70 років тому за участі 56 держав було прийнято Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту (1954 рік).  Це — перша міжнародна угода, в якій об'єднано правові норми щодо охорони культурної спадщини у світовому масштабі.

З нагоди цієї події та актуальності теми збереження культурних об’єктів держави 4 та 5 липня у Києві організували конференцію «Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню у збройному конфлікті: нові виклики та досвід України». До події долучились заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук та член цього Комітету Володимир В’ятрович.

У Конвенції констатується, що шкода, завдана культурним цінностям певного народу, є шкодою для культурної спадщини всього людства, оскільки кожний етнос робить свій внесок у світову культуру. На цьому неодноразово наголошували під час заходу.

Зараз в Україні через російську агресію немає безпечних місць для культурних цінностей. Фактично всі категорії пам’яток під загрозою. І загалом, за словами Голови бюро ЮНЕСКО в Україні К’яри Децці Бардескі, для відновлення та реконструкції сфери культури протягом наступних 10 років знадобиться 8,9 мільярда доларів США.

Щодо загрози для культурних об’єктів з боку армії рф на прикладі Харківської області більш детально розповіла народна депутатка Євгенія Кравчук. Там, за даними МКІП, поруйновано найбільше культурних пам’яток. «Наприклад, Музей Григорія Сковороди в Сковородинівці, біля якого немає нічого, що б, навіть віддалено, нагадувало воєнну ціль… А втім, атаки відбуваються і відбувається це прицільно», — сказала політикиня.

Нагадаємо, нещодавно ПАРЄ ухвалила резолюцію «Протидія стиранню культурної ідентичності під час війни та миру» авторства Євгенії Кравчук, членкині постійної української делегації в Асамблеї.

«Зауважу, що для міжнародних організацій це перша така резолюція, яка сконцентрувалась на темі культури. Яка пояснює, що це все не уламки та груда каміння, а це наша душа, душа нації. І ми будемо за неї боротись. Так, вже станом на зараз росія передала до своїх державних фондів приблизно 2 млн обʼєктів. Це все крадене у нас. Тому для подальшого судового розгляду на міжнародному рівні та отримання репарацій ми маємо насамперед працювати разом. Правоохоронці і фахівці у культурній сфері. Слідкувати за міжнародними ринками та аукціонами, де росіяни продають нашу культурну спадщину. Також дуже важливо оцифрувати цей напрямок максимально, працювати над реєстрами. Все повинно бути задокументовано», — прокоментувала парламентарка.

Також, як наголосила Євгенія Кравчук, наші втрати є страшною трагедією для всього народу, але «ми маємо цей час, коли на нас дивиться весь світ, і маємо його використати. Для того, щоб показати Україну світу. Показати виставки за кордоном. Показати не тільки що втрачаємо, а що ми маємо».

Член Комітету Володимир В’ятрович приєднався до розмови про забезпечення відповідальності за посягання на культурну спадщину в національному і міжнародному розрізі.

«Сама назва нашої секції обнадійливо натякає, що таки існують механізми, які гарантують таку відповідальність. Але реальність, на жаль, не така оптимістична. Принаймні, якщо дивитись на неї з погляду історичного», — зазначив депутат.

Володимир В’ятрович розповів про історичний аспект у питанні захисту культурної спадщини, яка зазнавала пошкоджень під час різних воєн на території Європи та всього світу. «Мабуть, у випадку колишньої Югославії ми маємо найбільше вироків за винищення культурної спадщини, винесених Міжнародним трибуналом і національними судами Балканських країн. Однак, ми бачимо, що ні ці вироки, ні Другий протокол Гаазької конвенції 1999 року не зупинили наступних злочинців і агресорів на різних континентах. Не зупинили вони, на жаль, і росіян, які вже понад десять років під час цієї війни цілеспрямовано знищують і грабують нашу культурну спадщину», — окреслив політик та додав, що саме притягнення росіян до відповідальності є однією з ключових цілей для України й світу у безпрецедентній за своїми масштабами війні, яка триває сьогодні.

«Я впевнений, що росію і росіян треба позбавити членства в усіх політичних, культурних, наукових і освітніх структурах, а безпосередньо причетних до розкрадання чи знищення культурної спадщини притягнути до відповідальності, зокрема за допомогою механізмів міжнародного правосуддя, і це буде єдина можливість гарантувати, що це більше не повториться», — акцентував Володимир В’ятрович.

Організатори події: «Кримський інститут стратегічних досліджень» (КІСД), Міністерство культури та інформаційної політики України та Міністерство закордонних справ України.

Запис конференції можна переглянути тут.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 13:31
01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02