У межах форуму «Ветерани — шлях додому» порушили питання коректної комунікації з ветеранами та про ветеранів

Комітет
17 травня 2024, 14:16

14 травня у Луцьку пройшов форум «Ветерани – шлях додому». Захід відбувся за ініціативи Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів і міжфракційного депутатського об’єднання «Реабілітаційні сили України». Ідея проведення форуму належить члену цього Комітету Тарасові Тарасенку і першій заступниці голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірині Констанкевич.

Ключовою темою обговорення стала підготовка в суспільстві умов для комфортного повернення військовослужбовців і ветеранів до мирного життя.

Йшлось і про медійний аспект.

«Бійці, які приїжджають додому в короткі відпустки або вертаються після поранень, часто стикаються з дивною комунікацією, стигматизацією травм та нетактовними питаннями. Тема коректного спілкування з військовими торкнеться кожного з нас. І це ті речі, які потрібно обговорювати вже зараз, залучаючи громадськість, медіа, психологів, владу», вважає Ірина Констанкевич.

У форумі взяла участь голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк. На її думку, сьогодні ветеранський простір охоплює кожну родину, чиї рідні воюють. «Фактично ветеранський простір це все наше суспільство, сказала очільниця медіарегулятора. В українському суспільстві, яке нині є травмованим, ключовими мають стати толерантність, чуйність та емпатія».

Тема військових сьогодні дуже актуальна в медіапросторі, однак регулятор помічає багато спекуляцій. Зокрема, в медіа та соціальних мережах трапляються маніпуляції і поширення дезінформації щодо військовослужбовців. Наприклад, воїнів намагаються пов’язати з різними кримінальними історіями, створюють образ ветеранів як небезпечної соціальної групи. Як пише Нацрада, дуже часто за такою інформацією помітний слід держави-агресора, яка є першоджерелом цих новин і умисно вкидає їх в інформаційний простір, щоб дискредитувати Збройні сили та послабити підтримку суспільством наших захисників, зірвати мобілізацію.

Особливо бентежать Нацраду крикливі маніпулятивні заголовки. Ольга Герасим’юк звернула увагу медіа, що необхідно дуже ретельно перевіряти джерела інформації, її походження, бо навіть авторитетні джерела з-за кордону теж можуть бути використані для маніпуляцій.

Національна рада, працюючи із представниками ветеранських організацій, напрацювала документ-рекомендації щодо мови спілкування з воїнами та ветеранами. Матеріали можуть використовуватися медіа та громадами, щоб уникнути лексем і запитань, які є неприйнятними для наших військових, можуть завдати їм моральної та емоційної шкоди. Ознайомитись з файлом можна тут.

Медіарегулятор зазначає, що сьогодні особливо потрібно очистити наш медійний простір від утисків, стигматизації, висловлювань, які розпалюють ненависть, підбурюють до дискримінації. Перед нами стоїть завдання – як навчитися говорити одне з одним.