Комітет з питань культури і духовності за своєму засіданні 1 червня 2016 року, розглянувши зауваження і пропозиції суб’єктів права законодавчої ініціативи, ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» (щодо надання об’єктам підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу), реєстр. № 2129а, у другому читанні та в цілому.

Законопроект розроблено з метою взяття під особливу охорону об’єктів підводної культурної спадщини, на яких загинули люди, шляхом надання їм статусу Морських меморіалів. Перелік об’єктів підводної культурної спадщини зі статусом Морського меморіалу визначатиметься Кабінетом Міністрів України.

На таких об’єктах підводної культурної спадщини заборонятиметься будь-яка діяльність для комерційних цілей, що відповідає частині 7 статті 2 Конвенції про охорону підводної культурної спадщини, ратифікованої Законом України №164-V від 20.09.2006р.

На прохання одного з суб’єктів законодавчої ініціативи В.Єленського Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості) (реєстр. № 4128). В обговоренні взяли участь представники релігійних конфесій, Заступник Міністра культури України Т. Мазур, директор Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури А.В.Юраш.

Наголошувалось, що метою Закону є забезпечення релігійних громад правом на свідомий вибір та вільну і безперешкодну зміну підпорядкованості релігійним центрам. Його прийняття відповідатиме також рекомендаціям Венеціанської комісії та ОБСЄ.

Під час розгляду законопроекту було опрацьовано низку поправок до законопроекту. За результатами розгляду Комітет більшістю голосів ухвалив рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у першому читанні в редакції, яка була запропонована на засіданні Комітету.

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький зауважив, що при підготовці законопроекту до другого читання необхідно створити робочу групу за участі представників релігійних конфесій, Міністерства культури України, Міністерства юстиції України та інших експертів у сфері свободи совісті.

Текст рішення Комітету від 1 червня 2016 року:

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України

«Про свободу совісті та релігійні організації»

(щодо зміни релігійними громадами підлеглості)

(реєстр. № 4128)

 

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності на своєму засіданні 1 червня 2016 року (Протокол № 37) розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості) (реєстр. № 4128), внесений народними депутатами України В. Єленським, С. Войцеховською, П. Кишкарем, С. Тарутою, А. Лозовим, А. Герасимовим, І. Подоляк.

Метою зазначеного законопроекту є забезпечення представників релігійних громад правом на свідомий вибір, вільну та безперешкодну зміну підпорядкованості релігійним центрам для задоволення своїх релігійних потреб.

Народні депутати України – члени Комітету погоджуються щодо необхідності унормування процедури та механізму змін приналежності релігійних громад до діючих в Україні та за її межами релігійних центрів.

Учасники обговорення звернули увагу, що прийняття цього законопроекту врегулює проблему зміни підпорядкування релігійних громад у юридично-канонічних та організаційних питаннях, не обмежуючи при цьому конституційних прав віруючих громад України та не порушуючи існуючих церковно-канонічних норм і практик.

Комітет підтримав позицію Міністерства культури України, представників релігійних конфесій про прийняття доопрацьованої учасниками засідання редакції змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Вони внесені з урахуванням рекомендацій ОБСЄ та Венеціанської комісії щодо правосуб’єктності релігійних громад та громад, які дотримуються певних переконань.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості) (реєстр. № 4128) висловило низку зауважень і вважає, що зазначений законопроект за результатами розгляду у першому читанні доцільно відхилити (лист № 16/3-322/4128/61516 від  16.03.2016).

Комітет з питань запобігання і протидії корупції  у своєму листі щодо результатів здійснення антикорупційної експертизи законопроекту не знайшов корупціогенних факторів і зазначив, що законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства (лист № 04-19/17-911 від 01.04.2016р.).

Комітет з питань бюджету та Міністерство фінансів України вважають, що реалізація положень законопроекту не вплине на дохідну та видаткову частини державного бюджету і у разі прийняття відповідного закону він може набрати чинності згідно із законодавством (лист Комітету з питань бюджету від 19.04.2016р. № 04-13/8-964/95122).

За наслідками розгляду Комітет з питань культури і духовності рекомендує проект Закону про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» /щодо зміни релігійними громадами підлеглості/ (реєстр. № 4128), внесений народними депутатами України В. Єленським, С.Войцеховською, П. Кишкарем, С. Тарутою, А. Лозовий, А. Герасимовим, І. Подоляк прийняти за основу у запропонованій і погодженій на засіданні Комітету редакції:

«Внести до статті 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», такі зміни:

1)  Частину першу доповнити новим реченням такого змісту:

«Належність особи до релігійної громади визначає її самоідентифікація (ототожнення себе) із цією релігійною громадою. Підтвердженням цього є участь у релігійному житті конкретної релігійної громади.

2) Частину другу викласти у наступній редакції:

«Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом реєстрації нової редакції статуту (положення) або змін та доповнень до нього, ухвалених за згоди на таку зміну простої більшості осіб, присутніх на загальних зборах віруючих громадян, які належать до цієї релігійної громади. Рішення про затвердження нової редакції статуту або змін та доповнень до нього засвідчується підписами членів конкретної релігійної громади, присутніх на загальних зборах віруючих громадян із зазначенням їхніх паспортних даних. Правомочність загальних зборів віруючих громадян визначається на підставі рішення компетентного органу управління релігійної громади, передбаченого її статутом.»

Комітет також вважає за доцільне після прийняття Верховною Радою України відповідного рішення створити робочу групу для опрацювання зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, релігійних конфесій, експертів і громадськості з метою вироблення правого механізму змін підпорядкованості релігійним центрам.

Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Заступника голови Комітету з питань культури і духовності Єленського Віктора Євгеновича.

 

 

Додаток: - висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України – на 3 арк.;

- лист Комітету Верховної Ради України з питань бюджету – на 1 арк.;

- лист Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції – на 1 арк.

 

 

Голова Комітету                                                М. КНЯЖИЦЬКИЙ

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 15:30
02 травня 2024 12:56
01 травня 2024 14:43
01 травня 2024 12:51
29 квітня 2024 15:15
29 квітня 2024 13:21
25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05