48 країн заявили про підтримку України під час засідання Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Комітет
24 липня 2024, 16:16

Україна вперше бере участь у засіданні Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Засідання проходить у Нью-Делі (Індія) з 21 по 31 липня. Нашу державу представляє делегація на чолі із заступницею Міністра культури та інформаційної політики Анастасією Бондар.

Під час першого дня роботи 46 країн світу (ще 2 країни долучилися згодом) рішуче заявили про підтримку України, засудивши цинічні дії росії проти української культурної спадщини.

У Заяві, серед іншого, наголошується, що агресивні дії російської федерації порушують основні цінності та цілі Організації, а також Конвенцію 1972 року.

Також міститься заклик до рф негайно припинити всі незаконні бойові дії проти України, вивести всі свої збройні сили та поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

За словами представниці Департаменту культурної спадщини профільного Міністерства Ліни Дорошенко, українська делегація актуалізувала інформацію щодо ситуації з об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Херсонес Таврійський та його хора».

За даними ІА НАНУ діяльність на території пам’ятки світового значення  «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора», яку проводить окупаційний режим із 2014 року, натепер призвела до знищення найперспективніших в науковому і експозиційному плані ділянок пам’ятки — міста Херсонес на площі 80 215 кв. м., пошкодження нецільовим використанням (театр опери і балету) площі до 4 тис. кв.м пам’ятки.

Знахідки із зазначених археологічних робіт не надходили на зберігання до музейного фонду України, їх теперішнє місцеперебування невідомо.

Крім того, на засіданні Комітету Всесвітньої спадщини:

— сфокусували увагу на наслідках руйнування греблі  Каховської ГЕС у контексті шкоди для культурних цінностей;

— окреслили потенційно негативні впливи на об'єкти від обстрілів (звукові та вибухові хвилі);

— закликали міжнародну спільноту посилити моніторинг та документування фактів руйнування культурної спадщини України;

— закликали до змін та адаптації процедур і протоколів до таких актуальних викликів сьогодення у світі, як війни та військові конфлікти.

«Ми вдячні за солідарне рішення на підтримку України», — прокоментувала перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич.