24 квітня у приміщенні інформаційного агентства «Укрінформ» Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення провела круглий стіл на тему: «Медіа і ветерани: як знайти порозуміння і забезпечити підтримку». 

До розмови про особливості спілкування з ветеранами та їхні потреби задля повноцінного повернення до суспільного життя долучилися представники ветеранських організацій, громадських об’єднань, державних органів, медіа,  психологи.

Ставлення суспільства до ветеранів багато в чому залежить від медіа того, якими ми їх бачимо в етерах, на шпальтах, у гаджетах. На третій рік повномасштабної війни Національна рада помічає в інформаційному полі подання необ’єктивної інформації і негативні тенденції до применшення ролі військовослужбовців, зауважила голова медіарегулятора Ольга Герасим’юк. За її словами, можна спостерігати, зокрема, продумані російські впливи, які підривають довіру до сил безпеки й оборони і руйнують спільну згуртованість.

«Ця тема сьогодні дуже підсилюється дезінформаційними атаками. Один із напрямів атак дискредитація ветеранського середовища, наших ЗСУ, мобілізаційних процесів», — зауважила Ольга Герасим’юк.  

Суспільство справді потребує більше чути й бачити ветеранів, погодилась з висловленими тезами перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич. «Шлях ветерана довгий і тернистий. Він насичений випробуваннями та викликами. Цивільне населення України має бути готовим пройти цей шлях разом із ветеранками й ветеранами, адже від нашої підтримки та співпраці один з одним залежить якісна інтеграція учасників і учасниць бойових дій у соціум. Заради нашої безпеки вони віддають найцінніше здоровʼя та час. Тож ми повинні допомогти їм пройти цей шлях, віддячуючи за ризики, роботу та захист», прокоментувала народна депутатка.

Голова парламентського Комітету Микита Потураєв додав, що саме медіа «є тією сферою, де мають задаватися стандарти». Досвід соцмереж емоційний, а на рівні медіа зайві емоції треба відсіювати задля якісної комунікації і порозуміння.

Зараз в державі діє застарілий закон, який визначає поняття «ветеран» і відповідні державні політики. Нині Міністерство у справах ветеранів України працює над його оновленням, аби положення закону відповідали сучасним викликам і потребам, повідомила керівниця відділу взаємодії з громадськими об’єднаннями Єва Арустамян.

Серед рекомендації, що допоможуть медіа більш коректно висвітлювати теми, пов’язані з життям спільноти ветеранів(-ок) війни/ військовослужбовців(-иць), були названі:

не поширювати в інформаційному просторі образливих тверджень, некоректних висловлювань та стереотипів за ознакою належності до спільноти ветеранів(-ок) війни / військовослужбовців(-иць) України;

висвітлюючи життя ветеранів та учасників війни, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій, рекомендується дотримуватись принципів різноманіття та інклюзивності, використовувати людиноцентричний підхід;

використовувати нейтральну термінологію і не розповідати більше, ніж є насправді;

утриматись від узагальнень, категоричності та уникати маскувальних слів;

передбачити емоційний баланс: з одного боку, не викликати гіпертрофоване почуття жалю до військовослужбовців, не допускати надмірної драматизації подій і обставин, а з іншого не героїзувати їх понад міру, висвітлювати супутні події війни максимально виважено та об’єктивно;

вживати в матеріалах коректні номінації / термінології.

Рекомендаціями для медіа, особливо військових журналістів, як працювати з пресофіцерами у зоні бойових дій, поділився Ілля Євлаш, речник Повітряних сил Збройних Сил України. Він наголосив на таких аспектах:

бути толерантними та етичними;

не ставити травмівних запитань;

не запитувати воїнів про етичну складову у їхній службі.

Ілля Євлаш також закликав медіа пам’ятати про необхідність досліджувати, уточнювати інформацію і про потребу бути обережними з повідомленнями про загибель військовослужбовців, щоб їхні родичі не дізнавалися про трагічну подію з медіа. Важливо, крім того, убезпечити військових від будь-якої можливості розкриття їхніх особистих даних чи даних про їхні родини.

Про те, як писати про ветеранів / ветеранок, чого варто уникати та на чому більше зосереджуватися, розповіла Юлія Пустова, фахівчиня Українського ветеранського фонду. Зокрема, експертка звернула увагу, що ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) не є проблемою лише ветеранів, і він трапляється не у всіх військових. Тож не варто переносити на всю групу такі узагальнення про можливий стан людей.

До оцінки підготовлених Національною радою пропозицій щодо критеріїв віднесення інформації до дискримінаційної стосовно ветеранів/ветеранок та учасників/учасниць війни долучиться «Veteran Hub». Напрацьовані пропозиції надалі будуть передані органам спільного регулювання, які розроблятимуть кодекси мовлення.

 

Використано фото та текст пресслужби Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

Обговорення відбулось у межах проєкту «Компетентні медіа — демократичне і толерантне суспільство». Цей проєкт медіарегулятора спрямований на утвердження в суспільстві толерантного ставлення до осіб і окремих груп українського населення, подолання стереотипних уявлень, поглиблення медіаосвіти і медіаграмотності, сприяння розвитку якісної журналістики та виконанню медіа законодавчих вимог.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 15:16
03 травня 2024 10:17
02 травня 2024 15:30
02 травня 2024 12:56
01 травня 2024 14:43
01 травня 2024 12:51
29 квітня 2024 15:15
29 квітня 2024 13:21
25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04