Питання фінансування дітей, які перебувають в будинках дитини, буде вирішено

Комітет
11 жовтня 2024, 13:20

9 жовтня за ініціативи заступника голови Комітету Павла Сушка відбулась робоча нарада щодо фінансування будинків дитини у 2025 році. До обговорення долучились представники Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоровʼя України, Національної служби здоровʼя України, Міністерства соцполітики України, Державної служби України у справах дітей, Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей.

«Нагадаю, у Державний бюджет на 2025 рік не було закладено коштів на фінансування дітей, які перебувають в будинках дитини. Тому Комітет з питань інформаційної та гуманітарної політики подав відповідну поправку до проєкту Закону України про державний бюджет на 2025 рік. Детально пояснив, чому має бути збережена субвенція на 2025 рік», — зазначає Павло Сушко.

Депутат поінформував, що станом на сьогодні не всі будинки дитини трансформовані. У цих закладах перебуває 1400 дітей, з них більше ніж 700 мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Утримання та виховання цих дітей відповідно до статті 52 Конституції України покладено на державу.

«Безумовно, діти мають зростати в сімейному оточенні. Але діти не винні, що до цього часу не реалізовано Стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Також з 2023 року не виконано вимоги Постанови КМУ № 78, яка передбачала затвердження до 28 лютого 2023 року плану заходів із повернення дітей, які перебувають в будинках дитини, до родин або влаштування до сімейних форм виховання. Діти не мають втратити фінансування з боку держави через те, що досі не забезпечено зростання кількості сімейних форм виховання, не усунені проблеми в сфері усиновлення»,  — переконаний народний депутат.

Павло Сушко нагадав, що до перехідних положень нового Закону України «Про дошкільну освіту» внесено норми, які забезпечують трансформацію будинків дитини. Парламент ухвалив цей Закон 6 червня.

«Відтепер, завдяки Парламенту, є законодавчо закріплений обовʼязок провести трансформацію будинків дитини та закладено конкретний шлях трансформації. А оскільки досі в цих закладах перебувають діти, то  до моменту створення альтернативи для дітей  немає жодної причини припиняти фінансувати будинки дитини. Дійшли з усіма учасниками наради згоди, що фінансування має бути продовжено, а Міністерство соцполітики України, Державна служба України у справах дітей, Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей у цей час докладуть всіх зусиль, щоб діти були влаштовані в родини. Щоб було створено достатню кількість патронатних родин, прийомних родин та ДБСТ. Діти мають зростати в сімейному оточенні!» — резюмував Павло Сушко.