Матеріали засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики від 24 квітня 2020 року

Опубліковано 23 квітня 2020, о 13:00

 Комітет 

 Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді України ухвалити в першому читанні за основу та в цілому як Закон проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», № 3377, внесений народними депутатами України Олександром Ткаченком, Євгенією Кравчук, Микитою Потураєвим та іншими.

Відповідне рішення ухвалене сьогодні, 24 квітня, під час засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Законопроект розроблений з метою актуалізації, вдосконалення правових відносин у багатьох сферах життєдіяльності, які зазнали змін у зв’язку із поширенням коронавірусу COVID-19.

Учасники засідання зазначали, що в Україні, як і у багатьох інших країнах світу, поширення коронавірусу COVID-19 спричиняє зниження ділової та економічної активності, обсягів виробництва, надходжень до державного та місцевих бюджетів, відтак зростає безробіття, погіршується соціально-економічний та психологічний стан суспільства. Органи державної влади мусять реагувати на ці виклики, згладжуючи негативний вплив пандемії.

Народні депутати - члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, які представлять різні депутатські фракції та групи у Парламенті, у складі робочої групи, створеної рішенням Комітету від 8 квітня 2020 року, напрацювали пакет законодавчих ініціатив, спрямованих на державну підтримку сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Законопроект за реєстр. № 3377 є одним з трьох таких поданих законопроектів.

За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект № 3377 до порядку денного сесії, а також прийняти його за основу та в цілому, виключивши пункт 2 частини 8 розділу І законопроекту (зміни до Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав»). Виключення цього пункту забезпечить право авторам отримувати творчу авторську винагороду (роялті) як особисто, так і через акредитовані організації колективного управління майновими правами.

Крім того, учасники засідання одноголосно підтримали законопроекти № 3379, № 3378, якими передбачено внесення змін до Податкового кодексу, Бюджетного кодексу та інших законів України щодо державної підтримки культури, малого бізнесу та креативних індустрій у зв'язку з дією заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Під час засідання наголошувалося, що з урахуванням тривалого періоду, необхідного для подолання креативними індустріями економічних наслідків, відтермінування низки положень деяких законів та законодавчих актів, а також доповнення чинних норм, що регламентують їхню діяльність, матиме позитивний ефект для креативних індустрій, які повинні зберегти, швидко відновити свою стабільну роботу та запобігти негативним наслідкам у майбутньому.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку