«Культура – не лише будівельний матеріал нації, а й могутня зброя»: творча спільнота проголосила Маніфест Культнаступу

10 жовтня 2024, 12:05

9 жовтня у Києві відбувся «Форум Культнаступу». Подія пройшла за участі представників громадського сектору, культурних індустрій, митців, військових, представників Уряду та Верховної Ради України, зокрема Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Мета ініціативи — об’єднати зусилля влади, громадянського суспільства і культурних індустрій для наступальної культурної політики, що передбачає безповоротне звільнення культурно-інформаційного простору від російського впливу і активне просування українських інтересів у світі.

Цю ідею закладено у проголошеному під час форуму Маніфесті Культнаступу, в якому, серед іншого, йдеться, що культурно-інформаційний простір є надважливим полем бою, а наступальна культурна політика — необхідною передумовою нашої перемоги.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, один зі спікерів заходу, зазначив, що поділяє Маніфест та долучиться до його підписання. «Культура — це насамперед вміння розповісти про себе історію»,  — сказав політик. Водночас, на його думку, українська культурна спільнота має бути жорсткішою в обстоюванні своєї ролі в державотворенні, коли йдеться про держбюджет. Депутат нагадав, що понад тридцять років культура фінансується «за залишковим принципом», і на сьогодні ми бачимо, що непохитної позиції Комітету, на жаль, недостатньо. 

Голова підкомітету з питань культури Микола Княжицький акцентував на демографічній ситуації. «Російська агресія проти України мала і продовжує мати також демографічні цілі: знищення якомога більше активних українських патріотів, знищення українства і всього українського на окупованих територіях. Їхня логіка така: той, кого можна русифікувати, має бути зросійщений. Особливо це стосується дітей», — наголосив парламентар.

Учасники дискусії єдині у думці, що обмеження російського впливу уже недостатньо, що країна має демонструвати потужний власний контент, який представлятиме нас у світі. «Вихід на наступний рівень вимагає зосередження ресурсів на створені і просуванні нового українського культурного продукту, зокрема в світі. Без цього ми не втримаємося навіть на цьому рівні, а впадемо на нижчий, де знову Україну заливатиме російська культура», — прокоментував народний депутат Володимир В’ятрович.

На заході також порушили питання української мови, яка має всі перспективи стати 25 мовою Європейського Союзу. Для прикладу, обговорили ситуацію з українськомовним ютубом, де серед популярних відео ще залишається російськомовний контент. Останнім часом серед популярних відео приблизно половина українськомовних. «І це насправді дуже добре. Бо коли ми створили канал у 2020 році, що начебто не так і давно, то там було максимум одне-два українськомовних», — поділився Владлен Мараєв, історик, автор каналу «Історія без міфів».

Заступниця голови профільного Комітету Євгенія Кравчук нагадала, що росія ухвалила спеціальну стратегію культурної експансії, яка передусім спрямована на окуповані території. «Туди вливаються величезні бюджети, завозяться книжки, в кожній музичній школі є повний набір музичних інструментів. Але не варто забувати, що наш ворог і армію свою фінансує більше, бо має можливості», — сказала депутатка. За її словами, так звана велика російська культура провалилась, бо «культура виховує нормальних людей. А ця культура не змогла виховати нормальних людей, адже до нас приходять воєнні злочинці».

Під час панелі говорили і про свідомий підхід українців до виховання дітей.  «Усі такі дискусії мають бути у контексті: яким має бути культурний продукт, щоб він був конкурентоздатним… На жаль, в українськомовних батьків ростуть російськомовні діти», — наголосила Євгенія Кравчук. Це відбувається, зокрема, тому, що батьки часто навіть не вмикають мультики дітям українською і не контролюють, якою мовою дитина споживає контент. Тому, на думку учасників панелі, в українців має бути рефлексія й усвідомлення таких дій. Важливими також є культурні обміни та вивчення іноземних мов, що сприятиме поширенню голосу України у світі.

 

Форум організований ініціативами «Культнаступ» та «Мова об’єднує». Приєднатись до підписання маніфесту можна тут.

Запис форуму