Польща та Словаччина засудили незаконну депортацію українців до рф

Комітет
31 березня 2023, 12:57

Верхня палата Польського Парламенту на засіданні 30 березня засудила депортацію українських дітей до рф і закликала світ притягнути винних до відповідальності.

За цю резолюцію проголосували усі 90 сенаторів з різних політичних сил, які перебували у сесійній залі.

У документі зазначено, що дітей вивозять після вбивства їхніх батьків або забирають під приводом розміщення в таборах відпочинку. Польські сенатори підкреслюють, що дітей вивозять у віддалені регіони рф, від Дагестану до Мурманської області і Сахаліну, і роблять усе, аби унеможливити їхнє повернення до родин.

Сенатори наголосили, що депортація цивільних є порушенням Женевських конвенцій, що «можна назвати воєнним злочином або навіть геноцидом».

«Вдячні нашим польським колегам, зокрема Маршалу Сенату Польщі Томашу Гродзькому, за прийняття постанови про засудження незаконної депортації українських дітей до росії. Ми не забудемо тих, хто був поруч у ці важкі часи», — сказала заступниця голови Комітету гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Напередодні Національна Рада Словацької Республіки ухвалила резолюцію з обуренням та засудженням щодо незаконної депортації українських жінок і дітей на територію рф. Словацький Парламент закликав негайно припинити незаконну депортацію і повернути всіх українських громадян на Батьківщину.

Крім того, Національна Рада Словаччини звернулася до генпрокурора країни з проханням дати свою оцінку злочинним діянням і порушити відповідну кримінальну справу, а також до словацького Уряду – допомогти Україні притягнути до кримінальної відповідальності воєнних злочинців, зокрема російських чиновників, урядовців та військових.

Дякуємо Польщі та Словаччині за непохитну підтримку Українського Народу!