За духовну незалежність України: Парламент ухвалив в цілому Закон України «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій»

Комітет
20 серпня 2024, 13:23

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» (проєкт про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій № 8371).
Метою документа є заборона діяльності в Україні Російської православної церкви і релігійних організацій, афілійованих з нею.

Суть питання: Сьогодні РПЦ — інструмент російського впливу та пропаганди. З ухваленням Закону Україна робить ще один крок до захисту свого населення від терористичної ворожої пропаганди, закликів до насильства і геноциду, що поширюються РПЦ. Маємо зупинити будь-які дії з боку російської федерації зі зловживання релігією та спотвореними православними традиціями, з нав’язуванням злочинних наративів. Нагадаємо, Російська православна церква безапеляційно підтримує війну Росії проти України.

Згідно з Законом, діяльність релігійних організацій, афілійованих з РПЦ, не допускається, такі організації припиняються у встановленому законом порядку. Перелік цих організацій затверджується наказом ДЕСС та оприлюднюється на офіційному вебсайті служби. Крім того, РПЦ не може бути власником, учасником юридичних осіб, зареєстрованих в Україні.

Важливою новелою є зміни до статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» щодо заборони передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку. Тепер така заборона не розповсюджуватиметься на релігійні організації: вони зможуть брати в безоплатне користування або позичку державне чи комунальне майно, яке є культовим, з метою проведення богослужінь та забезпечення інших видів релігійної практики.

Передбачено заборону пропаганди ідеології «русского міра», зокрема забороняється використання релігійних організацій для просування цієї ідеології.

Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування, крім доручення КМУ та положень щодо внесення змін до КАСу.

 Редакція законопроєкту