Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики засуджує знищення окупаційною владою Хрестовоздвиженського храму ПЦУ в Криму

Комітет
23 липня 2024, 13:44

21 липня 2024 року в місті Євпаторія представники окупаційної влади розпочали демонтаж Хрестовоздвиженського храму Православної Церкви України. Цьому передувало винесення у 2019 році незаконного рішення окупаційного Євпаторійського міського суду про знесення цієї споруди.

За даними прокуратури АР Криму та Севастополя, вже знято купол храму і розібрано його верхню частину.

«Цей невеличкий дерев’яний храм або церква-каплиця, як її називали парафіяни, зводилася силами громади. Він побудований за типовим проєктом давнього західноукраїнського храму — всі елементи були зроблені вручну, його "зібрали" без використання цвяхів, скоб та інших елементів, які використовуються в сучасних умовах. За задумом цей храм в Євпаторії мав стати також єдиним у Криму музеєм давньої української ікони. Окупанти вилучили всі старовинні ікони, які перебували у храмі, ще у 2014-му. Тепер черга дійшла і до ліквідації самого храму», — повідомила Православна Церква України.

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики засуджує геноцидну політику російської федерації, спрямовану на знищення всього українського, зокрема релігійних будівель. Як підкреслює прокуратура півострова, Хрестовоздвиженський храм ПЦУ є останнім українським храмом в Криму.

Такі дії грубо порушують вимоги статті 147 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, яка забороняє руйнування власності, не виправдане воєнною потребою, а також статті 56 Гаазького положення про закони і звичаї війни 1907 року, що прямо забезпечують захист релігійних установ від захоплення, знищення або навмисного пошкодження.

У лютому Україна надіслала до Міжнародного кримінального суду інформаційне подання щодо злочинців російської окупаційної влади проти релігійних груп у Криму. Це подання містить докази системності переслідувань та тиску на релігійні громади в Криму, серед яких — знищення храмів Кримської єпархії Православної Церкви України.

Демонтаж Хрестовоздвиженського храму ПЦУ — черговий доказ репресивних дій росії проти релігійних груп на окупованих територіях.


Інфографіка: Інститут релігійної свободи