Євгенія Кравчук: Україна має залишатися важливим пунктом порядку денного ЮНЕСКО

Комітет
21 травня 2024, 12:24

20 травня члени Національного комітету Програми ЮНЕСКО IFAP – Інформація для всіх – обговорили із координатором по Україні сектору комунікацій та інформації Секретаріату ЮНЕСКО Андреа Кайролою і менеджерками офісу ЮНЕСКО в Україні Терезою Корбахер та Діаною-Іванною Мошковською питання співпраці з організацією.

У зустрічі взяли участь члени українського Національного комітету IFAP Євгенія Кравчук, Лариса Левченко, Ігор Розкладай, Олександр Шевчук, Ніна Крамарева. Очолює український  комітет голова Національної ради Ольга Герасим’юк.

«У центрі уваги — підтримка українських медіа та журналістів. Наголосила на тому, що ЮНЕСКО має зайняти більш активну позицію із засудження злочинів рф, зокрема проти наших медіа та медіа працівників. Україна має залишатися важливим пунктом порядку денного організації. Адже росія щодня намагається знищити доступ українців до вільних медіа, зокрема на окупованих територіях, і напротивагу — насадити свою злочинну пропаганду», — повідомила за результатами зустрічі заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

За її словами, попри усі виклики війни Україна тримає досить високу планку у сфері медіа. Останній рейтинг організації «Репортери без кордонів» свідчить: Україна поліпшила позиції в Індексі свободи преси 2024, піднявшись за рік на 18 позицій — з 79 на 61 місце.

Андреа Кайрола розповів про завдання ЮНЕСКО та її стратегію допомоги Україні, започатковану після повномасштабного вторгнення рф. Стратегія містить захист і безпеку журналістів, підтримку та навчання, логістику, збереження документальної спадщини і фіксацію пошкоджень та руйнувань культурних пам’яток. У плані роботи організації також проєкти з медіаграмотності. Наразі ЮНЕСКО пропонує різноманітні гранти, навчання, мікрогранти для медіа та громадських організацій.

Члени комітету висловили зацікавленість в участі у міжнародних заходах ЮНЕСКО для того, щоб тримати фокус уваги світової спільноти на Україні. Обговорили можливу підтримку організацією членів Національного комітету під час здійснення такої діяльності.

Євгенія Кравчук запропонувала під час наступного міжнародного заходу ЮНЕСКО організувати виставку про полонених українських журналістів, які перебувають в російському ув’язненні. Таку виставку було б доречно, на її переконання, провести і у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

На особливу увагу, як зауважили Ігор Розкладай і Лариса Левченко, заслуговує збереження документів із Криму, а також документальної і культурної спадщини невеликих міст, музеїв, культурних об’єктів. Адже росія проводить цілеспрямовану політику вивезення та нищення архівів, пам’яток, щоб стерти культурну, історичну пам’ять та ідентифікацію українців й інших меншин, які проживають у нашій країні.

Пан Андреа поділився думкою, що для України було б добре створити національні реєстри того, що є пріоритетним національним культурним надбанням. І Національний комітет міг би заопікуватися цим питанням.

Сторони домовилися працювати надалі над обговореними темами.

Використано матеріали пресслужби Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.