Члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики вшанували пам'ять депортованих українців Закерзоння

Комітет
09 вересня 2024, 13:00

8 вересня минає 80 років від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини.
Майже пів мільйона мешканців цих регіонів примусово позасудово переселили до УРСР у 1944–1946 роках. Це здійснили комуністичні режими СРСР і Польщі із застосуванням репресій, конфіскації майна, обмеження політичних, соціальних, економічних і культурних прав людей. До 1951 року рідних домівок позбавили приблизно 750 тисяч українців.

Памʼять жертв геноциду українського народу вшанували у Луцьку. У заході Волинського обласного товариства «Холмщина» взяла участь перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич.

«Говорили про необхідність створення музею памʼяті. А також мені вручили звернення до Верховної Ради України з вимогою поставити на друге читання законопроєкт № 2038. Дякую усім, хто прийшов на віче памʼяті. І особливо Владиці Михаїлу, священникам, семінаристам за службу», — поділилась політикиня.

У Львові до роковин сумної події відбулось молитовне віче.
До вшанування долучилась народна депутатка, членкиня Комітету Софія Федина.

Парламентарка нагадала, що непокаране зло повертається, множиться і стає сильнішим. Московська федерація і далі депортує, знищує людей, окуповуючи території. Тому злочин має бути засуджено — заради нашого минулого і заради нашого майбутнього. На найвищому рівні це може зробити Верховна Рада, ухваливши законопроєкт № 2038.

«…Важливо пам'ятати, поширювати, приходити, щоб пам'ять передавалась, і ми якомога швидше добились відновлення історичної справедливості», — написала Софія Федина.