У Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики проаналізовано проєкт Державного бюджету на 2025 рік

Комітет
16 вересня 2024, 13:07

У межах предметів відання Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики проаналізував планові показники державного та місцевих бюджетів, враховані при формуванні проєкту Державного бюджету України на 2025 рік. Зокрема, розглянуто заплановані видатки для культури, медіа, на соціальний захист сім’ї та дітей.

Це попередній аналіз, надалі проєкт буде вивчено на засіданні Комітету.

1. Культура та мистецтво

Проєктом Зведеного бюджету України на 2025 рік прописано зменшення номінальних видатків на культуру і мистецтво на 0,4%. Водночас цей показник передбачає збільшення фінансування з місцевих бюджетів (+ 813,9 млн грн) і зменшенням видатків з Державного бюджету (- 914 млн грн).

Так, у наступному році можна очікувати стагнацію сфери культури та мистецтв.

2. Медіа

Проєктом Зведеного бюджету України на 2025 рік передбачено подальше зростання видатків для медіа на 3,49 %. Левова частка видатків проводиться через державний бюджет України. Зростання у 2025 році пов’язано зі збільшенням фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України (КПКВК 3802080) на 325 млн грн.

3. Соціальний захист сім’ї та дітей

Насамперед варто зауважити, що рівень агрегування даних, які надаються при внесенні проєктів державного бюджету України, унеможливлює аналіз соціального захисту саме сім’ї та дітей, тому дані аналізуються з урахуванням також соціального захисту молоді та деяких інших категорій населення.

У Зведеному бюджеті України 2023 року було проведено рекордний обсяг номінальних видатків на соціальний захист сім’ї, дітей, молоді та інших окремих категорій громадян (183,9 млрд грн). Що пов’язано насамперед з воєнними викликами для України. У 2024 році планується їхнє зменшення на 20,4 %, проєктом Зведеного бюджету України на 2025 рік зменшення ще на 6,53 %.

Державний бюджет України. Деякі показники запланованих видатків із загального фонду:

Міністерству культури та стратегічних комунікацій України передбачено видатки обсягом 10 059 млн грн, що на 0,8 % більше, ніж у 2024 році.

Державному агентству України з питань кіно видатки зменшено на 74,4 % (з 620,4 до 159,1 млн грн);

► Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення передбачено зменшення фінансування на 3,1 %;

► Державній службі України у справах дітей зменшення на 1,6 %;

► Державному агентству розвитку туризму України зменшення на 1,5 %;

► Державній архівній службі України зменшення на 1,0 %;

► Державній службі України з етнополітики та свободи совісті передбачено збільшення видатків на 0,6 %;

► Уповноваженому із захисту державної мови збільшення на 34,9 %.

Частину запланованих видатків прокоментувала заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук.

Депутатка закцентувала на показниках інститутів, які належать до сфери культури.

Український культурний фонд 145,7 млн грн;

Український інститут книги 178,6 млн грн;

Український інститут (суміжний інститут, який відповідає за культурну дипломатію) 65,2 млн грн.

«Останнім часом дуже багато правильних меседжів щодо важливості культурної дипломатії, поширення українських наративів, можливості України транслювати свою культуру. АЛЕ для цього потрібні інституційні спроможності, яких в запропонованому бюджеті НЕ дуже багато», — написала Євгенія Кравчук.

Український інститут книги: зменшення фінансування з 466 млн грн (2024 рік) до 178,6 млн грн (2025 рік).

«Це очевидно свідчить, що уряд не бачить продовження програми сертифікатів для тих, кому виповнилось 18 років, і це дуже сумно. Ще більше сумно, що досі не затверджена нормативка на цей рік, і ми ризикуємо просто втратити ті гроші, які були закладені в бюджеті 2024. Не звертаючи уваги на те, що і Парламент, і Президент свою частину виконали ще на початку літа. Та час ще є, і сподіваємось — програма буде реалізована, але тоді незрозуміло, чому ті, кому виповниться 18 у 2025 році, не отримають сертифікат», — зазначила політикиня.

Український культурний фонд: зменшення фінансування з 215,7 млн грн (2024 рік) до 145,7 млн грн (2025 рік). За словами Євгенії Кравчук, цього недостатньо. Майже третина йде на заробітні плати. На проєкти залишається невелика сума, а це основна грантова інституція для різних сфер, подій, досліджень, підтримки митців

Український інститут: зменшення з 80,2 млн грн (2024 рік) до 65, 2 млн грн (2025 рік). «Так багато говорили про культурну дипломатію, але це не підкреслено бюджетом. Цього бюджету вистачить лише на заробітні плати та комуналку, а на проєкти лишається 700 тис. грн. Звичайно, для усіх трьох інституцій необхідно залучати донорів. Звичайно, наш Комітет подаватиме правки і пропозиції. Але якщо нам самим не потрібна культурна ідентичність і культурний продукт, то чому вони мають бути більш потрібними нашим партнерам?» — поділилась заступниця голови Комітету.

З повною інформаційно-аналітичною довідкою про бюджетне фінансування предметів відання Комітету можна ознайомитися за посиланням.