До Центрального державного архіву на постійне зберігання передано колекції документів Фундації імені Івана Багряного

Комітет
20 серпня 2024, 15:30

Ми є. Були. І будем ми! Й Вітчизна наша з нами

До урочистої презентації перших двох надходжень в Україну документів Фундації Імені Івана Багряного, зібраних українською діаспорою в США, сьогодні долучились народні депутати із Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич, Євгенія Кравчук та Єлізавета Богуцька. Всього буде передано 22 коробки документів.

Фундацію імені Івана Багряного засновано у 1996 році в Торонто (Канада) з метою поширення інформації про Україну, популяризації творчості Багряного та інших українських митців діаспори задля реалізації визвольних процесів в Україні. Коли Фундація виконала свою місію, її очільники ухвалили рішення передати увесь накопичений документальний комплекс на постійне зберігання до архівної установи України.

Першою головою Фундації стала меценатка і громадська діячка Галина Воскобійник. За роки існування було зібрано значний масив різноманітних документальних джерел.

Під час презентації демонстрували не лише доробки І. Багряного, а й М. Лівицького, Г. Китастого, О. Пошиваника та ін.

Також були представлені:

— листи українців з таборів біженців, зокрема і до першої леді США Е. Рузвельт з проханням не повертати їх до СРСР;

— машинописні тижневики «Українець», що видавались та розповсюджувались на кораблях, на яких українські емігранти діставались до нових країн проживання;

— карти із зазначенням ймовірних поселень українців;

— довідники та посібники для українців, що обрали для еміграції Канаду, Німеччину, Велику Британію, Нідерланди тощо.

Очільник Укрдержархіву Анатолій Хромов наголосив, що з-за кордону в Україну передається одна з найбільших документальних колекцій, і це демонструє спроможність нашої країни приймати такі документи на державне зберігання завдяки наявності висококваліфікованих фахівців архівної справи та належної матеріально-технічної бази.

Усі ці документи дають уявлення про багатство, різноманітність та виняткову цінність отриманої колекції, тому це є безпрецедентна подія останнього десятиліття, зважаючи на обсяг та цілісний характер архівного зібрання, що надходить в Україну.

Поетапне переміщення колекцій з Архіву-Музею імені Дмитра Антоновича Української Вільної Академії Наук (США) до Центрального державного архіву громадських об’єднань та україніки відбулось за ініціативи Державної архівної служби України та за підтримки й безпосередньої участі Міністерства закордонних справ України, Посольства України в Сполучених Штатах Америки.