На засіданні підкомітету у справах сім’ї та дітей обговорили питання щодо оформлення батьками дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон

Комітет
01 вересня 2022, 13:52

31 серпня 2022 року за модерування голови підкомітету у справах сім’ї та дітей Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяни Скрипки відбулося засідання підкомітету, на якому розглянули законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України (реєстр. № 6146, поданий Кабінетом Міністрів України).

Участь в обговоренні взяли народні депутати — члени підкомітету Ірина Констанкевич, Павло Сушко, Юрій Павленко, Єлізавета Богуцька, голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації Комітету з питань правової політики Ігор Фріс, перший заступник Міністра юстиції України Євгеній Горовець, заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку Сергій Орлов, директорка директорату реінжинірингу публічних послуг Міністерства цифрової трансформації Зоряна Стецюк, заступниця генерального директора директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики України Інна Гончарук, начальник управління прикордонного контролю Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби України Юрій Лисюк, президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко та інші.

«Законопроєкт № 6146 дійсно є актуальним, оскільки пріоритетним розвитком нашої держави є цифровізація. Вона успішно набирає обертів та позитивно сприймається у суспільстві, адже спрощує отримання державних послуг завдяки онлайновим сервісам. Тому сьогодні, перш ніж перейти до опрацювання конкретних пропозицій до законопроєкту, ми маємо обговорити декілька концептуальних положень цього проєкту, бо він стосується не тільки сімейного законодавства, а і спеціальних законів у галузі юриспруденції», — на початку засідання наголосила Тетяна Скрипка.

Центральними моментами обговорення стали питання:

— надання згоди батьками на тимчасовий виїзд дитини за кордон шляхом внесення за допомогою онлайнового ресурсу такої згоди до Державного реєстру актів громадянського стану;

— виїзд дітей за згодою батьків до 18 років;

— виїзд дітей під час дії воєнного або надзвичайного стану без згоди одного з батьків.

Думки учасників засідання розділилися щодо доцільності внесення батьками дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон через онлайн-ресурс. Деякі учасники засідання наголосили на необхідності залишення чинної процедури нотаріального засвідчення підпису батьків на згоді про тимчасовий виїзд дитини за кордон.

Робота з опрацювання проєкту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України буде продовжена на наступному засіданні підкомітету.