформованої політичної нації, доказом чого може бути приклад значної кількості російськомовних громадян України, які знаходяться в складі Збройних сил України і відстоюють незалежність та цілісність країни пліч-о-пліч з україномовними громадянами та представниками національних меншин.

Під час розмови окремо було виділено питання недостатньої присутності українського національного продукту (у тому числі, і продукту національних меншин) в кіно- теле- та радіопросторі під впливом російської культурної експансії.

Низка питань під час зустрічі стосувалася порушень прав людини - зокрема, права на свободу віросповідання. Були обговорені факти переслідувань кримських татар, мусульман та прихожан Київського Патріархату на окупованій території Криму.

Микола Княжицький поінформував, що з метою вирішення низки проблем у сфері свободи совісті, Комітет з питань культури і духовності конструктивно співпрацює з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, в якій представлені усі конфесії, а також Голова Комітету наголосив, що в цілому в Україні панує міжконфесійна злагода.

Підсумовуючи зустріч, Голова Комітету з питань культури і духовності зазначив, що попри складний час для країни, характерною рисою якого є слабка держава та сильне громадянське суспільство, а також пріоритетність проблем соціально-економічного захисту населення над іншими питаннями, Комітет за участі громадськості активно працює над законодавчим реформуванням культурної галузі в Україні та готує низку законів, які сприяли б розвитку культури. Микола Княжицький подякував  делегації ОБСЄ та особисто пані Астрід Турс за можливість зустрічі і наголосив на важливості отримання міжнародними організаціями об’єктивної інформації для унеможливлення впливів російської пропаганди на формування думки про Україну (зокрема, щодо збереження прав людини).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:55
28 березня 2024 12:51
27 березня 2024 13:59
26 березня 2024 16:08
22 березня 2024 15:13
21 березня 2024 13:33
19 березня 2024 17:34
18 березня 2024 10:50
14 березня 2024 11:30
12 березня 2024 16:19