На виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка» (11 квітня 2012 року №257/2012) в частині «проведення ремонтно-реставраційних робіт у Національному музеї Тараса Шевченка…» допущено ряд грубих порушень, що перекручують зазначений Указ. Замість ремонтно-реставраційних робіт у музеї здійснюється масштабна реконструкція, а на його територіїкапітальне будівництво, яке заборонено Законом України «Про охорону культурної спадщини», і що кардинально змінює просторово-архітектурний вигляд Національного музею та нищить автентичність пам’ятки.

Будівля музею на бульварі Т.Шевченка, 12 у Києвіпам’ятка архітектури (охорон. №885). Із порушеннями Закону України «Про охорону культурної спадщини» (ст. 22, 24, 26, 27, 29, 30) прискореними темпами, злочинно ігноруючи охоронно-нормативні документи України та міжнародних хартій і конвенцій, здійснюється руйнування будівлі Музею. Зруйновано чотири балкони, ведуться будівельні роботи під монтаж двох ліфтів, що знищує 3-й та 15-й зали палацу. Демонтовано систему опалення, на черзі зривання паркетної підлоги. Запроектовано ліквідацію головного входу з бульвару Шевченка. Вже вибито надвірну стінубудується «парадний» вхід із боку двору тощо.

В рекреаційній зоні, порушуючи Закон України «Про музеї і музейну справу» (ст. 11), знищено садок, який відтворено за зразками садиб Києва серед. ХІХ ст. На його місцітериторії історико-культурного призначеннязводиться триповерхова споруда з надземною та підземною частинами загальною площею 1361,2 кв. м із харчоблоками, допоміжними, технічними та іншими приміщеннями незрозумілого призначення.

 Таким чином, оприлюднена в ЗМІ інформація про поспішно замислену й проваджену реконструкцію Національного музею Шевченка в Києві свідчить про радикальну зміну всієї концепції Музею, який сьогодні є не тільки єдиною беззаперечною національно-об'єднавчою цінністю для всіх українців, а й головним культурним символом України в світі.

Перетворення Музею здійснюється безсоромно-кулуарно, поза спиною і без відома міжнародної експертної спільноти шевченкознавців та музеєзнавців, без проведення попередніх наукових досліджень із якнайширшим фаховим і громадським обговоренням, без загальнонаціональних дискусій, тендерів, поетапних публічних звітів, – без усього того, що незмінно супроводить проекти такого рівня іміджевої престижности в усіх цивілізованих країнах. А головне – взагалі без розуміння, що мова йде не про шкільний музей, а про загальнонаціональне надбання, ба більше – про символічне культурне обличчя країни, що в нього будь-яке КОНЦЕПТУАЛЬНЕ втручання можливе лише після тривалої й копіткої підготовчої роботи в умовах абсолютної прозорости й досягнутого суспільного консенсусу.

Інакше як скандальним і безвідповідальним такий підхід не назвеш. Невже автори проекту мають за мету всеукраїнський і міжнародний скандал із непередбачуваними наслідками? Якщо ж у їхніх планах – здійснення насущного впорядкування Музею, інспірованого наближенням ювілейної дати, то єдиним розсудливим виходом із ситуації є перенесення всіх мегаломанських планів із "перезавантаження" Музею на довготермінову перспективу (із запланованими дослідженнями, створенням Спостережної Ради з числа міжнародних експертів тощо) – і зосередження на питаннях реставрації, що має забезпечити якомога надійнішу КОНСЕРВАЦІЮ чинної експозиції, а отжеповернення до музею відвідувачів. У іншому випадку Музей зустріне ювілей Шевченка при зачинених дверях.

 Ми висловлюємо свій протест проти того, що відбувається сьогодні з Національним музеєм Тараса Шевченка у Києві і вимагаємо припинити його руйнування!

Ігор ЛІХОВИЙ, міністр культури і туризму України 2005-2006 рр., генеральний директор Шевченківського Національного заповідника у Каневі 1989-2005 рр.
Анатолій ГАЙДАМАКА, народний художник України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка
Лариса БРЮХОВЕЦЬКА, головний редактор журналу «Кіно-Театр», лауреат премії ім. Олександра Білецького
В’ячеслав БРЮХОВЕЦЬКИЙ, почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», Герой України
Павло МОВЧАН, голова ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка
Микола М. БІЛЯШІВСЬКИЙ, старший науковий співробітник Музею історії міста Києва
Юрій МУШКЕТИК, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, Герой України
Оксана ЗАБУЖКО, письменниця, лауреат Літературної Премії Центральної Європи "Ангелус", кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня
Любов ГОЛОТА, письменниця, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка
Роман ІВАНИЧУК, письменник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, Герой України
Михайло СЛАБОШПИЦЬКИЙ, письменник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка
Богдан ГОРИНЬ, мистецтвознавець, письменник, правозахисник
Віктор БАРАНОВ, голова Національної Спілки письменників України
Володимир БАЗИЛЕВСЬКИЙ, письменник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка
Мар’яна РУБЧАК, старший дослідницький професор Вальпараїського університету (США)
Леонід ГРАБОВСЬКИЙ, композитор (США)
Михайло АНДРУСЯК, письменник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка
Ігор КАЛИНЕЦЬ, письменник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка
Роман ЛУБКІВСЬКИЙ, письменник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка
Василь ГОНЧАРУК, науковець із 35-річним музейним стажем
Василь ШКЛЯР, письменник
Максим СТРІХА, письменник, доктор фізико-математичних наук
Володимир В'ЯТРОВИЧ, кандидат історичних наук, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху, лауреат премії Василя Стуса
Марія МАТІОС, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка
Лариса МАСЕНКО, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія», лауреат премії ім. Василя Стуса
Тарас ФЕДЮК, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, віце-президент Асоціації українських письменників
Віра ВОВК, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка (Бразилія)
Теодозія ЗАРІВНА, письменниця
Василь ПОРТЯК, письменник
Леся ВОРОНИНА, письменниця, журналістка, лауреат літературних конкурсів "Книга року BBC -2012", Національного конкурсу "Краща книга України 2009"
Олександр КУЧЕРУК, директор Бібліотеки ім. О. Ольжича
Софія МАЙДАНСЬКА, письменниця, заслужений діяч мистецтв України
Віра АГЕЄВА, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка
Rita Kindlerová (Рита КІНДЛЕРОВА), перекладачка, лауреат Літературної Премії Григорія Сковороди, член Чеської асоціації україністів
Олесь ІЛЬЧЕНКО, письменник
Тарас МАРУСИК, журналіст, публіцист, перекладач, член Громадської ради при Комітеті з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, член Національних спілок журналістів і письменників
Раїса МОВЧАН, літературознавець, доктор наук, професор
Наталка БІЛОЦЕРКІВЕЦЬ, поет
Микола РЯБЧУК, віце-президент Українського ПЕН-клубу
Марина БИШЕНКО, студентка Карлового університету в Празі
Марина ПАВЛЕНКО, член Національної Спілки письменників України
Наталка ПОЗНЯК-ХОМЕНКО, журналістка
Людмила ТАРАН, музейник із 18-літнім стажем, письменниця, лауреат літературно-мистецької премії «Київ» імені Євгена Плужника
Наталя КЛИМЕНКО, музейник із 35-літнім стажем, поет, заслужений працівник культури України

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:55
28 березня 2024 12:51
27 березня 2024 13:59
26 березня 2024 16:08
22 березня 2024 15:13
21 березня 2024 13:33
19 березня 2024 17:34
18 березня 2024 10:50
14 березня 2024 11:30
12 березня 2024 16:19