Комітет з питань культури і духовності

 

 

114

 

25 квітня 2012 року

 

ГОЛОВУЄ:

Голова Комітету Яворівський Володимир Олександрович      

ПРИСУТНІ:

народні депутати України, члени Комітету з питань культури і духовності – Кендзьор Я.М., Косів М.В., Мовчан П.М., Деревляний В.Т., Кириленко В.А., Дем’янчук В.О., Федорчук Я.П.

 

працівники секретаріату Комітету:

Колесніченко-Братунь Н.Р., Бабенко В.О., Галюк Т.М., Грабчак К.К., Ревчук Н.В., Школик І.В.

 

ВІДСУТНІ:

Богословська І.Г., Ющенко П.А., Зубанов В.О.

ЗАПРОШЕНІ:

Список запрошених додається.

Порядок денний:

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства) (р.№ 10221, н.д. Ю.Мірошниченко).

2. Проект Постанови про відзначення 140-річчя з дня народження Василя Кричевського (р.№ 10307, н.д. П.Мовчан).

3. Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Запобігання нищенню історико-архітектурної спадщини столиці України» (н.д. Ю.Костенко, Я.Джоджик, І.Заєць).

4. Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Українська книга: реалії сьогодення та перспективи розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження» (н.д. П.Мовчан).

5. Про презентацію Міністром культури України М.Кулиняком основних положень законопроекту «Про гастрольні заходи в Україні».

6. Доповідь Міністра культури України М.Кулиняка про резонансні питання в галузі   культури.

 

І. СЛУХАЛИ:

Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства), внесений народним депутатом України Ю.Мірошніченком (реєстр.№ 10221).

 

Доповідає: Яворівський В.О.

 

ВИСТУПИЛИ:

Дем’янчук В.О., Деревляний В.Т., Косів М.В., Кендзьор Я.М. Мовчан П.М., Кириленко В.А., Федорчук Я.П.

 

УХВАЛИЛИ:

врахувавши пропозиції народних депутатів України – членів Комітету про відсутність на законопроект висновку Головного науково-експертного управління та чіткої позиції Міністерства культури України, відкласти розгляд зазначеного законопроекту.

 

ІІ. СЛУХАЛИ:

Про проект Постанови про відзначення 140-річчя з дня народження Василя Кричевського, внесений народним депутатом  України П.Мовчаном (реєстр.№ 10307).

 

Доповідає: народний депутат України П.Мовчан

 

ВИСТУПИЛИ:

Дем’янчук В.О., Яворівський В.О., Деревляний В.Т., Косів М.В., Кендзьор Я.М., Кириленко В.А., Федорчук Я.П.

 

УХВАЛИЛИ:

рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято шляхом голосування:

 

«За»7 (Яворівський В.О., Кендзьор Я.М., Косів М.В., Кириленко В.А., Мовчан П.М., Федорчук Я.П., Деревляний В.Т.);

«Проти»0;

«Утримались» – 1 (Дем’янчук В.О).

 

ІІІ. СЛУХАЛИ:

Про проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Запобігання нищенню історико-архітектурної спадщини столиці України», внесений народними депутатами України Ю.Костенком, Я.Джоджиком, І.Зайцем.

 

Доповідає: Яворівський В.О.

 

ВИСТУПИЛИ:

Дем’янчук В.О., Деревляний В.Т., Косів М.В., Кендзьор Я.М. Мовчан П.М., Кириленко В.А.

 

УХВАЛИЛИ:

підтримати ініціативу внесення зазначеного проекту Постанови на розгляд Верховної Ради України.

ІV. СЛУХАЛИ:

Про проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Українська книга: реалії сьогодення та перспективи розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження», внесений народним депутатом України П.Мовчаном.

 

 

Доповідає: народний депутат України П.Мовчан

 

ВИСТУПИЛИ:

Дем’янчук В.О., Яворівський В.О., Деревляний В.Т., Косів М.В., Кендзьор Я.М., Кириленко В.А., Федорчук Я.П.

 

УХВАЛИЛИ:

підтримати ініціативу внесення зазначеного проекту Постанови на розгляд Верховної Ради України.

 

V. СЛУХАЛИ:

Про презентацію Міністром культури України М.Кулиняком основних положень законопроекту «Про гастрольні заходи в Україні».

 

 

Доповідає: Міністр культури України М.Кулиняк

 

ВИСТУПИЛИ:

Яворівський В.О., Дем’янчук В.О., Деревляний В.Т., Косів М.В., Кендзьор Я.М. Мовчан П.М., Кириленко В.А., Федорчук Я.П.

 

УХВАЛИЛИ:

інформацію щодо основних положень законопроекту «Про гастрольні заходи в Україні» взяти до відома.

 

VІ. СЛУХАЛИ:

Доповідь Міністра культури України М.Кулиняка про резонансні питання в галузі культури.

 

Доповідає: Міністр культури України М.Кулиняк

 

У відповідь на звернення народних депутатів України – членів Комітету щодо ситуації навколо проекту Постанови Кабінету Міністрів України про деякі питання оплати праці установ, що мають статус національних та академічних, Міністр культури поінформував, що відповідне рішення про упорядкування умови праці працівників окремих галузей бюджетної сфери Міністерство культури не може підтримати. У зв’язку з тим, що фінансування культури завжди велося за залишковим принципом, подібна «уніфікація» призведе до погіршення фінансового забезпечення установ культури, що мають відповідний статус.

М. Кулиняк обіцяв сприяти ремонту Музею шістдесятництва у м. Києві та Кіровоградського обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л. Кропивницького.

Міністр також розповів про ситуацію, що склалася з картинами, переданими Національним художнім музеєм Кабінету Міністрів України. За його словами, картини Миколи Глущенка «Дніпровські далі» й «Село біля річки», які знаходяться у Кабінеті Міністрів України, згідно з результатами фахових експертиз є копіями. Мистецтвознавці припускають, що копії картин Глущенка виконані на початку ХХІ століття (ймовірно, у 2001–2002 роках).

Міністр повідомив, що далі цією справою будуть займатися правоохоронні органи. Вони повинні дати відповіді на питання: коли були створені згадані підробки і хто з посадовців був безпосередньо причетний  до цього.

Комітет поінформовано, що Міністерство культури України зобов‘язало всі національні музеї подати звітність щодо картин, які передано з музейних фондів для експонування до інших установ.

Крім того, щодо інших резонансних питань культурного життя України, зокрема: вітчизняного кінопрокату, дублювання фільмів українською мовою, розвитку музейної сфери, охорони культурної спадщини, Кулиняк М.А. запевнив, що жодних змін на рівні підзаконних нормативно-правових актів, які б звужували сфери застосовування української мови в кінематографії чи погіршували засади охорони культурної спадщини не приймалися і прийматися не будуть.

 

ВИСТУПИЛИ:

Яворівський В.О., Дем’янчук В.О., Деревляний В.Т., Косів М.В., Кендзьор Я.М. Мовчан П.М., Кириленко В.А., Федорчук Я.П.

 

УХВАЛИЛИ:

інформацію Міністра культури України М.Кулиняка про резонансні питання в галузі культури взято до відома.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку