Народний депутат Володимир В’ятрович став спікером круглого столу «Деколонізація. Очищення від нав’язаних імперією топонімів»

Комітет
16 лютого 2023, 12:44

23 лютого 2022-го 39 народних депутатів створили в Парламенті міжфракційне об'єднання «Порядок денний: деколонізація» (головою МФО обрали Володимира В’ятровича).

Про це згадували вчора під час круглого столу «Деколонізація. Очищення від нав’язаних імперією топонімів», організованого проєктом «Uchoose.info».

«Дуже символічно, що оголошено про створення цього об’єднання було 23 лютого, тобто менш ніж за добу перед початком повномасштабного вторгнення. Чому символічно? Тому що, я переконаний, це вторгнення і взагалі війна, яка розпочалася у 2014 році, це також наслідки не подоланого нами колоніального минулого. Це наслідки того, що росія намагається відновити свою імперську спадщину, імперію. Тому деколонізація — це теж оборона країни», розпочав своє слово Володимир Вятрович, один зі спікерів заходу.  

На сьогодні в Парламенті є декілька законодавчих ініціатив щодо деколонізації. Йдеться про проєкти законів № 7721, № 7721-2, № 8273 та № 7253.

«Я втішений, що наш Комітет ухвалив, на мою думку, правильне рішення про зведення цих законопроєктів в один. Це сприятиме тому, що закон буде ухвалено, і всі ці ініціативи зможуть трансформуватися в державну політику», — підкреслив парламентарій. Він зазначив, що механізм, який плануєтеся запровадити відповідним законопроєктом, передбачає обов’язковість реалізації цієї політики органами місцевої влади.

Крім того, Володимир Вятрович акцентував, що деколонізація це не тільки про топоніми, а і про усунення таких маркерів, як-от пам’ятники, пам’ятні дошки тощо. «Ще суттєві зміни в наших уявленнях про датування населених пунктів. Наприклад, Одеси, яку часто приписують до російського імперського міфу про те, що ніби це місто з’явилося лише після декрету Катерини II», — додав народний депутат. За його словами, це ще одна причина необхідності змін у правовому полі України, адже росія своїми міфами «стирає століття історії на українських чи кримськотатарських територіях для того, аби показати, що до моменту, коли на цих землях з’явилася російська імперія, там нічого не було».

У круглому столі також взяли участь Ігор Каретніков начальник відділу аналізу українського державотворення УІНП, Андрій Климчук, автор рубрики «Деколонізація» проєкту УКМЦ «Uchoose.info». Модератор Ігор Стамбол. Переглянути запис діалогу можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=lh1hOKLsaLM