Досвід Волинського краєзнавчого музею варто примножувати та ділитися ним з іншими музейними закладами України: про другий день виїзного засідання Комітету у Волинській області

Комітет
15 липня 2024, 10:30

13 липня, у другий день виїзного засідання Комітету на Волині, парламентарі побували у давньому Олицькому замку.

До розквіту замку і самої Олики свого часу доклалися князі Радзивілли. Зокрема, завдяки їм містечко отримало Магдебурзьке право та стало привабливим центром для торгівлі.

У якому стані об’єкти Олицького замку в наші дні, народні депутати і фахівці Міністерства культури та інформаційної політики з’ясовували у супроводі очільника Олицької громади Олександра Прендецького та інших представників місцевого самоврядування і місцевої влади. 

«Олика — це одна із перлин Волинського краю, багата на історичні та культурні пам’ятки. Усі вони потребують належних умов для збереження та дослідження. Досвід Волинського краєзнавчого музею щодо збереження історичних пам’яток та використання їх у розвитку туристичного потенціалу регіону і територіальних громад варто примножувати та ділитися з іншими музейними закладами України», — вважає перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич.

Комітет може констатувати, що роботи з відновлення попереду ще багато. Частина робіт раніше проводилась під егідою національного проєкту «Велика реставрація», проте війна поставила активну реставрацію на паузу.

Водночас є поле для дослідження на прикладі Волинського краєзнавчого музею досвіду збереження культурної спадщини та використання її для промоції регіону і територіальних громад.

Депутати обговорили можливість залучення донорів до відбудови та збереження цієї пам’ятки історії, а також Колегіального костелу Пресвятої Трійці та стародавнього Костелу св. Петра і Павла, що розташовані поруч.

Невеличкий Костел св. Петра і Павла, датований серединою XV століття, можливо, є найстарішим костелом в Україні. Пам’ятка ще не відреставрована.

У селищній раді Олики заслухали презентацію та напрацювання громади у сфері туризму.

Також парламентарі відвідали на Волині Старе польське кладовище із каплицею Нововейських і пам’ятку оборонної архітектури  Луцьку в'їзну браму, культурно-археологічний центр «Пересопниця» (Музей Першокниги) в Рівненській області.

«Україна прекрасна. Європейська. І чекає на повернення в європейську родину. Продовжимо в Комітеті гуманітарної та інформаційної політики працювати над збереженням української культурної спадщини», — зазначила заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук.

За підсумками засідання буде ухвалено рекомендації Комітету щодо подальшого розвитку сфери культури. Дякуємо всім причетним до організації засідання й усім небайдужим громадянам, що плекають культуру свого краю.

Про перший день роботи Комітету на Волині читайте тут.

Захід відбувся за організаційної підтримки Програми USAID РАДА: наступне покоління, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку та впроваджується ГО «Інтерньюз-Україна».