Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення окремих повноважень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану

Комітет
18 липня 2022, 19:00

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні за основу законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення окремих повноважень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану (реєстр № 7345). 

Законопроєктом передбачено зміни до Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Зокрема, у новій редакції статті 51 «Мовлення в особливих обставинах» пропонується виокремити приписи щодо особливостей ліцензування з урахуванням режиму воєнного стану та відповідних викликів для індустрії.

Йдеться про право Національної ради визначати на підзаконному рівні:  порядок подання та розгляду заяв про видачу, продовження, переоформлення, анулювання ліцензій на мовлення, заяв про видачу дубліката ліцензій, заяв про внесення змін до загальної концепції пакетування (переліку), які провайдер програмної послуги має намір ретранслювати, а також визначати порядок видачі та анулювання дозволів на тимчасове мовлення з використанням радіочастотного ресурсу; оформлення та видачі ліцензій, дозволів та їхніх дублікатів.

Важливо підкреслити, що новели проєкту передбачають запобіжники, адже пропоновані особливості процедури ліцензування в період дії воєнного стану не можуть змінювати або розширювати встановлені Законом підстави для прийняття рішення про видачу або відмову у видачі ліцензії та ін.

Крім цього, пропонується доповнити Закон «Про телебачення і радіомовлення» новою статтею 51-1, у якій викладені положення щодо особливостей застосування санкцій до порушників законодавства у період дії воєнного стану.