Тетяна Скрипка: Чим керуються наші європейські партнери, трансформуючи систему захисту дітей?

Комітет
31 травня 2024, 14:16

До Міжнародного дня захисту прав дітей голова профільного підкомітету Тетяна Скрипка ділиться своїми спостереженнями за підсумками робочої поїздки до Естонської Республіки (13-16 травня).

«Україна теж на шляху реформи, тож маємо враховувати міжнародний досвід і практики, що зарекомендували себе. У шляхетному Таллінні українська делегація мала можливість вивчити головні принципи естонської політики у сфері захисту дитинства, серед яких підтримка батьківства та розвиток сімейних форм виховання», — наголошує парламентарка.

На її переконання, Естонія має великі напрацювання. В державі є фокус на доступності послуг, відкритості соціальних служб, а ще там працюють на випередження: родини у зоні ризику отримують необхідну підтримку.

«Загалом присутність громади і держави у житті родин, що опинилися у складній ситуації, або у житті сімей, які виховують дітей з психічними розладами, — це про впевненість, що тебе не залишать на самоті. Є "гаряча лінія" для дітей і батьків, є можливість відпочити, залишивши дитину під наглядом фахівців (вигорання батьків — це величезна проблема в родинах, де виховують дітей з інвалідністю), соціальне таксі, безліч пропозицій для розвитку дитини, її навчання, — пише Тетяна Скрипка. — Розвиток країни залежить і від психічного здоров’я нації: в Естонії, як і в Україні, акцентують на важливості ментального здоров’я. Наше "Ти як?" тут зрозуміло кожному. Естонія незмінно підтримує Україну, бо має того самого сусіда, що й ми. "Радянські часи" тут вважають найважчим періодом в історії».

 

Народна депутатка висловлює вдячність українській команді, естонським партнерам і нашим захисникам за можливість працювати задля вдосконалення системи захисту дітей. «Скажу відверто, така допомога — це те, що дає сили рухатися далі», — каже політикиня.