Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав законопроєкт про здійснення військового поховального ритуалу

Комітет
21 червня 2024, 12:16

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув законопроєкт щодо забезпечення здійснення військового поховального ритуалу під час почесного поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі (реєстр. № 11271, н.д. А. Дубнов та ін.). Реєстрації проєкту передувала низка фахових дискусій з питань меморіалізації пам’яті російсько-української війни, проведених за участі парламентарів, урядовців, Українського інституту національної пам’яті та громадськості.

Сьогодні на своєму засіданні Комітет рекомендував Верховній Раді України ухвалити законопроєкт № 11271 за основу та в цілому в редакції Комітету. Нагадаємо, меморіальне кладовище побудують в селі Гатне на Київщині. За словами представників Міністерства ветеранів України, перші церемонії поховань можуть відбутися вже цього року.

Далі народні депутати обговорили проєкт Закону про захист послуг, що надаються із застосуванням системи умовного доступу, доопрацьований у Комітеті. Ініціативу розроблено з метою наближення законодавства України до права Європейського Союзу на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС щодо заходів проти незаконних пристроїв, які надають несанкціонований доступ до захищених медіасервісів.

Комітет вирішив подати на розгляд Парламенту проєкт Закону про захист медіасервісів, які надаються із застосуванням умовного доступу (№ 5870-д), та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу.

Ще один пункт порядку денного засідання стосувався Національного музею Голодомору-геноциду (проєкт за реєстр. № 10361). Метою законопроєкту є створення законодавчих умов для контролю за діяльністю Національного музею Голодомору-геноциду в умовах повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Документ вже ухвалено за основу; до другого читання до нього надійшло 34 пропозиції, з них більшість підтримано Комітетом.

За результатами розгляду в другому читанні Комітет рекомендував Парламенту прийняти проєкт в цілому як Закон. Крім того, депутати висловили бажання бути залученими до робочих груп, створених для реалізації положень акта, щоб моніторити процеси, повязані з будівництвом музею.

Наприкінці народні депутати погодили надати роз’яснення щодо Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».