2 травня 2024 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики заслухав представників Національної суспільної телерадіокомпанії України, Комітету з питань свободи слова, Міністерства культури та інформаційної політики України, фахівців медіа і громадського сектору. Передумовою для скликання засідання стала інформаційна кампанія щодо фінансування та діяльності Суспільного.

За словами голови Наглядової ради НСТУ Світлани Остапи, останні два тижні відбуваються спроби дискредитувати Суспільне і позбавити мовник вечірнього слота у Загальнонаціональному інформаційному телемарафоні «Єдині новини».

Світлана Остапа прокоментувала заяви, які поширюються в інфополі, щодо низького охоплення мовника, кількості працівників медіахолдингу загалом та кількості заброньованих працівників, про заробітну плату голови наглядової ради НСТУ, про те, що 1,5 млрд грн виділяється Суспільному на телемарафон, а існування Суспільного є недоцільним тощо. Як зауважила голова Наглядової ради мовника, ці твердження не є правдою, адже:

— понад третина населення України споживає новини Суспільного (результати соціологічного дослідження «Барометр довіри до новин Суспільного»), компанія має понад 10 млн підписок на диджитал-платформах, мільйонні перегляди документальних проєктів в ютубі;

у штаті АТ «НСТУ» працює 3665 працівників. З них заброньовано 405. Тобто трохи більше ніж 11 відсотків, що не є високим показником для підприємства критичної інфраструктури;

голова та всі члени наглядової ради Суспільного мовника працюють безоплатно;

з 1,5 млрд грн, якими Держбюджет фінансує телемарафон, Суспільне жодних коштів не отримує, а виробляє свій слот в телемарафоні «Єдині новини #UA разом» власним коштом;

існування Суспільного обов’язок України перед нашими міжнародними партнерами та одна з передумов вступу України до Європейського Союзу.

Голова правління Суспільного Микола Чернотицький закцентував на активній співпраці НСТУ з Європейською мовною спілкою. За весь час з початку повномасштабного вторгнення 1793 сюжетів Суспільного поширили 132 715 разів на 22 каналах 79 мовників-членів ЄМС. Крім того, згідно з дослідженнями ІМІ, ГО «Детектор медіа», Суспільне тримає позицію серед лідерів з дотримання стандартів професії.

Роботу Суспільного мовлення як зразкову відзначили у Парламентській Асамблеї Ради Європи. Про це розповіла заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань інформаційної політики та євроінтеграції Євгенія Кравчук. «У резолюції ПАРЄ, прийнятій пів року тому, Суспільний мовник України назвали як приклад іншим суспільним мовникам Європи», підкреслила парламентарка. Євгенія Кравчук нагадала, що реалізація реформи суспільного мовлення і роздержавлення медіа — це частина євроінтеграційного процесу, важливою складовою якого є незалежність суспільного мовника. Ба більше, держава має гарантувати Суспільному конкретну бюджетну підтримку, яку зараз, в умовах воєнного стану, неможливо виконати, адже це відсоток від видатків (не менше ніж 0,2 відсотка видатків загального фонду Держбюджету України за попередній рік).

Про фінансування говорив також член Комітету Володимир В’ятрович. «На жаль, з року в рік ми недофінансовуємо Суспільне, тому всі народні депутати, навпаки, мають докладати зусиль, аби реалізовувався закон і Суспільне належно фінансувалось. Другий важливий аспект, за яким ми маємо пильнувати, це незалежність Суспільного»,  — сказав Володимир В’ятрович. На думку політика, після Євромайдану 2014 року потужним і правильним кроком до євроінтеграції України став саме розвиток Суспільного, і цей здобуток треба зберегти.

Народна депутатка Софія Федина відзначила роботу мовника у протидії дезінформації. «Абсолютно унікальна серія про те, як московська федерація заповнювала наш інформаційний простір у всіх можливих сферах: починаючи з історії, культури і закінчуючи нашим сьогоденням. І такий наступ на Суспільне, що протидіє дезінформації, дає підстави думати, що тут є централізовані деструктивні і антидержавні впливи», — наголосила Софія Федина.

За результатами засідання Комітет ухвалив дві Заяви.

Першою Заявою Комітет звертається до всіх органів влади та посадових осіб щодо неприпустимості тиску на Суспільне мовлення і неприпустимості поширення неправдивої інформації про роботу НСТУ. Комітет закликає сприяти роботі Суспільного мовника та обстоювати для нього необхідне фінансування, яке передбачене законом.

У другій Заяві Комітет наголошує на дотриманні свободи слова і свободи медіа, а також на необхідності забезпечення громадян безперешкодним доступом до верифікованої інформації, що поширюється всіма каналами, які працюють за журналістськими стандартами.

Голова Комітету Микита Потураєв запевнив, що Комітет, беззаперечно, підтримуватиме Суспільний мовник, що зазнав дезінформаційної атаки, та обстоюватиме недопущення фінансового, політичного чи будь-якого іншого тиску на НСТУ.

Запис засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 13:11
16 травня 2024 11:45
14 травня 2024 12:07
13 травня 2024 16:44
10 травня 2024 14:55
10 травня 2024 14:37
09 травня 2024 17:00
07 травня 2024 15:24
03 травня 2024 15:16
03 травня 2024 10:17