За участю заступника голови Комітету Павла Сушка та голови підкомітету у справах сім’ї та дітей Тетяни Скрипки у Верховній Раді України відбулася зустріч з Верховним комісаром ООН з прав людини Тюрком Фолькером

Комітет
06 грудня 2022, 12:24

5 грудня 2022 року перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів робочу зустріч із Верховним Комісаром Організації Об’єднаних Націй з прав людини Тюрком Фолькером. Від Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики у заході взяли участь народні депутати Павло Сушко та Тетяна Скрипка.

«Від імені Парламенту привітав пана Тюрка з призначенням на посаду Верховного Комісара ООН з прав людини. Ми готові до співпраці на такому критично важливому напрямі, як захист прав людини.

Для нас важливе публічне засудження воєнних злочинів рф Верховним Комісаром ООН, адже країна-агресор руйнує цивільну інфраструктуру ракетами та артилерією.

Але найцінніше — це людські життя, які росія забирає. З початку повномасштабного вторгнення російськими збройними силами вбито десятки тисяч мирних жителів України, у тому числі дітей. Те, що роблять окупанти, не вкладається в жодному розумінні слів цивілізованого світу», — написав за результатами зустрічі перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Українські парламентарії обговорили із Верховним Комісаром ООН важливі питання — про порушення прав жінок, про дітей, примусову депортацію та геноцид українського народу, про численні злочини, що вчиняє армія рф на окупованих територіях, про жертв цих злочинів, кількість яких, на жаль, зростає щодня.

На захисті прав українських дітей акцентували також заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко та голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Тетяна Скрипка.

«На сьогодні встановлено понад 13 тис. випадків незаконної депортації українських дітей до рф. І це лише ті діти, яких вдалося ідентифікувати. Сама росія визнає, що вивезла на свою територію більш ніж півмільйона дітей. Викрадених наших дітей незаконно всиновлюють і роблять усе, щоб вони забули свою ідентичність. Це цинічне продовження політики геноциду українського народу з боку рф. 

Окремо порушив тему необхідності налагодження обміну даними між Україною та країнами Європи, де перебувають українські діти без супроводу.

Для забезпечення права на сім'ю дитина без супроводу має бути всебічно поінформована про можливість з'єднатися з сім'єю, а Україна має бути поінформована про виявлення такої дитини.

Закликав Управління Верховного Комісара ООН з прав людини сприяти нам у захисті прав українських дітей», — розповів Павло Сушко.