Україна — серед світових лідерів за темпами оцифрування архівних документів

Комітет
27 вересня 2024, 15:31

25 вересня за ініціативи Державної архівної служби України в «Укрінформі» відбувся круглий стіл на тему: «Україна світовий лідер за темпами оцифрування архівів». У заході взяла участь заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук.

Як зазначив очільник Укрдержархіву Анатолій Хромов, у 2023 році українські архіви виготовили понад 21 мільйон цифрових копій документів і вийшли на топові позиції у світі за швидкістю оцифрування.

Загалом картина має такий вигляд (передові держави за темпами оцифрування архівних документів у 2023 році):

Фінляндія  34,2 млн;

Україна  понад 21 млн;

Німеччина  приблизно 21 млн;

Ізраїль  понад 18 млн;

Норвегія  18 млн;

Індія   до 15 млн;

Узбекистан  14,7 млн;

Велика Британія  12,5 млн;

Малайзія  понад 10,0 млн.

«Чи знали Ви, що наша Державна архівна служба України фактично на 2 місці у світі за темпами оцифрування документів? Так, ми відстаємо в оцифруванні загалом, але що стосується Національного архівного фонду, то Україна попереду таких країн, як Ізраїль та Норвегія», — написала Євгенія Кравчук.

На жаль, з 2014 року багато архівів втрачено через російську окупацію територій. Значно менше держава втратила після 2022 року, бо цифрові копії дають можливість зберегти багато інформації.

«Під час виступу підкреслила, що архіви   це дуже цікаво, це частина нашої дипломатії. Люди з різних країн світу починають цікавитись своїм походженням і хочуть знайти предків, які, наприклад, з України, бо ми на слуху та у фокусі уваги. І співпраця в цьому напрямку з Family Search International дуже важлива. Важливий нюанс, користування архівом (копії документів, надання інформації) приносить гроші в бюджет України», — додала депутатка.

За її словами, оцифрування і виставки документів, які підтверджують дипломатичні стосунки Української держави початку XX ст. і Український визвольний рух, це також частина дипломатії. Парламентарка розповіла про Міністра закордонних справ України Андрія Сибігу, який показував держсекретарю США Ентоні Блінкену документи, що повʼязують Україну, США та Велику Британію.

У планах депутатів спільно з Держархівом є спеціальна виставка для Швейцарії. Експозиція висвітлюватиме понад столітній звʼязок УНР та Швейцарії.

«Хочу подякувати Анатолію Хромову, усім донорам, які допомагають фінансово, і людям які працюють в архівах. Ви даєте можливість архівній справі розвиватись!» — наголосила Євгенія Кравчук.