Законодавчі ініціативи щодо збереження культурної спадщини обговорили під час форуму #ДійЗадляСпадщини

Комітет
02 червня 2024, 15:58

30-31 травня відбувся Форум «Українська культурна спадщина #ДійЗадляСпадщини». Під час дискусії щодо законодавчої бази виступили голова Комітету Микита Потураєв та заступниця голови Євгенія Кравчук.

За словами голови Комітету, обстоювати ініціативи щодо збереження і декларування на рівні закону ролі культури як безпекового націєтворчого елементу, на жаль, доволі складно. Тому, хоч пам’ятки культури законодавчо захищені, ми бачимо, як вони і далі руйнуються, адже в країні досі побутує думка, що культура — це щось неважливе і може бути на задвірках.

«Але ми знайшли, на нашу думку, хороший варіант вирішення цієї проблеми: ми звернулися до ЮНЕСКО, отримали велику підтримку і велику допомогу. За це ми безмежно вдячні. І разом зараз будемо напрацьовувати пакет документів… що розв’яже нагальні проблеми галузі», — сказав Микита Потураєв.

Депутат додав, що найпершими, беззаперечно, є воєнні закони, потім закони економічної сфери, євроінтеграційні, але все-таки варто шукати шляхи зберегти наш культурний спадок.

Комітет сподівається на розгляд проєкту Закону щодо збереження культурної спадщини України та національної пам’яті № 9072, спрямований на підсилення безпекової складової культурної спадщини.

Заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук розповіла про роботу із цією темою в ПАРЄ. У вже ухвалених актах Асамблеї є акцент на тому, що агресія щодо культури — це не лише про пам’ятки, а і про мову, традиції та національну свідомість українців.

«Культурне стирання» є елементом російської політики проти українського народу. «Звичайно, ПАРЄ — це не суд, але ми все ширше відкриваємо очі нашим закордонним колегам на те, що за фізичним знищенням стоїть знищення нашої "відмінності", яку росіяни ненавидять», — зазначила депутатка.

Запис форуму