Члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики стали спікерами на конференції про захист культурної спадщини під час збройного конфлікту

Комітет
05 липня 2024, 13:31

70 років тому за участі 56 держав було прийнято Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту (1954 рік).  Це — перша міжнародна угода, в якій об'єднано правові норми щодо охорони культурної спадщини у світовому масштабі.

З нагоди цієї події та актуальності теми збереження культурних об’єктів держави 4 та 5 липня у Києві організували конференцію «Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню у збройному конфлікті: нові виклики та досвід України». До події долучились заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук та член цього Комітету Володимир В’ятрович.

У Конвенції констатується, що шкода, завдана культурним цінностям певного народу, є шкодою для культурної спадщини всього людства, оскільки кожний етнос робить свій внесок у світову культуру. На цьому неодноразово наголошували під час заходу.

Зараз в Україні через російську агресію немає безпечних місць для культурних цінностей. Фактично всі категорії пам’яток під загрозою. І загалом, за словами Голови бюро ЮНЕСКО в Україні К’яри Децці Бардескі, для відновлення та реконструкції сфери культури протягом наступних 10 років знадобиться 8,9 мільярда доларів США.

Щодо загрози для культурних об’єктів з боку армії рф на прикладі Харківської області більш детально розповіла народна депутатка Євгенія Кравчук. Там, за даними МКІП, поруйновано найбільше культурних пам’яток. «Наприклад, Музей Григорія Сковороди в Сковородинівці, біля якого немає нічого, що б, навіть віддалено, нагадувало воєнну ціль… А втім, атаки відбуваються і відбувається це прицільно», — сказала політикиня.

Нагадаємо, нещодавно ПАРЄ ухвалила резолюцію «Протидія стиранню культурної ідентичності під час війни та миру» авторства Євгенії Кравчук, членкині постійної української делегації в Асамблеї.

«Зауважу, що для міжнародних організацій це перша така резолюція, яка сконцентрувалась на темі культури. Яка пояснює, що це все не уламки та груда каміння, а це наша душа, душа нації. І ми будемо за неї боротись. Так, вже станом на зараз росія передала до своїх державних фондів приблизно 2 млн обʼєктів. Це все крадене у нас. Тому для подальшого судового розгляду на міжнародному рівні та отримання репарацій ми маємо насамперед працювати разом. Правоохоронці і фахівці у культурній сфері. Слідкувати за міжнародними ринками та аукціонами, де росіяни продають нашу культурну спадщину. Також дуже важливо оцифрувати цей напрямок максимально, працювати над реєстрами. Все повинно бути задокументовано», — прокоментувала парламентарка.

Також, як наголосила Євгенія Кравчук, наші втрати є страшною трагедією для всього народу, але «ми маємо цей час, коли на нас дивиться весь світ, і маємо його використати. Для того, щоб показати Україну світу. Показати виставки за кордоном. Показати не тільки що втрачаємо, а що ми маємо».

Член Комітету Володимир В’ятрович приєднався до розмови про забезпечення відповідальності за посягання на культурну спадщину в національному і міжнародному розрізі.

«Сама назва нашої секції обнадійливо натякає, що таки існують механізми, які гарантують таку відповідальність. Але реальність, на жаль, не така оптимістична. Принаймні, якщо дивитись на неї з погляду історичного», — зазначив депутат.

Володимир В’ятрович розповів про історичний аспект у питанні захисту культурної спадщини, яка зазнавала пошкоджень під час різних воєн на території Європи та всього світу. «Мабуть, у випадку колишньої Югославії ми маємо найбільше вироків за винищення культурної спадщини, винесених Міжнародним трибуналом і національними судами Балканських країн. Однак, ми бачимо, що ні ці вироки, ні Другий протокол Гаазької конвенції 1999 року не зупинили наступних злочинців і агресорів на різних континентах. Не зупинили вони, на жаль, і росіян, які вже понад десять років під час цієї війни цілеспрямовано знищують і грабують нашу культурну спадщину», — окреслив політик та додав, що саме притягнення росіян до відповідальності є однією з ключових цілей для України й світу у безпрецедентній за своїми масштабами війні, яка триває сьогодні.

«Я впевнений, що росію і росіян треба позбавити членства в усіх політичних, культурних, наукових і освітніх структурах, а безпосередньо причетних до розкрадання чи знищення культурної спадщини притягнути до відповідальності, зокрема за допомогою механізмів міжнародного правосуддя, і це буде єдина можливість гарантувати, що це більше не повториться», — акцентував Володимир В’ятрович.

Організатори події: «Кримський інститут стратегічних досліджень» (КІСД), Міністерство культури та інформаційної політики України та Міністерство закордонних справ України.

Запис конференції можна переглянути тут.